Projektityö; Ehkäise painehaava-verkkokurssin päivittäminen sekä verkkokurssin käytön laajentaminen erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Kansainvälisen STOP painehaavoille iltapäivän järjestäminen haavakeskuksessa 16.11. 

Toimintamallin nimi
HAAVAKESKUKSEN TOIMINNAN KEHITTÄMINEN
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Projektityö; Ehkäise painehaava-verkkokurssin päivittäminen sekä verkkokurssin käytön laajentaminen erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Kansainvälisen STOP painehaavoille iltapäivän järjestäminen haavakeskuksessa 16.11. 

Toteutuspaikka
Satasairaala haavakeskus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Riikka Kleemola

Luotu

16.10.2023

Viimeksi muokattu

09.01.2024
Ratkaisun perusidea

Ehkäise painehaava verkkokurssi. Hoitohenkilökunta niin erikoissairaanhoidossa kuin perusterveydenhuollossa voi opiskella kurssimateriaalin työyksiköissään siihen valitsemallaan ajankohtana. Kurssissa käsitellään  yleistä tietoutta painehaavoista ja niiden vaikutuksista potilaaseen sekä niiden aiheuttamista kustannuksista. Kurssi sisältää kaksi oppituntia, toisessa opiskellaan painehaavojen tunnistamiseen liittyvää materiaalia ja toinen sisältää erilaisia painehaavojen ennaltaehkäisyyn vaikuttavia toimia.  

Toimintaympäristö

Suomessa painehaavoja arvioidaan syntyvän 55 000-85 000 potilaalle vuosittain. Painehaavojen aiheuttamat kustannukset Suomessa on keskimäärin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Painehaavojen ehkäisykustannukset ovat vain kymmenesosa niiden hoitokustannuksista.  Haavapotilaiden määrä lisääntyy väistämättä väestön ikääntyessä, jonka myötä myös kustannukset nousevat. Jatkuva kouluttautuminen ja vanhojen tietojen päivittäminen on perusta  yhtenäisille hoitokäytänteille, siten mahdollistetaan hoitotulosten paraneminen ja kustannukset väheneminen.

Painehaava aiheuttaa potilaalle usein kipua ja kärsimyksiä. Se heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua. Samalla se voi aiheuttaa sosiaalisesta toiminnasta eristäytymistä ja taloudellisia vaikeuksia sekä ylimääräisiä käyntejä terveydenhuollossa.  Painehaavan hoito on pitkäkestoista, pidentäen sairaalassaoloaikaa. Painehaavan ehkäisyssä olennaista on painehaavariskissä olevien potilaiden tunnistaminen ja luu-ulokekohtiin kohdistuvan paineen ja venytyksen minimointi tai poistaminen. Ehkäisevät hoitotyön toiminnot kuuluvat hoidon jokaiseen vaiheeseen. 

 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon vuodeosastojen hoitohenkilökunta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tiedottaminen kurssista Teams alustalla haavayhdyshenkilöille, jotka jakavat tietoa omissa yksiköissään. Ohjelmoivat aikataulun heidän  resurssien perusteella. Olemme tarvittaessa apuna ja kysymyksiin vastaamme viestien ja puheluiden osalta päivittäin mahdollisuuksien mukaan. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

-

Vinkit toimintamallin soveltajille

Hoitohenkilökunta pystyy käymään kurssia läpi heidän työnkuvan mukaan heidän parhaana valitsemanaan aikana. Keskeyttämään kurssin tarvittaessa ja jatkamaan sitä kun siihen on mahdollisuus.

Kansikuva
Haavakeskuksen henkilökunta

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä