Gerontologisen sosiaalityön malli
Sosiaalityön asiantuntijuuden vahvistaminen iäkkäiden palveluissa. Luodaan konkreettisesti uutena gerontologisen sosiaalityön malli ja gerontologisen sosiaalityön tiimi Etelä-Savon hyvinvointialueelle.
Toimintamallin nimi
Sosiaalityön asiantuntijuuden vahvistaminen iäkkäiden palveluissa. Luodaan konkreettisesti uutena gerontologisen sosiaalityön malli ja gerontologisen sosiaalityön tiimi Etelä-Savon hyvinvointialueelle.
Etelä-Savon hyvinvointialueelle kehitettiin ja otettiin käyttöön gerontologisen sosiaalityön malli.
Mallin mukaisesti sosiaalityöntekijä laatii erityistä tukea tarvitsevien iäkkäiden palvelutarpeen arvioinnit sekä toimii omatyöntekijänä erityistä tukea tarvitseville. Sosiaalityön tukena on sosiaaliohjausta, joka asiakkaan rinnalla kulkien ja varmistaa asiakassuunnitelmien toimeenpanoa.
Etelä-Savon on Suomen ikääntynen maakunta ja iäkkäiden määrä tulee jatkossa kasvamaan entisestään. Etelä-Savo on Suomen ikääntynein maakunta. Gerontologisen sosiaalityön avulla vastataan erityistä tukea tarvitsevien iäkkäiden palveluiden tarpeeseen. Iäkkäät haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään ja gerontologisen sosiaalityön kehittäminen yhtenä osa-alueena tukee tätä päämäärää. Gerontologisen sosiaalityön tiimi toimii osana iäkkäiden asiakasohjausta. Gerontologinen sosiaalityö tukee myös iäkkäiden palveluiden laadun varmistamista.
Gerontologisen sosiaalityön rooli on tärkeää sen lainsäädännöllisten perustelujen vuoksi. Sosiaalihuollossa on kiinnitettävä erityistä huomiota erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden edun toteutumiseen ja se on otettava huomioon sosiaalihuoltoa toteuttaessa. Lisäksi Sosiaalihuoltolaki ohjaa erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden asiakasprosesseja mm. heidän palvelutarpeen arvioinnin tekee virkasuhteessa oleva sosiaalityöntekijä. Lisäksi sosiaalityöntekijä vastaa sosiaalityön johtamisesta ja toimii erityistä tukea tarvitsevan henkilön omatyöntekijänä. Säännösten tarkoitus on turvata kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asiakkaiden oikeussuojan toteutuminen. Sosiaalityö tarvitsee tuekseen sosionomin tai geronomin tuottamaa sosiaaliohjausta, joka toteutuu kotiin vietävänä palveluna yhdessä asiakkaan rinnalla kulkien. Sosiaaliohjauksella on tärkeä rooli sosiaalityön tukena mm. asiakassuunnitelman toimeenpanossa ja päätöksenteossa.
Asiakkaita on tavattu jalkautumalla mm. Etelä-Savon hyvinvointialueen Setlementin toimintaan, messuille sekä kohtaamispaikkoihin. Asiakkaita ja yhteistyökumppaneita on haastateltu kohtaamisissa ja palautteet on koottu ylös. Yhteistyömahdollisuuksia pohditaan parasta aikaa Etelä-Savon vanhusneuvoston kanssa.
Tulevaisuus kotona hankkeen hankekoordinaattorin (sosiaalityöntekijä) työpanos sosiaalityön asiakastyössä.
Gerontologisen sosiaalityön kehittämistä koskevissa kysymyksissä voitte olla yhteydessä:
Sosiaalityöntekijä (YTM) Tiina Mustonen, tiina.mustonen@etelasavonha.fi
Johtava sosiaalityöntekijä (YTM) Pia Roivainen, pia.roivainen@etelasavonha.fi
Osaamisen varmistaminen ja viestintä: Gerontologinen sosiaalityö on oltava tuttua käsitteenä ja sisällöllisesti. Tähän liittyen on järjestettävä tarvittavat koulutuksia ja työpajoja iäkkäiden palveluissa työskenteleville (mm. palveluohjaajat). Gerontologisen sosiaalityön palvelusta on viestittävä sote-ammattilaisille ja asiakkaille, jotta tietoisuus ko. palvelusta ja sen tarkoituksesta kasvaa.
Resurssit: Gerontologisen sosiaalityön tiimin kokoaminen ja siihen tarvittavien resurssien arviointi suhteessa alueen ikäjakaumaan. Gerontologisen sosiaalityön tiimi koostuu johtavasta sosiaalityöntekijästä, sosiaalityöntekijöistä sekä sosiaaliohjaajista. Sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien tehtävänkuvat kuvattava ja eriteltävä
Monialainen yhteistyö: Toimintamalliin kuuluu iäkkäiden palveluiden sosiaalityön ja – geriatrian välinen moniammatillinen konsultointitiimikäytäntö haastavien sosiaalityön asiakastapauksien käsittelyyn.
Mallin tuloksena Iäkkäiden palveluissa tunnetaan sosiaalityö paremmin ja ymmärretään se osana iäkkäiden palveluita. Palvelu on monipuolistanut iäkkäiden palveluita ja sen nähdään tukeneen tavoitteita palvelurakenteen keventämisestä sekä asiakaslähtöisten palveluiden tuottamisesta.
Iäkkäiden palveluohjauksessa tunnistetaan nyt alustavasti erityistä tukea tarvitseva iäkäs ja ohjataan heitä koskevat SHL yhteydenotot sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen sekä SHL ilmoitus sosiaalihuollon tarpeessa olevasta henkilöstä sosiaalityöntekijälle käsiteltäväksi.
Gerontologisen sosiaalityön tiimiin on ohjautunut asiakkaita Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen alueella yhteensä 218 (sosiaalityöntekijät) sekä 96 (sosiaaliohjaajat/sosiaaliohjaus). Erityistä tukea tarvitsevia asiakkaita on tunnistettu sosiaali- ja terveydenhuollossa. Toimintamallin tuloksena erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden palvelutarpeen arvionnit ja omatyöntekijyys järjestetään Sosiaalihuoltolain edellyttämällä tavalla.
Sosiaalityön tiimiin ohjautuu edelleen jonkin verran asiakkaita, jotka eivät ole erityistä tukea tarvitsevia. Edelleen tapahtuu myös niin, että jokin muu taho pyrkii määrittelemään sen, kuka on erityistä tukea tarvitseva asiakas.
Kehittämistyön aikana on havaittu muiden kuin erityistä tukea tarvitsevien iäkkäiden asiakkaiden sosiaaliohjauksen tarve. Iäkkäiden palveluissa tulee jatkossa kiinnittää enemmän huomiota sosiaaliohjaukseen kaikkien iäkkäiden osalta. Iäkkäillä asiakkailla on tarve jalkautuvalle ohjaukselle ja neuvonnalle. Iäkkäät asiakkaat tarvitsevat konkreettista ohjausta esimerkiksi asiakasmaksujen alennushakemuksissa ja tarvittavien liitteiden toimittamisessa sekä muissa hakemusasioissa. Hankkeen kehittämistyössä on keskitytty gerontologisen sosiaalityön tiimin toiminnan toimeenpanoon.
Toimintamalli on otettu pysyvään käyttöön vuoden 2023 aikana.
Toimintamallin arviointi
Toimintamalli ylitti hankesuunnitteluvaiheessa asetetut tavoitteet ja malli eteni tavoitteina olleista toimintamallin luomisesta ja kuvauksesta toimeenpanoon vuonna 2024.
Odotettuna tuloksena hankesuunnitelmassa oli, että gerontologinen sosiaalityö ja sen menetelmät vahvistuvat osana kotiin annettavia palveluita, poikkihallinnollinen yhteistyö lisääntyy ja henkilöstö oppii moniammatilliseen työskentelyyn. Nämä tulostavoitteet saavutettiin.
Gerontologisen sosiaalityön tiimin asiakasmäärät on laskettu sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmistä (SosiaaliEffica ja Proconsona, Omni). Asiakkuusmäärät on saatu sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen päätöksien lukumäärällä sekä sosiaalityöntekijöiden käsittelyssä olevista keskeneräisistä palvelutarpeen arvioinneista. Palveluiden vaikuttavuuden arviointia voi tehdä vasta myöhäisemmässä vaiheessa mm. Asiakassuunnitelmien sisältöjen analyysillä.