Elintapaohjauksen kokonaisuus, Keski-Uudenmaan HVA (RRP P4, I2)

Tavoitteena  on lisätä hyvinvointialueen asukkaiden tietoa terveellisistä elintavoista ja eri toimijoiden palveluista terveellisten elintapojen tueksi. Tavoitteena on lisäksi tukea ammattilaisten työtä elintapaohjauksen toteuttamisessa.

Toimintamallin nimi
Elintapaohjauksen kokonaisuus, Keski-Uudenmaan HVA (RRP P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tavoitteena  on lisätä hyvinvointialueen asukkaiden tietoa terveellisistä elintavoista ja eri toimijoiden palveluista terveellisten elintapojen tueksi. Tavoitteena on lisäksi tukea ammattilaisten työtä elintapaohjauksen toteuttamisessa.

Toteutuspaikka
Keski-Uudenmaan Hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
Elintapaohjauksen kokonaisuus osana Keusoten hankekokonaisuutta "Hyvinvoinnin tukeminen ennaltaehkäisyn ja varhaisen tunnistamisen avulla"
Kuvateksti
Elintapaohjauksen kokonaisuus osana "Hyvinvoinnin tukeminen ennaltaehkäisyn ja varhaisen tunnistamisen avulla" -hankekokonaisuutta

Luotu

31.10.2024

Viimeksi muokattu

15.01.2025
Ratkaisun perusidea

Lähtökohtana toimintamallille on, että terveellisten elintapojen puheeksi ottaminen sekä asiakkaan ohjaus ja motivointi ovat osa jokaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen työtä. 

Mallissa on koottu työkaluja elintapaohjausta tukemaan:

  • Verkkosivuille kootusti tietoa terveellisistä elintavoista ja Keusoten alueella tarjolla olevista elintapaohjauspalveluista
  • Työntekijöille suunnattu käsikirja, jossa tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ohjaus- ja motivointityön tueksi (tietoa elintapaohjauksesta ja sen lähtökohdista, elintapaohjauspalveluja / linkkejä palveluihin teemoittain asiakkaan ohjaamisen helpottamiseksi, linkkejä asiakkaalle jaettavaan materiaaliin & ammattilaisten koulutuksiin ja työkaluihin)
  • Elintapaohjauksen etäinfot & nauhoitteet, joista tietoa terveellisistä elintavoista ja niitä tukevista palveluista asukkaille 

Nuoret huomioitiin omana kohderyhmänään. Kuntien liikkumis- ja elintapaohjantoihin hankittiin nuorille maksutta lainattavia urheilukelloja. Mallissa nuori tunnistaa yhdessä liikunta-alan ammattilaisen kanssa muutostarpeen ja asettaa elintapamuutokselle tavoitteen. Urheilukello mahdollistaa muutoksen arvioinnin. 

Terveysasemille perustettiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pisteet, joilla alueen asukkaiden on mahdollista mitata verenpaine, punnita paino, hyödyntää asiakastietokonetta elintapaohjauksen materiaaleihin perehtymiseen sekä löytää tietoa terveellisistä elintavoista paperisena versiona. Keusoten lähineuvontapisteiden työntekijät ylläpitävät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pisteitä ja ohjaavat asiakkaita.

Ammattilaisten osaamista vahvistettiin koulutuksilla mm. ravitsemukseen ja nikotiini- ja tupakkavieroitukseen liittyen. Osana pitkäaikaissairaiden hoidon kehittämistä valmisteltiin Tulppa-kuntoutuksen käynnistämistä Sydänliiton Tulppa-ohjaajakoulutuksen avulla.

Elintapaohjauksen kokonaisuuden kehittäminen on osa "Hyvinvoinnin tukeminen ennaltaehkäisyn ja varhaisen tunnistamisen avulla" hankekokonaisuutta ja linkittyy tiiviisti mm. Hyte-verkoston kehittämiseen (varhaisen tuen mallin luominen järjestöjen, seurakunnan, oppilaitosten ja alueellisten palvelutuottajien (kunnat) kanssa ), palvelutarjottimen kehittämiseen sekä "Alueellinen toiminta tutuksi ja osaksi asiakkaiden ohjaustyötä" kokonaisuuteen.  

 

Toimintaympäristö

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on väestömäärältään kasvava kuuden kunnan muodostama alue. Alue muodostuu kahdesta suuremmasta kaupunkikeskittymästä, muutamista pienemmistä asutuskeskittymistä sekä maaseutuympäristöstä. Asukkaita alueella on n. 200 000 ja henkilöstöä Keusotessa n. 4000. Väestöllinen huoltosuhde vuonna 2022 oli 59,1 ja vuonna 2023 58,9. 

Kansallisen terveysindeksin tietojen (THL) mukaan Keusoten sairastavuusindeksi on koko maan kattavassa vertailussa keskivertoa alempi, mutta Uudenmaan alueen hyvinvointialueiden korkein (ikävakioitu tieto). PYLL-indeksin kuolinsyytilastoissa kolme suurinta menetystä Keusoten alueella ovat itsemurhat, alkoholi ja huumeet.  Alueen haasteena ovat aikuisväestön osalta mm. työikäisten ja erityisesti korkeasti koulutettujen henkilöiden hyvinvoinnin tilan lasku, asukkaiden arjessa jaksamisen haasteet, ylipainoon ja lihavuuteen liittyvät ongelmat sekä taloudellisten huolien lisääntyminen.   

Keusoten hyvinvointisuunnitelmaan on nostettu tavoitteeksi, että alueen asukkaiden:  

  1. sairastavuus vähenee  
  2. liikkuminen lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa  
  3. ylipainoisten ja lihavien määrä laskee  
  4. yksinäisyyden kokemus vähenee  
  5. sähköinen omahoito ja asiointi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyy  
  6. mielenterveysongelmien määrä vähenee  
  7. päihteiden (nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet) käyttö vähenee. 
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Malli kohdistuu sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille että alueen asukkaille. 

Hyvinvointialueen asiakastyötä tekeville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille tehtiin kysely helmikuussa 2024, jossa kartoitettiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön nykytilaa ja työhön liittyviä tarpeita.  Kyselyyn saatiin 289 vastausta. Kyselyn vastuksia on hyödynnetty mallin suunnittelussa. Lisäksi malli on esitelty kehittämisvaiheessa yli 700 ammattilaiselle ja heiltä on pyydetty mallin jatkokehittämiseksi palautetta ja kehittämisideoita.

Mallia on kehittämisvaiheessa esitelty lisäksi useille sidosryhmille palautteen keräämiseksi. 

Verkkosivuille tuotetuista asukaspoluista on pyydetty niiden kehittämisen alkuvaiheessa palautetta asukaskehittäjiltä.

Nuorten urheilukello-hankkeen osalta kehittäjäjoukko muodostui alueen kuntien nuorten liikkumis- ja elintapaohjausten toimijoista, opiskeluterveydenhoitajista sekä muista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilaisista. Nuoret kutsuttiin mukaan kehittämiseen toteuttamalla heille kysely, jolla kartoitettiin, mitä välineitä ja menetelmiä nuoret käyttävät tai suosittelevat liikkumisen, terveyden sekä hyvinvoinnin tueksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Mallin jalkautuksessa olennaista on kytkeä tuotetut työkalut osaksi asiakasprosesseja. Kehittämisessä ja juurruttamisessa tehdään tiivistä yhteistyötä pitkäaikaissairaiden geneerisen asiakasprosessin valmistelun kanssa. Elintapaohjauksen työkalut kiinnitetään tiiviisti osaksi sekä asiakkaan että ammattilaisen prosessin vaiheita. 

Laajemmin elintapaohjauksen malleja juurrutetaan osaksi arjen toimintaa osana palveluketjujen kehittämistä ja palveluketjujohtamista verkostomaisen työskentely kautta.

Työkalujen löydettävyyttä on pyritty varmistamaan viemällä ne osaksi Intranetistä löytyvää Asiakkaan ohjaamisen tietopankkia.  

Keusoten terveysasemille on perustettu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pisteet, joilla on mahdollista mitata verenpaine, punnita paino, hyödyntää asiakastietokonetta elintapaohjauksen materiaaleihin perehtymiseen sekä löytää tietoa terveellisistä elintavoista paperisena versiona. Keusoten lähineuvontapisteiden työntekijät toimivat osaltaan tiedon jalkauttajina ylläpitäen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pisteitä. 

Hankeaikana tuotetuista elintapaohjauksen etäinfoista on tehty nauhoitteet, jotka ovat hankekauden jälkeen alueen asukkaiden ja ammattilaisten hyödynnettävissä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Elintapaohjauksessa käytettäviä toimenpidekoodeja (OAB36, OAB72, OAB75, OAB76, OAB77, OAB77) tarkasteltaessa määrät ovat moninkertaistuneet vuodesta 2023 vuoteen 2024. Vuonna 2023 koodeja raportointiin yhteensä 125 ja  vuonna 2024 yhteensä 1429.

Terveellisten elämäntapojen verkkosivu on ollut julkaisunsa jälkeen kesä-joulukuussa 2024 Keusoten verkkosivujen vierailluin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkkosivustokokonaisuus ja tavoittanut yli 1000 kävijää.

Elintapaohjauksen etäinfojen NPS luku oli 40. Kerätyn palautteen kautta saatiin hyviä jatkokehitysaihioita. Elintapaohjauksen etäinfojen tallenteita on katsottu yhteensä yli 300 kertaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Elintapaohjaukseen liittyvää materiaalia on tuotettu kattavasti sekä kansallisesti että eri alueilla. Jo olemassa olevaa materiaalia kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon. Keusoten mallin rakentaminen on pohjautunut olemassa olevan materiaalin hyödyntämiseen ja toisaalta on pyritty nostamaan esiin paikallisia erityispiirteitä / palveluja. 

Elintapaohjauksen kokonaisuus on laajaa yhdyspinnoilla tapahtuvaa yhteistyötä. Keusotessa ajatuksena on ollut lähteä liikkeelle kokoamalla jo olemassa olevaa, tunnistamalla puutteita ja tämän jälkeen jatkokehittämällä ja syventämällä eri osa-alueita.

Elintapaohjauksen työkalut tulee kytkeä osaksi asiakasprosesseja, jotta ne tulevat osaksi arjen toimintaa. Olennaista on myös syventää geneerisiä prosesseja riittävän konkreettiselle tasolle.

Kansikuva
Elintapaohjauksen kokonaisuus Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä