Esitys kokemusasiantuntijatoiminnan toimintamalliksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueella
Esitys kokemusasiantuntijatoiminnan toimintamalliksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueella yhteistyössä hyvinvointialueen hyte-tulosryhmän kanssa. Malli sisältää myös kokemusasiantuntijakoulutuksen pilottimallin.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen strategiaan (21.9.2022) on kirjattu kokemusasiantuntijoiden osallistuminen hoito- ja palvelupolkujen kehittämiseen hyvinvointialueella, jolloin kokemusasiantuntijatoiminta tulee laajeta strategian mukaan koko alueen sosiaali- terveyspalveluihin. Ennen hyvinvointialuetta kokemusasiatuntijoiden käyttö ei ollut koordinoitua koko maaakunnan alueella ja eikä ollut tilannekuvaa järjestöjen kokemusasaintuntijoiden koulutuksista ja käytöstä.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri aloitti ensimmäisenä yliopistosairaalana kouluttaa kokemusasiantuntijoita kaikille toimi- ja palvelualueille yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa vuonna 2016 ja vuonna 2017 koulutuksesta valmistui 22 kokemusasiantuntijaa. Toiminnasta saatu hyvä palaute huomioitiin ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen strategiaan (21.9.2022) on kirjattu kokemusasiantuntijoiden osallistuminen hoito- ja palvelupolkujen kehittämiseen hyvinvointialueella, jolloin kokemusasiantuntijatoiminta tulee laajeta strategian mukaan koko alueen sosiaali- terveyspalveluihin.
Tämän toteutumiseen tarvittiin koko hyvinvointialuetta koskeva yhtenäinen kokemusasiantuntijatoiminnan ohjeistus, joka sisältää ohjeet myös järjestöjen kouluttamien kokemusasiantuntijoiden käyttöön hyvinvointialueen sote-palveluissa.
Lähtötilanteeseessa työryhmä sai tehtäväkseen myös suunnitella ja toteuttaa kokemusasiantuntijakoulutuksen pilottimalli.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue, hyvinvoinnin ja terveyden tulosryhmä
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke, Sidosryhmät osana asiakkaan palveluketjua-projektiosio
Tavoitteena on, että hyvinvointialueella käytetään sote-palvelujen tarpeen mukaan sekä hyvinvointialueen kouluttamia että järjestöjen kouluttamia kokemusasiantuntijoita.
Toimintamalliin liittyvässsä kokemusasiantuntijakoulutuksen pilottimallin suunnittelussa osallistettiin hyvinvointialueella jo toimivia kokemusasiantuntijoita.
Koko toimintamallia työstettäessä järjestöille tehtiin sähköinen kartoituskysely heidän kokemusasiantuntijatoiminnasta ja kartoituksen vastaukset ja toimintamallin luonnos esiteltiin järjestöille pidetyssä tilaisuudessa.