Perhetuvat  ovat kynnyksettömiä kohtaamispaikkoja, joiden tarkoituksena on ylläpitää ja/tai lisätä perhetuvalla käyvien lapsiperheiden hyvinvointia arjessa sekä ennaltaehkäistä osaltaan perheiden tilanteiden heikentymistä/kriisiytymistä.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kohtaamispaikkatoiminta pikkulapsiperheille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Perhetuvat  ovat kynnyksettömiä kohtaamispaikkoja, joiden tarkoituksena on ylläpitää ja/tai lisätä perhetuvalla käyvien lapsiperheiden hyvinvointia arjessa sekä ennaltaehkäistä osaltaan perheiden tilanteiden heikentymistä/kriisiytymistä.

Toteutuspaikka
Kohtaamispaikat Tampereen ensi- ja turvakoti ry/ Annantupa, Hervantatupa, Linnainmaatupa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaa
Tampere
Toimintamallin rahoittaja
Kunta
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Luotu

05.06.2023

Viimeksi muokattu

18.10.2023
Ratkaisun perusidea **

Perhetupien toiminta-alueilla asuu paljon lapsiperheitä. Arki tunnetusti kuormittaa pienten lasten vanhempia, etenkin jos oma tukiverkosto on puutteellinen. Perheiden haasteina ovat mm. lasten kasvuun ja kehitykseen liittyvät pulmat,
yksinäisyys, uupuminen, mielenterveysongelmat, taloushuolet ja parisuhteen ristiriidat. Maahanmuuttajataustaiset perheet kaipaavat tukea kotoutumiseen. Perhetuvat tarjoavat toiminta-alueillaan asuville lapsiperheille mahdollisuuden osallistua viitenä päivänä viikossa tupien yhteisölliseen toimintaan. Tupatoiminnalla ylläpidetään/ lisätään lapsiperheiden hyvinvointia ja ennaltaehkäistään perhetilanteiden heikentymistä. Perhetuvat kuuluvat kiinteästi alueensa Tampereen kaupungin perhekeskukseen, jonka rakenteessa kohtaamispaikat ovat keskiössä. Asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta saadun
palautteen perusteella perhetupatoiminta koetaan hyvin tarpeelliseksi. Tampereen kaupungilta vuosittain saatu kumppanuusavustus on selvä osoitus perhetupatoiminnan tarpeesta toiminta-alueillaan. Tupien toiminnan rakenteeseen on aina kuulunut asiakkaiden osallistaminen perhetupatoiminnan kehittämiseen sekä tuvan arjen suunnitteluun ja toteutukseen esim. yhteisöllisissä iltatuvissa. Asiakkaiden osallistaminen on yksi toiminnan tavoitteista.

Toimintaympäristö **

Perhetuvat sijaitsevat Tampereella alueilla,  joissa asuu eniten lapsiperheitä. Tuvat ovat sijoittuneet kukin omille alueilleen juurikin alueen tarpeen pohjalta ja ovat vakiinnuttaneet alueilla toimintansa.

Perhetuvat ovat järjestäneet perhetupatoimintaa vuodesta 1984. Toiminta oli tarkoitettu aluksi vain yksinhuoltajaäideille, mutta yhteiskunnallisten muutosten myötä toiminta on avointa kaikenlaisille lapsiperheille. Taustalla on mm.Lapsen oikeuksien sopimus,alueille muuttaneiden maahanmuuttajaperheiden lisääntyminen, omien läheisverkosotojen puutteellisuus. Kohtaamispaikat toimivat alueellisesti lapsiperheiden tukena. Toiminta on yleishyödyllistä, johon kansalaistoiminta liittyy olennaisesti.

Perhetuvilla on päivittäin avointa aukioloaikaa sekä ohjattua toimintaa, jonka suunnitteluun ja toimintaan
asiakkailla on mahdollisuus osallistua. Myös iltatoimintaa järjestetään säännöllisesti, noin 1 - 3 kertaa/kk, mikä mahdollistaa opiskelu- tai työelämässä olevien perheiden osallistumisen. Iltateemoina voi olla esim. isä-lapsi-illat sekä monenlaiset koko perheen arkea tukevat teemat. Ohjattua toimintaa järjestetään joka tuvalla noin 4-5 kertaa/viikko.

Perhetuvat kuuluvat kiinteästi Pirkanmaan hyvinvointialueen perhekeskusalueisiin Tampereen  alueelliseen perhekeskukseen, tarkoituksena tukea lapsiperheiden arkea yhdessä muiden toimijoiden kanssa. THL onkin määrittänyt perhekeskusten kohtaamispaikkojen tavoitteiksi mahdollistaa lasten, nuorten ja perheiden osallisuus, vahvistaa vanhemmuutta, edistää perheiden voimavaroja ja hyvää arkea, vähentää perheiden ja vanhempien yksinäisyyden kokemuksia ja vahvistaa yhteisöllisyyttä.

Perhetupien koulutetut työntekijät ovat perheiden tukena olemalla läsnä ja tarjoamalla keskusteluapua sekä palveluohjausta tarvittaessa. Yhdistyksen kotisivujen sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta voi varata puhelinkeskusteluajan perhetupien pikkulapsiperheiden linjalta. Vapaaehtoistyöntekijöitä toimii tuvilla säännöllisesti.

 

 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Perhetupien toiminta-alueilla asuvat lapsiperheet. Toiminta tavoittaa ensisijaisesti perheitä, joissa vähintään toinen vanhemmista on kotona lasten kanssa. Näin ollen suurin osa asiakasperheistä on pienten (0-3 vuotiaiden) lasten perheitä.
Perheissä voi olla myös isompia lapsia, jotka osallistuvat toimintaan satunnaisesti. Kouluikäisten lasten perheet osallistuvat toimintaan lähinnä koulujen loma-aikoina.

Osallisuus on yksi ihmisen perustarpeista ja sitä ei tulisi  ohittaa. Jokaisella ihmisellä on tarve kuulua johonkin ja kiinnittyä johonkin ryhmään tai yhteisöön.  Perhetuvat tarjoavat lapsiperheille mahdollisuuden osallistua haluamallaan tavalla.  YK:n yleissopimuksessa lapsen oikeuksista mainitaan artiklassa 12 seuraavasti: ”Lapsella on oikeus ilmaista omat mielipiteensä kaikissa itseään koskevissa asioissa ja ne on otettava huomioon lapseniän ja kehitystason mukaisesti.” (YK 1989,11). Tupien arjessa vanhemmat ja lapset saavat tunteen osallisuudesta ja mahdollisuuden kiinnittyä osaksi jotain ryhmää.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Perhetupien toimintamallia toteuttavat kohtaamispaikkatyöntekijät, joita on yhteensä kuusi, kaksi joka tuvalla. Työryhmän tukena toimintamallin toteuttamisessa toimii palvelupäällikkö.

Työryhmällä on käytössään vuosikello, johon on aikataulutettu työn rahoitukseen, seurantaan ja suunnitteluun liittyvät tehtävät, kuten Stean hakemus ja selvitys, vuosikertomus- ja suunnitelma sekä tilastojen seuranta. Lisäksi siihen on aikataulutettu yhdistyksen tapahtumat, Ensi- ja turvakotien liiton työkokoukset, koulutukset, työryhmän kehittämispäivät, asiakaspalautteiden ja yhteistyökumppaneilta saadun palautteen seuranta ja sen huomioiminen toimintamallin kehittämisessä. 

Toimintamallin rahoitus tapahtuu sekä Stean Ak-avustuksen että Tampereen kaupungin rahoituksen turvin.

Perhetupien työntekijöiltä edellytetään sosiaali- tai terveydenhuollon amk- koulutusta.  Säännölliset tiimit,  työnohjaus ja esimiehen tuki luovat vakautta työryhmään.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Perhetuvat kirjaavat päivittäiset kohtaamiset (aikuiset, lapset) ja eri perheet joiden perusteella saadaan vuosittaiset tilastot. Asiakaspalautteet liittyät kiinteästi perhetupien toiminnan kehittämiseen.  Asiakaspalautteita kerätään säännöllisesti Webropol- palautteilla ja Ensi- ja turvakotienliiton Vaikuttavuus esiin- kyselyllä sekä suullisella kävijöiden palautteella.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Perhetupien toimintamalli on yksi Perhekeskusmallin kiinteä osa ja perhetupien työntekijät ovat ammatillisia toimijoita.  Perhetuvat sijaitsevat alueilla joissa on paljon pienten lasten perheitä, tupien toimitilat ovat kodinomaisia ja esteettömiä. Niissä on turvallinen ilmapiiri. Perhetuvat täyttävät THL:n kansallisen kohtaamispaikan kriteerit https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/sote-palvelut/perhekeskus/kohtaamispaikka

 

 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä