Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu on kaikille avoin sivusto, josta löytyy apua ja tukea mielenterveyden ongelmiin ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Verkkopalvelu on avoinna 24/7 eikä se vaadi kirjautumista.

Toimintamallin nimi
Avoimet digipalvelut: Mielenterveystalo.fi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu on kaikille avoin sivusto, josta löytyy apua ja tukea mielenterveyden ongelmiin ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Verkkopalvelu on avoinna 24/7 eikä se vaadi kirjautumista.

Toteutuspaikka
Mielenterveystalo.fi on HUS Psykiatrian tuottama verkkopalvelu, jota ylläpidetään yhdessä Suomen muiden sairaanhoitopiirien kanssa.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Ilona Lahtinen

Luotu

30.03.2023

Viimeksi muokattu

04.04.2023
Ratkaisun perusidea

Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu on täysin avoin ja maksuton palvelu, josta löytyy tietoa ja tukea mielenterveyteen ja erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa.

Palvelussa voi

  • arvioida omaa vointiaan oirekyselyillä
  • saada apua mielenterveyden ongelmiin tai elämäntilanteisiin omahoito-ohjelmista
  • sekä löytää tietoa mielenterveyden teemoista ja palveluista.

Kuka tahansa voi itsenäisesti hyödyntää Mielenterveystalon palveluita. Niihin voidaan myös ohjata terveydenhuollon kautta ja toteuttaa omahoito-ohjelmia ohjatusti ammattilaisen kanssa. Koska materiaalit ovat avoimesti saatavilla, asiakas pääsee palaamaan niihin myös hoitokontaktin ulkopuolella.

Avoimien palveluiden lisäksi verkkopalveluun kuuluu Mielenterveystalon ammattilaisten osio, joka on tarkoitettu kaikille suomalaisille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille. Sivustolta löytyy laajasti erilaisia sähköisiä mittareita sekä koulutuksia niiden käyttöön, tallenteita koulutuspäivistä sekä oppaita potilaan kohtaamiseen ja erilaisten hoitojen toteuttamiseen.

Omahoito-ohjelmat koostuvat kolmesta osiosta: tietoa, työkaluja ja eväitä jatkoon.

Tietoa: opitaan tietoa teemasta sekä tunnistamaan tilanne ja sen taustalla olevia syitä.

Työkaluja: Lähdetään kartoittamaan keinoja ja harjoittelemaan uusia tapoja kohti tasapainoisempaa arkea. Harjoitukset ovat omahoito-ohjelman ydin!

Eväitä jatkoon: Arkea ja itseä pohditaan hieman laajemmin pysähtymällä voimavarojen ja mielihyvää

Toimintaympäristö

Lieviin mielenterveysongelmiin riittävä apu voi löytyä itsenäisesti hyödynnettävistä palveluista, joihin ei tarvitse ohjautua terveydenhuollon kautta.

Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu omahoito-ohjelmineen on vapaasti kaikkien kansalaisten käytettävissä.

Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelun sisällöistä on hyötyä myös hoito- tai tukimuodon alkamista odottavalle asiakkaalle. Mielenterveystalon omahoito-ohjelmia hyödynnetään myös ohjatussa omahoidossa mielenterveyspalvelujen kautta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelun sisältö on suunnattu kaikille kansalaisille.

Omahoito-ohjelmia voi käyttää kuka tahansa. Tarjonnasta löytyy sisältöjä lasten vanhemmille, nuorille, aikuisille ja ikääntyneille sekä apua tarvitsevan läheisille.

Mielenterveystalon ammattilaisten osio on tarkoitettu sote-alan ammattilaisille ja opiskelijoille, jotka kohtaavat työssään asiakkaita, joilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Sivustolla on työkaluja, oppaita ja koulutuksia.

Sisältöjä kehitetään ja tuotetaan jatkuvasti lisää.

Mielenterveystalon uudistamisessa ja kehittämisessä on kerätty asiakasymmärrystä kyselyillä ja työpajoilla sekä testaamalla. Kansallisesti on osallistettu sote-alan asiantuntijoita, tavallisia kansalaisia, potilaita ja kokemusasiantuntijoita. Sivustolla on palautelomake, ja sitä kautta kerätään jatkuvasti palautetta ja reagoidaan siihen.

Kokemusasiantuntijat/asiakasraati ovat olleet mukana kehittämisessä omahoito-ohjelmien uudistuksen suunnitteluvaiheessa.
 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Mielenterveystalon sisällöistä viestitään aktiivisesti: Kaikilla hyvinvointialueilla työskentelee alueelliset koordinaattorit, jotka kertovat Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelusta omalla alueellaan. Heitä voi pyytää kertomaan Mielenterveystalosta ja antamaan vinkkejä palvelun hyödyntämisestä omassa organisaatiossa. Koordinaattorit järjestävät myös aktiivisesti webinaareja, joista mainostetaan oman alueen intrassa ja Mielenterveystalon somessa. Heidän yhteystietonsa löytyvät Mielenterveystalo.fi-verkkosivuilta. Mielenterveystalolla on aktiiviset somekanavat, joissa annetaan vinkkejä sisällöistä ja kerrotaan uutuuksista.

Mielenterveystalo.fi on helppo ja maksuton ottaa osaksi organisaation toimintaa ja hoitovalikoimaa. Palvelun linkin voi lisätä esimerkiksi potilaskirjeisiin, ohjeisiin sekä potilaiden digipalveluihin. Myös sähköisiä bannereita on saatavilla laitettavaksi verkkosivulle. Mielenterveystalo.fi-linkki on jaossa useimpien hyvinvointialueiden palveluissa. Saatavilla on myös painokelpoisia viestintämateriaaleja, ja uutiskirjeen tarvetta kartoitetaan.

Terapiat etulinjaan -toimintamallissa Mielenterveystalo.fi-palvelu näkyy verkkokoulutuksissa mm. ohjatun omahoidon koulutuksissa sekä Terapianavigaattorissa.

 

Avointa verkkopalvelua voi käyttää kuka tahansa, jolla on pääsy internettiin. Omahoito-ohjelmien hyödyntäminen edellyttää, että vointi on riittävän hyvä itsenäiseen työskentelyyn. 

Palvelu on saavutettava. Tällä hetkellä kaikki sisällöt ovat saatavilla suomeksi ja ruotsinkielinen käännös on rakenteilla. Joitakin sisältöjä on tarjolla myös englanniksi, venäjäksi, ukrainaksi ja saameksi. Kieliversioinnin laajentaminen jatkuvasti on mahdollista. Myös palvelun hakukonenäkyvyyttä on kehitetty, jotta palvelu löytyy kansalaisille, jotka ovat itse huolissaan olostaan tai läheisen olosta.

Ammattilainen pääsee kirjautumaan ammattilaisen osioon sote-ammattikortilla, organisaation tunnuksilla tai verkkopankkitunnuksilla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Mielenterveystalo.fi-palvelussa on tällä hetkellä yli 40 omahoito-ohjelmaa.

  • Ammattilaiset tuottavat sivustolle uusia omahoito-ohjelmia jatkuvasti. Vuoden 2023 lopussa omahoito-ohjelmia tulee olemaan yli 50 teemaan.

Mielenterveystalolla on vuosittain yli 2 miljoonaa yksittäistä käyttäjää.

  • Mielenterveystalosta hyötyvät kaiken ikäiset käyttäjät. Sisältöjä on myös oireilevan läheisille sekä terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille.

Sivukatseluita kertyy noin 20 miljoonaa vuodessa.

  • Tasaisesti käytetyimpiä omahoito-ohjelmia ovat ahdistuksen ja masennuksen omahoito-ohjelmat. Oirekyselyistä eniten oli helmikuun 2023 aikana täytetty pitkää masennuskyselyä, ahdistuneisuuskyselyä sekä uupumuksen oirekyselyä.

Mielenterveystalon ammattilaisten osiossa on

  • 120 mittaria (esim. CORE-OM-kysely voinnin seurantaan psykoterapian tai muun psykososiaalisen hoidon aikana)
  • 31 koulutusta (esim. Aggressio Psykoterapiassa -koulutus)
  • 21 psykoterapiaopasta (esim. ahdistuneisuuden hyväksymis- ja omistautumisterapia, CBASP pitkäaikaisen masennuksen hoidossa)
  • 24 hoito-opasta (esim. opas altistukseen, oppaita eri ryhmähoidon toteuttamista varten, opas pakolaistaustaisen potilaan kohtaamisesta ja hoidosta).

Mielenterveystalo.fi-palvelun sisältöjä avataan noin 250 000 kertaa kuukaudessa (tilasto v.2023).

  • Suosituimmat sisällöt ovat itsearviointiin tarkoitetut kyselyt masennukseen, ahdistukseen ja uupumukseen sekä omahoito-ohjelmat.

Omahoito-ohjelmista kerätään jatkuvasti palautetta.

”Tästä pitäisi tietää kaikkien suomalaisten!”

”On etuoikeutettua saada apua maksutta ja avoimesti”.

”Ymmärsin nyt, mistä on kysymys ja pystyn itse harjoittelemaan pikkuhiljaa, miten puuttua tilanteeseen”.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Mielenterveystaloa voi hyödyntää esimerkiksi ammattikorkeakouluissa, joissa sote-alan opiskelijat pääsevät ammattilaisten osioon tutustumaan mittareihin, hoito-oppaisiin ja koulutuksiin. 

Sisältöjä käytetään myös peruskouluissa osana terveystiedon opintoja. Lisäksi niistä on hyötyä järjestöjen ja yhdistyksien toiminnassa ja auttavissa puhelimissa.

Yksi Mielenterveystalon kohderyhmistä on oireilevien läheiset. Heille on tarjolla materiaaleja, joiden avulla he voivat paremmin ymmärtää läheisensä tilannetta ja auttaa heitä. Lisäksi läheinen saa sivuilta tukea omaan jaksamiseensa.

Mielenterveystalo.fi palvelun käyttöä on edelleen mahdollisuus vakioida niin, että oli käyttäjäryhmä mikä tahansa, digitaalista palvelua tarjotaan entistäkin tasalaatuisemmin.

Mahdollisena vältettävänä sudenkuoppana voidaan pitää sitä, että kaikki eivät hyödynnä palvelua. Kun vain osa hyödyntää Mielenterveystalon sisältöjä, hoidon tasalaatuisuus voi kärsiä.

Kansikuva
Mielenterveystalo.fi

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä