Digimentoritoiminta Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, I4)
Digimentoritoiminnalla vahvistetaan sote-ammattilaisten digiosaamista. Organisaation omat, digitaalisuudesta kiinnostuneet työntekijät toimivat digimentoreina, joille on varattu työaikaa kaksi tuntia viikossa matalan kynnyksen tuen tarjoamiseen.
Toimintamallin nimi
Digimentoritoiminnalla vahvistetaan sote-ammattilaisten digiosaamista. Organisaation omat, digitaalisuudesta kiinnostuneet työntekijät toimivat digimentoreina, joille on varattu työaikaa kaksi tuntia viikossa matalan kynnyksen tuen tarjoamiseen.
Digimentori opastaa kollegoitaan organisaation digitaalisten palvelujen ja järjestelmien käytössä sekä tarvittaessa myös perustason tietoteknisissä haasteissa, oman osaamisensa puitteissa. Käytännössä tuki voi liittyä esimerkiksi Teams-kokouskäytäntöihin, mobiililaitteiden tai sovellusten käyttöön työssä, sähköisen asioinnin neuvontaan tai vaikkapa unohtuneen salasanan palauttamiseen. He toimivat linkkinä henkilöstön ja digipalvelutiimin välillä, välittäen kentän tarpeita ja osallistuen palvelujen kehittämiseen. Digimentorit saavat ensikäden tietoa muutoksista ja auttavat niiden jalkauttamisessa yksiköihin, toimien myös muutoksen tukena.
Digimentoreilla on oma Teams-kanava verkostoitumiseen ja keskusteluun. Verkostolle järjestetään säännölliset (kerran kuukaudessa) Teams-kokoukset. Digimentoreille on rakennettu oma Howspace alusta, jota hyödynnetään sekä kuukausikokouksissa että kokousten välillä. Howspace alustalle on myös rakennettu digimentoreiden valmennuspolku, joka mahdollistaa yhdenmukaisen perehdyttämisen toimintaan.
Osa digimentoreista syventää osaamistaan osallistumalla räätälöityyn Sote-kehittäjän erikoisammattitutkintoon (yhteistyössä Rastor-instituutin ja Kpedun kanssa). Tutkinto tarjoaa työkaluja mm. palvelumuotoiluun ja innovointiin, ja sen aikana mentorit toteuttavat konkreettisia, omaan työhönsä liittyviä kehittämisprojekteja (esim. sähköisen ajanvarauksen kehittäminen, etäpalvelujen pilotointi, prosessien mallinnus), mikä vahvistaa heidän rooliaan kehittäjinä ja muutoksen tukijoina.
Toiminnan tavoitteena on parantaa digiosaamista yksiköissä, vapauttaa aikaa perustyöhön ja tehostaa toimintaa.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella (Soite) työskentelee noin 4000 sosiaali-, terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaista. Toimintaympäristöä leimaa digitaalisten palvelujen ja järjestelmien jatkuva lisääntyminen niin ammattilaisten työssä kuin asukkaiden palveluissa. Tämä digitalisaatiokehitys muuttaa väistämättä ammattilaisten työnkuvia ja edellyttää vahvaa digiosaamista, jotta työ säilyy mielekkäänä ja tehokkaana.
Riittävä digiosaaminen on myös edellytys digitaalisten ratkaisujen vaikuttavuudelle ja kannattavuudelle. Digimentoritoiminta vastaa tähän tarpeeseen ja tukee hyvinvointialueen strategista painopistettä "Hyvinvoiva ja osaava henkilöstö".
Toimintaa kehitetään osana Keski-Pohjanmaan Kestävän kasvun ohjelmaa (RRP).
Toiminnan kohderyhmänä on Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten koko henkilöstö (noin 4000 ammattilaista). Asiakasymmärrystä kohderyhmän (henkilöstön) tarpeista kerrytettiin syksyllä 2022 toteutetulla laajalla digiosaamiskyselyllä sekä sitä seuranneilla haastatteluilla ja työpajoilla. Tässä prosessissa selvitettiin henkilöstön digiosaamisen tasoa ja kehittämistarpeita.
Keskeisiksi digiosaamisen osa-alueiksi tunnistettiin ICT-perustaidot, digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen ja arviointi, niiden eettinen osaaminen, ihmislähtöinen etäohjausosaaminen sekä digitaalisuus osana työtä. Lisäksi tunnistettiin osaamiseen vaikuttavia tekijöitä, kuten johdon tuki, organisaation käytännöt ja vertaistuki. Henkilöstöä osallistettiin kehittämiseen kyselyn, haastattelujen ja työpajojen kautta.
Digimentoritoiminnan pilotointi käynnistyi tammikuussa 2024, jolloin 37 digiasioista motivoitunutta ja kiinnostunutta vapaaehtoista työntekijää eri puolilta organisaatiota aloitti digimentoreina. Osa mentoreista osallistuu myös räätälöityyn Sote-kehittäjän erikoisammattitutkintoon (yhteistyössä Rastor-instituutin ja Kpedun kanssa).
Digimentoritoiminnan vakiinnuttaminen ja levittäminen osaksi organisaation arkea edellyttää seuraavia jatkuvia toimenpiteitä ja resursseja:
- Sitoutuminen ja resursointi: Johdon tuki; esihenkilöiden osallistuminen ja sitoutuminen (ml. työajan mahdollistaminen); riittävä määrä motivoituneita digimentoreita; koordinointivastuu ja -resurssit.
- Rakenteet ja prosessit: Selkeä perehdytysprosessi (ml. digitaalinen valmennuspolku); toimiva digimentoriverkosto ja säännölliset tapaamiset (sekä Teams että puolivuosittaiset läsnäkokoukset); systemaattinen työajanseuranta; jatkuva tiedotus; säännöllinen palautteen keruu ja toiminnan kehittäminen.
- Integraatio: Digimentoreiden näkemysten huomioiminen digikehittämisessä; ajankohtaisista asioista tiedottaminen digimentoreille ensisijaisesti; säännöllinen yhteistyö esihenkilöiden kanssa (ml. vuosittaiset kolmikantakeskustelut)
Kansikuva
