Aktiivinen kohtaaminen
Aktiivisen kohtaamisen malli on päihde- ja mielenterveysasiakkaiden kanssa jalkautuvassa katutyössä käytettävä työote. Se tarjoaa rungon tasavertaiseen, voimaannuttavaan ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaan ammatilliseen vuorovaikutukseen.
Toimintamallin nimi
Aktiivisen kohtaamisen malli on päihde- ja mielenterveysasiakkaiden kanssa jalkautuvassa katutyössä käytettävä työote. Se tarjoaa rungon tasavertaiseen, voimaannuttavaan ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaan ammatilliseen vuorovaikutukseen.
Aktiivisen kohtaamisen malli tarjoaa rungon tasavertaiseen, voimaannuttavaan ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaan ammatilliseen vuorovaikutukseen.
Katutyöntekijät ottavat kohderyhmän ihmisiin aktiivisesti kontaktia kaduilla ja julkisissa tiloissa, jolloin palvelu on aidosti kynnyksetön. Ammattilaiset eivät aseteta tilanteelle ennakko-odotuksia tai vaatimuksia. Kohdattu ihminen tuo vuorovaikutuksessa esiin niitä asioita, joihin hän kokee tarvitsevansa tukea tai apua. Ihmisestä välitetään aidosti, ihmisarvoa kunnioittaen. Hänen elämäntapaansa ei arvoteta tai arvostella. Olennaista on positiivisen minäkuvan tukeminen sekä keskittyminen akuuteimpien asioiden hoitamiseen. Arvokysymyksiin suhtaudutaan neutraalisti ja vastakkainasettelua tai haastamista vältetään.
Aktiivisen kohtaamisen malli tukee yksilön sosiaalisten oikeuksien toteutumista ja asiakaslähtöisyyttä tunnistamalla tuen tarpeita kadulla tapahtuvissa, kynnyksettömissä kohtaamisissa, joissa akuuttiin apuun pyritään vastaamaan välittömästi. Aktiivisen kohtaamisen mallia toteutetaan jalkautuvana lähipalveluna, joka tuntee alueen erityispiirteet, kohderyhmän tarpeet sekä paikallisen palveluvalikon. Aktiivisen kohtaamisen malli perustuu keskeisesti monialaisen yhteistyön hyödyntämiseen. Se on työkalu, jonka avulla pyritään sovittamaan yhteen usein sirpaleisina hahmottuvat, yksilön kulloisiakin tarpeita vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Aktiivisen kohtaamisen malli on katutasolla tapahtuvaa ihmisoikeustyötä, jonka ytimenä on ihmisarvon tunnustaminen ja sen puolustaminen.
Tukialuksen kohderyhmää ovat etenkin kaikista heikoimmassa asemassa ja palvelujen ulkopuolella elävät, päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät, syrjäytymisvaarassa olevat henkilöt.
Tukialus-hanke on luonut osallisuuden kokemuksia ottamalla kokemustaustaiset vertaistoimijat tiiviisti mukaan toimintaan. Katukulttuurin hyvin tuntevat vertaistoimijat jalkautuvat ammattilaisten kanssa työpareina, jolloin kummallakin on mahdollisuus oppia toisiltaan. Vertaistoimijat myös pussittavat kadulla jaettavat puhtaat käyttövälineet sekä kasvomaskit valmiiksi. Tukialuksen vertaistoimijat kuuluvat automaattisesti laajempaan vertaispooliin, joka kokoontuu viikottain. Vertaispoolin kautta on mahdollista ilmoittautua myös toisten toimijoiden ilmoittamiin vertaistyötehtäviin.
Aktiivisen kohtaamisen mallin perusidea syntyi Diakonissalaitoksen Dösä-hankkeessa (2017-2018), jossa sitä myös lähdettiin kehittämään alkuun. Kehitystyötä on jatkettu Tukialus-hankkeen aikana. Mallin perusajatus on pysynyt samana, mutta yhteinen ymmärrys asiasta on strukturoitunut ja jalostunut vuosien myötä. Koemme, että aktiivisen kohtaamisen malli on mahdollistanut kohdatulle ihmiselle kokonaisvaltaisemman tavan tulla huomioiduksi, jolloin myös yhteistyösuhteet ovat usein muodostuneet hyvin luottamuksellisiksi. Näin kokonaiskuva ihmisen elämäntilanteen eri ulottuvuuksista on ollut helpompi hahmottaa, sekä pyrkiä löytämään siihen oikein ajoitettuja ja mitoitettuja tukitoimia .