Fysioterapian chat-palvelu, Kymenlaakson HVA (RRP, P4, I1 ja I4)

Kymenlaakson hyvinvointialueella on kehitetty reaaliaikainen fysioterapian chat-palvelu, jossa asiakkailla on mahdollisuus kysyä matalalla kynnyksellä kuntoutukseen liittyvistä asioista fysioterapeutilta. Toiminta käynnistyi joulukuussa 2023.    

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Fysioterapian chat-palvelu, Kymenlaakson HVA (RRP, P4, I1 ja I4)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kymenlaakson hyvinvointialueella on kehitetty reaaliaikainen fysioterapian chat-palvelu, jossa asiakkailla on mahdollisuus kysyä matalalla kynnyksellä kuntoutukseen liittyvistä asioista fysioterapeutilta. Toiminta käynnistyi joulukuussa 2023.    

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialue, kuntoutuspalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
Yli 16-vuotias asiakas tai omainen puolesta asioidessa voi saada chatin kautta ohjausta tai neuvontaa fysioterapeutilta joko anonyymisti tai vahvan tunnistautumisen kautta. Ammattilainen arvio tarpeen asiakkaan kysymysten perusteella. Arkisin kello 9-11 välillä auki olevassa chatissä käytetään valmiita fraaseja aloituksessa ja lopetuksessa. Chat-keskustelun jälkeen on mahdollisuus antaa palautetta.
Kuvateksti
Fysioterapian chat-prosessi

Tekijä

Miia Kola

Luotu

31.01.2024

Viimeksi muokattu

26.07.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Kymenlaakson hyvinvointialueen kuntoutuspalveluille kehitettiin reaaliaikainen fysioterapian chat-palvelu, jossa asiakkailla on mahdollisuus kysyä matalalla kynnyksellä kuntoutukseen liittyvistä asioista fysioterapeutilta arkipäivisin klo 9-11. Fysioterapian chat on käytettävissä yli 16-vuotiaille hyvinvointialueen asukkaille, jos heillä on esimerkiksi kysyttävää tuki- ja liikuntaelinoireisiin, leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen, omahoito- ja kuntoutusohjeisiin, liikunnan aloittamiseen, apuvälineisiin tai kuntoutuksen palveluihin liittyen. Chat-palvelut ovat maksuttomia. Chatissa voi asioida joko itsensä tai läheisensä puolesta suomi.fi -valtuuksilla. Fysioterapian chatissa on mahdollista saada yleistä ohjausta ja neuvontaa tunnisteettomasti. Jos asiakkaan asia edellyttää henkilökohtaista tilannearviointia tai ohjausta, pyydetään häntä tunnistautumaan palveluun. 

Toimintaympäristö **

Kymenlaakson hyvinvointialue sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja toimii kuuden kunnan alueella, jossa on useita eri keskuksia sekä haja-asutusalueita. Kymenlaakson hyvinvointialueella kehitetään uusia sähköisiä palveluja palveluvalikon laajentamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi kaikille alueen asukkaille. Syrjäseuduilta on matkaa lähivastaanotoille ja etävaihtoehdot tukevat palveluvalikkoa ja niitä voidaan hyödyntää moniin asiakkaiden tarpeisiin omahoidon ja kuntoutumisen tukena. 

Kymenlaakson hyvinvointialueen kuntoutuspalveluihin perustettiin digiterapiakeskus 2023, johon keskitetään uusia digitaalisia palveluita. Fysioterapian chat käynnistyi digifysioterapeuttien voimin, hankkeen tuella, joulukuussa 2023. Chatin kautta tapahtuvalle matalan kynnyksen ohjaukselle ja neuvonnalle on todettu olevan tarvetta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Fysioterapian chat on tarkoitettu kaikille yli 16-vuotiaille alueen asukkaille, ketkä ovat digikykyisiä tai kenellä on mahdollisuus puolesta asiointiin. Chat palvelut ovat maksuttomia ja matalan kynnyksen palvelua joko anonyymisti tai vahvan tunnistaumisen kautta. 

Chatistä kerätään asiakaspalautetta keskustelun jälkeen ilmestyvän linkin kautta.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Asiakkaiden löytäminen palvelun piiriin kestää aina jonkin aikaa ja vaatii markkinointia. Fysioterapian chattiä on mainostettu video- ja artikkelimuodoissa henkilöstölle sekä alueen asukkaille verkkosivuilla, somessa sekä alueen eri yksiköiden info-tauluilla. Pilottikaudella ensimmäisen 6kk aikana chatissä on ollut enimmäkseen rauhallista ja yksittäisiä kävijöitä päivittäin. Palveluvalikoiman tarkistaminen ja pohtiminen on ollut tarpeen, sen mukaan, mitä asiakkaat chatissä kysyvät. 

Uuden toiminnan aloittaminen vaatii rohkeita kokeilijoita ja riittävää tukea työn toteuttamiseen. Tukea tarvitaan sekä palveluntuottajalta että sisäisesti hyvinvointialueen omien käytäntöjen luomiseen. Muun muassa palvelukuvausta ja valmiita fraaseja on päivitetty tarpeen mukaan kokemuksen lisääntyessä. Hyvät ohjaustekstit ja selkeät asiakasohjeet ovat välttämättömiä. Kuntoutuspalvelun vahva sitoutuminen alusta asti on erittäin tärkeää sille, että chat jää pilottikauden jälkeen jatkuvaan käyttöön. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Alussa chatin kautta ei varattu vastaanottoaikoja fysioterapiaan, koska kuntoutuspalveluiden ajat varataan keskitetysti. Chatissä tehtävän hoidontarpeenarvion myötä ajanvarausta laajennettiin. Chattiin vastaavalla henkilöstöllä on nykyään myös mahdollisuus konsultoida hoitajaa ja lääkäriä tarvittavissa tilanteissa.  

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Fysioterapian chatin toimintaa on mahdollista soveltaa muilla alueilla. Toiminnan suunnitteluun ja aloitukseen on hyvä varata riittävästi aikaa ja varmistaa riittävä resurssi kehittämiseen. Kymenlaaksossa toiminta käynnistyi Sote-keskus -hankkeen ja Suomen kestävän kasvun ohjelman, digitaalisen sotekeskus -hankkeen tuella. 

Chattiin vastaavan henkilöstön kanssa kannattaa käydä jatkuvaa keskustelua siitä, mitä asioita chatissä kysytään ja mitä tietoa tarvitaan kysymyksiin vastaamiseen. Toiselta oppiminen on tärkeä osa prosessia ja yhteiset sujuvat toimintamallit madaltavat kynnystä vastata kysymyksiin, joita voi tulla chatin kautta mistä tahansa aiheesta. 

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä