Itä-Uusimaa: Perhepolku käyttöönotto
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on otettu käyttöön Perhepolku verkkokurssi ja pilotoitu Perhepolku ryhmäneuvoloita sekä 3-5-vuotiaiden ja 7lk. vanhempainiltoja osassa toimipisteitä.
Toimintamallin nimi
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on otettu käyttöön Perhepolku verkkokurssi ja pilotoitu Perhepolku ryhmäneuvoloita sekä 3-5-vuotiaiden ja 7lk. vanhempainiltoja osassa toimipisteitä.
Perhepolku kokonaisuus jakautuu Itä-Uudellamaalla kolmeen osa-alueeseen: verkkokurssiin, ryhmäneuvoloihin sekä vanhempainiltoihin.
Porvoon lastenneuvolassa oli jo keväällä 2017 pilotoitu ketteränä kokeiluna Perhepolku ryhmäneuvoloita ja kokemukset pilotoinnista olivat pelkästään hyvät. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa Perhepolun kehittämistä jatkettiin aloittaen verkkokurssin käyttöönotosta.
Verkkokurssista tiedotettiin laajasti perhekeskuksen henkilöstölle sekä perhekeskuksen verkostolle. Kouluihin ja päiväkoteihin laitettiin pyyntö tiedottaa verkkokurssista Wilman ja Daisyn kautta. Lisäksi käytiin koulujen vanhempainilloissa esittelemässä verkkokurssia. Verkkokurssista tiedottamiseen on luotu rakenne, jossa tiedotusviesti lähtee laajalla jakelussa perhekeskuksen ja perhekeskuksen verkostossa toimiville esihenkilöille puolivuosittain. Hyvinvointialueelle on myös perustettu Perhepolku Teams-ryhmä. Tulevaisuudessa tavoitteena on liittää esihenkilöt Teams-ryhmään ja muistuttaa Perhepolku verkkokurssin tiedottamisesta sitä kautta sähköpostien sijaan.
Ryhmäneuvoloiden ja vanhempainiltojen käyttöönottoa varten koulutettiin kaikki Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen neuvolan terveydenhoitajat, perheohjaajat sekä peruskoulun kuraattorit Perhepolku- ohjaajiksi. Osa perheohjaajista ja kuraattoreista muodostettiin työryhmän joka aloitti vanhempainiltojen pilotoinnin valmistelut. Vastaavat terveydenhoitajat muodostivat toisen työryhmän, joka suunnitteli ryhmäneuvoloiden käynnistämistä.
Ryhmäneuvoloiden suunnittelutyö eteni alkuun hyvin, mutta henkilöstömuutosten ja siitä seuranneen resurssipulan vuoksi ryhmäneuvoloiden käynnistäminen on siirtynyt eteenpäin. Nykyisen suunnitelman mukaan ryhmäneuvolat tulevat käynnistymään helmikuussa 2024.
Varhaiskasvatuksen 3-5-vuotiaden vanhemmille suunnattuja vanhempainiltoja pilotointiin kahdessa päiväkodissa hybriditoteutuksena ja yläkoulujen 7lk vanhempainiltoja pilotoitiin etätoteutuksena kahden koulun yhteisessä tilaisuudessa.
Koronakriisin aiheuttaman poikkeusolosuhteet ovat kuormittaneet vanhempia ja lisänneet vanhemmuuden tuen tarvetta (Valtioneuvosto, 2021). Terveydenhoitajien mukaan kaksi kolmasosaa leikki-ikäisten lastan perheistä tarvitsee lisätukea, etenkin lapsen kehitykseen ja vanhempana jaksamiseen (Vuorenmaa, ym. 2019). Vanhemmat kokevat huolta eniten riittämättömyyden tunteesta, arjen hallinnasta ja taloudellisesta tilanteesta (Vanhemman ääni-kysely 2019, MLL). Perhepolun tavoitteena on vähentää perheissä koettua stressiä sekä uupumusta vahvistamalla lasten, nuorten ja vanhempien itsemyötätuntoa sekä voimavaraisuutta. Perhepolku tukee perheiden hyvinvointia tiedon ja vertaistuen kautta sekä antaa kimmokkeen oma hyvinvoinnin pohdintaan. Vertaistuen kautta pyrkimyksenä on normalisoida lapsiperhe-elämään kuuluvia haasteita sekä vahvistaa perheiden tukiverkostoa.
Perhepolku verkkokurssi on suunnattu kaikenikäisten lasten vanhemmille. Ryhmäneuvolat (6kk ja 2v) sekä vanhempainillat (3-5v ja 7lk) on suunniteltu toteutettavaksi lapsen kehityksen kannalta otollisimpaan aikaan, jolloin tutkitusti tiedetään tiettyjen teemojen nousevan vanhemmuudessa esiin ja haastavan parisuhdetta, perheen sisäistä vuorovaikutusta sekä vanhemman jaksamista.
Yhtä vanhempainiltaa kohden oli resursoitu 2-3 ohjaaja. Resurssi koettiin riittäväksi. Projektin kustannukset syntyivät pääosin henkilöstön koulutuskustannuksista sekä Perhepolku- materiaalien tilauksesta. Vanhempainiltojen teemat ovat hyödynnettävissä myös laajemmalla ikähaarukalla, kuin mitä pilotointiin oli määritelty ja ikähaarukan laajentamista etenkin yläasteikäisten kohdalla tuleekin harkita tulevaisuudessa, jolloin tavoitettaisiin suurempi joukko vanhempia.
Varhaiskasvatuksen 3-5-vuotiaden vanhemmille suunnattuihin vanhempainiltojen pilotointiin ilmoittautui alueelta kuusi päiväkotia, joista valmistelun aikana kaksi jättäytyi pois. Pilotointi sovittiin toteutettavan kahdessa päiväkodissa lähitapaamisena ja kahdessa hybriditoteutuksella. Lähitapaamisen toteutetut vanhempainillat jouduttiin perumaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi, mutta hybridivanhempainiltoihin osallistui yhteensä 26 vanhempaa.
Alueen yläasteista ilmoittautui mukaan pilotointiin kolme. Vanhempainillat suunniteltiin toteutettavan etänä Teamsin välityksellä. Tilaisuuksia suunniteltiin kaksi, joista toinen oli ruotsinkielinen ja toinen suomenkielinen. Ruotsinkieliseen tilaisuuteen ei tullut lainkaan ilmoittautumisia, joten se peruttiin. Suomenkieliseen vanhempainiltaan osallistui 14 vanhempaa.
Vanhempainilloista tiedotettiin hyvinvointialueen nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa, Wilman kautta, päiväkotien ilmoitustauluilla sekä kuntien sosiaalisessa mediassa. Lisäksi ruotsinkielinen paikallislehti julkaisi vanhempainilloista artikkelin. Markkinoinnista huolimatta osallistujamäärä jäi vähäiseksi. Osallistuneiden vanhempien kokemukset olivat kuitenkin positiivisia ja muutamat päiväkodit ovat jo olleet yhteydessä toivoen vanhempainiltoja kevätkaudelle järjestettäväksi. Tavoitteena on epäonnistuneesta pilotoinnista huolimatta jatkaa vanhempainiltojen järjestämistä jatkossa.