Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen neuvolapalveluiden järjestämä etäperhevalmennus on neljästä luennosta koostuva kokonaisuus, joka järjestetään Teams-etäyhteyden kautta. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Itä-Uusimaa: Etäperhevalmennus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen neuvolapalveluiden järjestämä etäperhevalmennus on neljästä luennosta koostuva kokonaisuus, joka järjestetään Teams-etäyhteyden kautta. 

Toteutuspaikka
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Tanja Fast

Luotu

27.10.2023

Viimeksi muokattu

30.11.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen neuvolapalveluiden järjestämä etäperhevalmennus on neljästä luennosta koostuva kokonaisuus, joka järjestetään Teams-etäyhteyden kautta. Luennoista vastaa moniammatillinen tiimi, joka koostuu neuvolan terveydenhoitajista, suuhygienisteistä, fysioterapeuteista sekä perheneuvolan edustajista. 

Luentojen teemoina on:

  1. Odottavan perheen suunhoito ja Liikunta raskauden aikana ja sen jälkeen
  2. Synnytyksen jälkeinen aika, vauvanhoito ja Imetys (Ohjaus synnytyssairaaloiden synnytysvalmennuksiin)
  3. Varhainen vuorovaikutus, vanhemmuus, tunnetaidot, parisuhde ja synnytyksen jälkeinen masennus
  4. Vauvan motorisen kehityksen tukeminen ja ergonomia pienen lapsen hoidossa

Etäperhevalmennusta tarjotaan ensisijaisesti itä-uusimaalaisille ensisynnyttäjille, mutta myös muut alueen raskaana olevat voivat osallistua etäperhevalmennukseen. 

Etäperhevalmennukseen ohjaudutaan oma terveydenhoitajan kautta. 

 

Toimintaympäristö **

Tarve etäperhevalmennukselle syntyi pandemian ja sen lähipalveluille asettamien rajoitusten myötä. Etäpalvelua voidaan tarjota myös muuttuvissa maalimantilanteissa, eikä palveluita tarvitse keskeyttää tulevaisuudessa esim. pandemian tai muun lähipalveluita uhkaavan ilmiön vuoksi.  Lisäksi digitaaliset palvelut säästävät tilavuokrissa ja ne ovat helpommin saavutettavissa, kun osallistua voi osallistua mistä vain. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Etäperhevalmennusta tarjotaan ensisijaisesti itä-uusimaalaisille ensisynnyttäjille, mutta myös muut alueen raskaana olevat voivat osallistua etäperhevalmennukseen. Etäperhevalmennus kehitettiin moniammatillisessa yhteistyössä äitiys- ja lastenneuvolan, suun terveydenhuollon, fysioterapian sekä perheneuvolan kanssa. Suunnittelussa hyödynnettiin työryhmän substanssiosaamista. Etäperhevalmennusta pilotoitiin valikoidulle asiakasryhmälle ja saadun palautteen perusteella jatkokehitettiin pysyväksi toimintamalliksi hyvinvointialueella. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Työryhmässä mukana olleet osallistujat jatkavat etäperhevalmennuksen tarjoamista jatkuvana palveluna 4x/vuosi. Vastaavat terveydenhoitajat valvovat palvelun toteutumista sekä asiakaspalautetta ja jatkokehittävät palvelua tarpeen mukaan. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Perheet ovat asiakaspalautteen perusteella olleet tyytyväisiä palveluun. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Valmennuksen toteuttamiseen tarvitaan moniammatillinen tiimi, joka tekee tiivistä yhteistyötä. Resursseina yhdessä neljän luennon valmennuksessa on ollut yksi vastuuhenkilö, kaksi neuvolan terveydenhoitajaa, suun terveydenhuollon edustajat (1-2), fysioterapeutit (1-2) sekä perheneuvolan psykologi ja sairaanhoitaja. Jokainen yksikkö vastaa oman osuuden toteutuksesta, joten kannattaa sopia jo etukäteen varallaolijat jokaiseen tilaisuuteen äkillisten sairastumisten sijaistukseen. 

Kannattaa myös panostaa selkeään ohjausprosessiin ja varmistaa, että se on kaikkien ohjaavien terveydenhoitajien tiedossa.

Kansikuva
Itä-Uusimaa

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä