Muutostilanteessa oleville omaishoitajille, eli heille, joiden hoidettava on kuollut tai siirtynyt hoitokotiin, järjestetään yhteinen voimavarapäivä.

Toimintamallin nimi
Ennen omaishoitaja -nyt minä itte
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Muutostilanteessa oleville omaishoitajille, eli heille, joiden hoidettava on kuollut tai siirtynyt hoitokotiin, järjestetään yhteinen voimavarapäivä.

Toteutuspaikka
Aijjoos-toiminta ja Kuntayhtymä Kaksineuvoisen Ikäneuvola järjestivät ensimmäisen tilaisuuden muutostilanteessa oleville omaishoitajille 2017 Ylihärmässä. Toimintamalli on käytössä edelleen ja se on laajentunut myös Järvi-Pohjanmaalle.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Minna Koponen

Luotu

31.03.2020

Viimeksi muokattu

24.04.2020
Ratkaisun perusidea

Muutostilanteessa oleville omaishoitajille, eli heille, joiden hoidettava on kuollut tai siirtynyt hoitokotiin, järjestetään yhteinen voimavarapäivä.

Toimintaympäristö

Muutostilanteessa olevat omaishoitajat putoavat tukijärjestelmän ulkopuolelle. Tässä elämänmuutostilanteessa tarvittaisiin kuitenkin tukea ja vertaistukea. Omaishoitajilla itsestä huolehtiminen ja osallistuminen erilaisiin toimintoihin jää vähäiseksi. Sen vuoksi he tarvitsevat erityistä huomiota ja kannustusta uudessa elämäntilanteessaan.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat omaishoitajat, joiden hoidettava on kuollut tai siirtynyt laitoshoitoon viimeisen vuoden aikana. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tilaisuuteen kutsuminen
Muutostilanteessa oleville omaishoitajille postitetaan kutsukirjeet Ennen omaishoitaja - nyt minä itte -tilaisuuteen. Kutsu lähetetään heille, joiden omaishoitotilanne on muuttunut viimeisen vuoden aikana. Noin 20 henkilöä on sopiva ryhmän koko.

Tilaisuuden toteuttaminen
Tilaisuus on puolen päivän mittainen. Se kannattaa järjestää esim. kylpylässä, jolloin talon palveluja voi hyödyntää tapahtumassa. Tilaisuuden aluksi tarjotaan osallistujille aamupala ja aamukahvit. Sen jälkeen on yhteinen aloitus, jossa osallistujat tutustuvat toisiinsa ja kuulevat tarkemmin päivän ohjelmasta. Tämän jälkeen osallistujat jaetaan kahteen eri ryhmään. Toiselle ryhmälle on järjestetty keskustelua psykologin johdolla ja toinen ryhmä on hemmotteluhoidossa. Sitten ryhmät vaihtavat toisinpäin. Tämän jälkeen kokoonnutaan jälleen yhteiseen loppukeskusteluun. Osallistujille kerrotaan mm. eri yhdistysten ja kuntien järjestämistä ryhmistä ja osallistumismahdollisuuksista. Osallistujia kannustetaan lähtemään mukaan toimintoihin. Heiltä myös pyydetään lupa ryhmämainosten postittamiseen jatkossa. Lopuksi kerätään vielä palaute päivästä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ensimmäisellä kerralla, kun tilaisuus muutostilanteessa oleville omaishoitajille järjestettiin, tilaisuuden aluksi mentiin yhteiselle aamupalalle. Tätä käytäntöä muutettiin heti seuraavalla kerralla niin, että  tutustumishetki oli ensin ja vasta sitten aamiainen. Kun ihmiset olivat tulleet jo tutuiksi, aamiaisella oli helpompi tutustua lisää. Ensimmäisellä kerralla aamiaisella osallistujat eivät tienneet kuuluvansa samaan porukkaan ja söivät itsekseen tai ennestään tuttujen kanssa.

Muutostilanteessa olevat omaishoitajat ovat kokeneet tämän heille suunnatun toiminnan erittäin tärkeäksi. He ovat virkistyneet ja saaneet vertaistukea. Tärkeää on ollut se, että heitä ylipäätään on huomioitu tällä tavalla. Monet ovat tilaisuudessa huomanneet, kuinka tärkeää on pitää itsestään huolta ja nyt on lupa ja mahdollisuus osallistua esim. erilaisiin ryhmiin. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallia on sovellettu esim. niin, että on kokeiltu suljettua ryhmää muutostilanteessa oleville omaishoitajille. Tällainen ryhmä voi olla joko jatkoa Ennen omaishoitaja - nyt minä itte -tilaisuudelle tai ryhmää voi kokeilla myös suoraan ilman erillistä aloitustilaisuutta. 

Kansikuva
Henkilö menee potkukelkalla, koira on kyydissä.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä