Haluan raitistua! - perhekeskuksen monialainen tuki raitistuvalle lastensuojelulapsen vanhemmalle

Olemme kehittäneet lastensuojelun sekä päihde-mielenterveyspalveluiden kesken toimintamallin, jolla tuetaan lastensuojelun asiakkuudessa olevien lasten vanhempien raitistumista. Pääkeinoina tiivis monialainen yhteistyö, hoitoportaali sekä motivaatiota ylläpitävä Previct.

Toimintamallin nimi
Haluan raitistua! - perhekeskuksen monialainen tuki raitistuvalle lastensuojelulapsen vanhemmalle
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Olemme kehittäneet lastensuojelun sekä päihde-mielenterveyspalveluiden kesken toimintamallin, jolla tuetaan lastensuojelun asiakkuudessa olevien lasten vanhempien raitistumista. Pääkeinoina tiivis monialainen yhteistyö, hoitoportaali sekä motivaatiota ylläpitävä Previct.

Toteutuspaikka
Sodankylän perhekeskus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Sodankylä
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Tekijä

Kati Aikio

Luotu

28.11.2021

Viimeksi muokattu

30.11.2021
Ratkaisun perusidea

Olemme kehittäneet lastensuojelun sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden tiiviissä yhteistyössä toimintamallin, jolla tuetaan lastensuojelun asiakkuudessa olevien lasten vanhempien raitistumista. Keinoina monialainen yhteistyö, hoitoportaali sekä motivaatiota ylläpitävä A-klinikka Oy:n Previct-laite. Kehittämistyö on lähtenyt liikkeelle käytännön tarpeesta. Lapsen asiakkuus lastensuojelussa virittää usein vanhemmassa halua raitistumiseen. Vaikka lapsi päätyisikin sijaishuoltoon, vanhemmalle tarjotaan perhekeskuksessa monialaista tukea. Lapsen hyvinvointi kasvaa vanhemman saadessa tukea alkoholiriippuvuuteensa: tapaamiset onnistuvat todennäköisemmin ja vanhempi pystyy yhteistyöhön sijaishuollon kanssa.

Toimintaympäristö

Olemme kehittäneet lastensuojelun sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden tiiviissä yhteistyössä toimintamallin, jolla tuetaan lastensuojelun asiakkuudessa olevien lasten vanhempien raitistumista. Keinoina monialainen yhteistyö, motivaatiota ylläpitävä A-klinikka Oy:n Previct-laite ja siihen liittyvä hoitoportaali. Kehittämistyö on lähtenyt liikkeelle käytännön tarpeesta. Lapsen asiakkuus lastensuojelussa virittää usein vanhemmassa halua raitistumiseen. Vaikka lapsi päätyisikin sijaishuoltoon, vanhemmalle tarjotaan perhekeskuksessa monialaista tukea. Lapsen hyvinvointi kasvaa vanhemman saadessa tukea alkoholiriippuvuuteensa: tapaamiset onnistuvat todennäköisemmin ja vanhempi pystyy yhteistyöhön sijaishuollon kanssa.

Kehittämistyö liittyy kansallisen perhekeskuskehittämisen tavoitteisiin sekä hyvinvointialueiden rakentamiseen. Olemme mukana Pohjoinen lastensuojelu 20-22 –hankkeessa. Perhekeskuksen ydintehtävänä on edistää lapsen, vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia ja vahvistaa heidän voimavarojaan.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työskentelymallia on kehitetty yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa. He ovat arvostaneet erityisesti Previct –laitteen tarjoamaa konkreettista tukea sekä välitöntä yhteyttä päihde- ja mielenterveyspalveluihin. Tiedot asiakkaan puhalluksista menevät suoraan omalle työntekijälle. Asiakkaat ovat kokeneet Previctin tarjoavan lisämotivaatiota raitistumiselle sekä neutraalin keinon todistaa päihteettömyyttä. Asiakkaat ovat tuoneet esille Previct –laitteen ja hoitoportaalin hyötyjä myös hallinto-oikeuden käsittelyjen yhteydessä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Malli on erittäin helppo levittää ja juurruttaa osaksi perhekeskuksen arjen toimintaa. Kyse on yhteistyön tekemisestä hieman eri tavalla, uudenlaisia teknisiä apuvälineitä hyödyntäen. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kokemuksemme ovat pienen kunnan kokemuksia. Mutta..jo pientenkin kokemusten perusteella kokemukset ovat rohkaisevia. Useat vanhemmat ovat raitistuneet ja olemme pystyneet purkamaan lastensuojelun sijoituksia. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kokeileminen ja yhteiskehittäminen kannattaa aina:

https://www.pelastakaalapset.fi/digisosiaalityo/johtaminen/kati-aikion-blogi/

https://www.facebook.com/aklinikka/videos/uusi-ty%C3%B6kalu-lastensuojeluun-kati-aikio-kertoo-kokemuksiaan-previctist%C3%A4/921401551955784/

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä