Etävastaanotot soteasemilla
Etävastaanotto on sujuva, luotettava ja turvallinen vaihtoehto perinteiselle käynnille. Etänä voidaan järjestää sellaiset vastaanotot, jotka eivät vaadi fyysistä tapaamista. Asiakas pääsee etävastaanotolle helposti haluamastaan paikasta.
Toimintamallin nimi
Etävastaanotto on sujuva, luotettava ja turvallinen vaihtoehto perinteiselle käynnille. Etänä voidaan järjestää sellaiset vastaanotot, jotka eivät vaadi fyysistä tapaamista. Asiakas pääsee etävastaanotolle helposti haluamastaan paikasta.
Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella asiakkaille tarjotaan hoitajan tai lääkärin etävastaanottoa. Videovälitteinen etävastaanotto on verrattavissa perinteiseen vastaanottokäyntiin.
Laajemmin etäpalvelua voidaan antaa myös muilla teknisillä tavoilla. Etävastaanottoja toteuttavien hoitajien apuna päätöksenteossa ovat etäkonsultaatiot, jotka mahdollistavat moniammatillisen ja joustavan yhteistyön asiakkaan hyväksi etäisyyksistä riippumatta.
Toimintamallissa on:
- Huomioitu Valviran ohjeet, jotka vaikuttavat etäpalveluiden tuottamiseen ja tietoturvan näkökulmat
- Määritelty etävastaanotoille soveltuvat käyntisyyt/ asiakasryhmät
- Kuvattu etävastaanoton prosessia ajanvarauksesta vastaanoton päättämiseen (laitteet, ohjelmat, kirjaaminen ja tilastointi)
- Määritetty arviointi ja mittarit
Yhteiskunnassa tapahtuva digitalisaatiokehitys on lisännyt tarvetta tarjota myös sosiaali- ja terveyspalveluita etänä. Tänä päivänä moni kansalaisista pitää digitaalisia palveluita lähes oletusarvona. Etävastaanottojen avulla halutaan vastata soteasemien palveluiden saatavuuteen ja saavutettavuuteen sekä tarjota asiakkaille monipuolisia, vaikuttavia ja nykyaikaisia palveluja, jotka eivät ole sidottu paikkaan. Etäpalveluiden avulla voidaan sujuvoittaa hoitoon pääsyä ja tukea myös asiakkaan hoidon jatkuvuutta. On tärkeää tarjota laaja-alaisia ja monipuolisia palvelumuotoja asiakkaille heidän tarpeiden mukaisesti.
Etävastaanottojen kohderyhmänä ovat Etelä-Karjalan alueen kaikki kuntalaiset. Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella ammattilainen arvioi yksilöllisesti etävastaanoton mahdollisuuden. Etävastaanottoon on oltava asiakkaalta tietoinen suostumus.
Asiakasymmärryksen kerryttäminen:
- Nykytilan määrittäminen, yleinen tutkimustieto ja tilastot
- Otakantaa.fi-kysely kuntalaisille etäpalveluista
- Aiemmista etäpalveluiden pilotoinneista saatu palaute asiakkailta ja henkilöstöltä
- Muiden toimijoiden malleihin tutustuminen ja niiden hyödyntäminen
- Asiakaspalaute ja palvelun käyttökokemukset
- Kartoitettu ja kuvattu nykytila, määritelty tavoitteet
- Yksikkökohtaisesti henkilöstö mukaan suunnitteluun ja toiminnan kehittämiseen
- Arvioitu koulutuksen ja perehdytyksen tarve, minkä perusteella koulutukset ovat järjestetty
- Kartoitettu toiminnan onnistumisen kannalta oleelliset laitetarpeet ja hankittu tarpeelliset laitteet ennen toiminnan käynnistämistä
- Ajanvarausta ja toteutusta varten luotu kirjalliset kuvaohjeet ja videotallenteet työn sujuvoittamiseksi
- Toiminnan seuranta ja tuki yhteyshenkilöiden toimesta
- Mittarit määritelty arviointia varten, palautteen keruu asiakkailta ja henkilöstöltä
- Sisäinen ja ulkoinen viestintä