Fysioterapeutin sote-keskuksessa toteuttaman työkykyisyyteen liittyvän toimintakyvyn arvioinnin toimintamalli

Fysioterapeutit toteuttavat sote-keskuksissa työkykyisyyteen liittyviä toimintakyvyn arvioita. Kyseistä toimintakyvyn arviointia yhtenäistettiin asiakkaiden ohjautumisen, arviointiin käytettävän ajan, arviointimenetelmien ja kirjaamisen osalta. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Fysioterapeutin sote-keskuksessa toteuttaman työkykyisyyteen liittyvän toimintakyvyn arvioinnin toimintamalli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Fysioterapeutit toteuttavat sote-keskuksissa työkykyisyyteen liittyviä toimintakyvyn arvioita. Kyseistä toimintakyvyn arviointia yhtenäistettiin asiakkaiden ohjautumisen, arviointiin käytettävän ajan, arviointimenetelmien ja kirjaamisen osalta. 

Toteutuspaikka
Sote-keskusten fysioterapia
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

08.09.2023

Viimeksi muokattu

11.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Sote-keskuksissa toimivien fysioterapeuttien työkykyisyyteen liittyvää toimintakyvyn arviointia yhtenäistettiin Etelä-Pohjanmaan alueella laadukkaan arvioinnin ja asiakkaan tasavertaisen palvelun takaamiseksi. Yhdenmukaistaminen kohdennettiin erityisesti seuraaviin asioihin: asiakkaiden ohjautuminen arviointiin, arviointiin käytettävä aika ja arviointimenetelmät sekä arvioinnin kirjaaminen.  

Työryhmä keskusteli yhdenmukaistettavista asioista, kuten asiakkaiden ohjautumisesta arviointiin, arviointiin käytettävästä ajasta ja kirjaamisesta. Arviointimenetelmiä koottiin yhteen siten, että jokainen osallistuja teki listauksen menetelmistä, joita hänellä on työssään käytössä. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittämissuunnittelija kokosi arviointimenetelmät yhteen taulukoksi ja lisäsi taulukkoon myös Toimia-suositusten suosittelemat  mittarit/arviointimenetelmät. Taulukon avulla oli mahdollista vertailla arviointimenetelmiä alueiden kesken ja suhteessa Toimia-suosituksiin.

Asiaa työstettäessä yhdessä fysioterapeuttien kanssa huomattiin varsin pian, että toimintakäytänteet ovat jo suurelta osin varsin yhtenäiset - ohjautuminen työkykyisyyteen liittyvään toimintakyvyn arviointiin tapahtui alueella varsin yhteneväisesti, arviointiin käytettävä aika oli lähes yhteneväinen ja arviointiin käytettävät menetelmät olivat hyvin samanlaiset eri sote-keskuksissa. Kirjaamiseen liittyen alueella oli selkeästi erilaisia käytänteitä ja kullakin alueella oli omanlaisensa kirjaamispohjat ja testifraasit. 

Työstämisen aikana selvisi, että yhdessä sote-keskuksessa oli tehty jo aikaisemmin kehittämistyötä työikäisten arviointiin liittyen ja tämän kehittämistyön puitteissa oli laadittu myös kirjaamispohja. Yhteisen keskustelun myötä päätettiin, että aiemmin tehdyn kehittämistyön tuotoksena syntynyt toimintakyky-kansio jaetaan koko hyvinvointialueen fysioterapeuteille, kun löydetään sopiva alusta, mihin kansion voi tallentaa ja mistä se on saatavilla. Sopivan alustan selvittely jäi vielä kesken. Yhdessä päätettiin myös, että koko alueella otetaan käyttöön kirjaamispohja, joka on luotu aiemman kehittämistyön yhteydessä. 

Toimintaympäristö **

Fysioterapeuttien sote-keskuksissa tekemän työkykyisyyteen liittyvän toimintakyvyn arvioinnin yhtenäistämisen tarve on noussut esiin hyvinvointialueen työntekijältä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittämissuunnittelijan tehdessä syksyllä 2022 kierrosta alueen silloisiin terveyskeskuksiin tapaamaan kuntoutusalan ammattilaisia. Hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen kuntoutuksen palvelualueella nähtiin edelleen tärkeänä että fysioterapeuttien toimintakyvyn arviointia työkykyisyyteen liittyen yhtenäistetään.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Mukana kehittämistyössä olevien fysioterapeuttien kanssa on käyty läpi, millaisia työkykyisyyteen liittyen toimintakyvyn arviointiin tulevat asiakkaat ovat. Fysioterapeuttien mukaan asiakkaat ovat pääosin noin 50-60-vuotiaita / lähellä eläkeikää olevia ihmisiä. 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Mukana työryhmässä on ollut fysioterapeutteja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen eri osista ja he voivat toteuttaa sovittuja käytänteitä omassa työssään ja levittää tietoa yhteisesti sovituista käytänteistä omille kollegoilleen. 

Lisäksi fysioterapian esihenkilöt ovat tietoisia kehittämistyöstä ja sovituista käytänteistä ja he jatkavat kehittämistyötä. 

Työkykyisyyteen liittyville toimintakyvyn arvioinnin asioille pyritään löytämään yhteinen alusta, johon voi tallentaa materiaalia. 

Työkykyisyyteen liittyvää toimintakyvyn arviointia toteuttavat fysioterapeutit eivät näe tarpeelliseksi jatkaa kokoontumisia arvioinnin kehittämiseksi kehittämistyön päättyessä, mutta toivovat, että jatkossa voisi tarpeen mukaan pysähtyä asian äärelle. Kehittämistyö auttoi fysioterapeutteja verkostoitumaan ja he kokevat nyt helpommaksi ottaa yhteyttä toisessa sote-keskuksessa toimivaan kollegaan tarpeen vaatiessa ja kokevat sen riittäväksi tueksi tällä hetkellä.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kehittämistyön seurauksena fysioterapeutit saivat tietoonsa, miten hyvinvointialueella sen eri sote-keskuksissa toteutetaan työkykyisyyteen liittyvää työkyvyn arviointia ja he pystyivät peilaamaan miten he toteuttavat arviointia itse suhteessa samaa työtä tekeviin. Työryhmässä todettiin, että käytännöt ovat hyvinvointialueen sisällä melko yhteneväiset ja pieniä muutoksia tehtiin vielä esimerkiksi kirjaamisen yhtenäistämiseksi. Yhtenäiset tavat toimia tuovat työkykyisyyteen liittyvään toimintakyvyn arviointiin laadukkuutta ja varmuutta fysioterapeuteille toteuttaa työtään. Vaikka muutokset toimintakäytänteisiin kehittämistyön myötä olivat melko pieniä, kokivat mukana olleet fysioterapeutit työn tärkeäksi ja erityisesti verkostoituminen toisten ammattilaisten kanssa koettiin merkitykselliseksi tulevaisuuden yhteistyön kannalta. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Fysioterapeuttien työkykyisyyteen liittyvän toimintakyvyn arvioinnin yhtenäistäminen vaati sitä, että mukaan kehittämistyöhön saatiin työkykyisyyteen liittyviä toimintakyvyn arviointeja tekeviä fysioterapeutteja. Työryhmä koottiin niin, että esihenkilöt nimesivät fysioterapeutit sen jälkeen, kun olivat ensin keskustelleet heidän kanssaan. 

Yhtenäistämistyö vaati myös sitä, että työryhmä kokoontuu yhteen keskustelemaan toimintakäytänteistä ja työstämään yhdessä asiaa. Tämän suhteellisen suppean kokonaisuuden yhtenäistämiseen riitti neljä tunnin mittaista tapaamista sekä muuna aikana tehty arviointimenetelmien listaaminen.  

Toimintamallia, jolla yhtenäistämistyö tehtiin voi varmasti soveltaa eri kohderyhmiin ja toimintaympäristöihin. Erityisesti visuaalisesti taulukkomuotoon arviointimenetelmien kirjaaminen koettiin yhtenäistämistyössä hyvänä - arviointimenetelmien tarkastelu ja vertaaminen Toimia-suositukseen oli taulukon avulla helpompaa.  

Kansikuva
Ihmishahmo on kumartuneena työpöydän edessä ja pitää oikeaa kättään alaselällään. Työpöydällä on kannettava tietokone.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis