Propellipäät kokosivat yhdessä Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen LOVME-hankkeen kanssa koolle kokemusasiantuntijoita, joiden kanssa kehittettiin palvelumuotoiluvalmennuksen konseptia kokemusasiantuntijoille. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kokemusasiantuntijat koulutuskehittäjinä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Propellipäät kokosivat yhdessä Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen LOVME-hankkeen kanssa koolle kokemusasiantuntijoita, joiden kanssa kehittettiin palvelumuotoiluvalmennuksen konseptia kokemusasiantuntijoille. 

Toteutuspaikka
Propellipäät / Kukunori ry, Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Milla Mäkinen

Luotu

06.10.2020

Viimeksi muokattu

23.12.2020
Ratkaisun perusidea **

Kun kokemusasiantuntijat saavat keskeisen roolin koulutustensa kehittämisessä, pystytään niistä myös muotoilemaan sellaisia, että ne palvelevat parhaiten juuri heitä. Samaa toimintamallin ajatusta voi soveltaa mihin tahansa koulutuksen kehittämiseen. Toimintamallin perusajatus on se, että ne ihmiset, joita varten koulutusta luodaan, ovat keskeisessä osassa myös sen kehittämisessä. Oheisen ohjeen avulla voit vetää oman yhteiskehittämispajan, jossa kehitetään koulusta.

Toimintaympäristö **

Mielenterveys on jokaista ihmistä koskettava asia, jonka tulevaisuus ei näytä valoisalta. Arvioiden mukaan mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat Suomessa 11 miljardia euroa vuodessa. Ongelma koskettaa jollain tasolla kaikkia Suomessa asuvia, sillä joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä. Mieli ry:n keräämien tietojen mukaan 2000-luvulla mielenterveyspalveluihin on panostettu vähemmän kuin muuhun terveydenhuoltoon. Mielenterveyden riskitekijät kasautuvat.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Työpajojen pohjalta luotiin Palvelumuotoilun Ajatusten Avaaja, joka on tarkoitettu nimenomaan kokemusasiantuntijoille palvelumuotoilemisen tueksi.

Itse koulutuskonseptin työstämisestä kokemusasiantuntijat kommentoivat itse näin: 

"Todella onnnellinen olo, että sain olla mukana. Palvelumuotoilu on tärkeää ja hyödyllistä. Katit ovat tärkeitä ja hyödyllisiä. Hyvä kombo."

"Ensimmäinen päivä oli hyvin inspiroiva, kun tehtiin yhdessä niitä malleja → mukavalla tavvalla tuli esiin paljon asioita. Hyvä ilmapiiri. Mahtava, lämpöinen ja sumulla osaavan luotettava Vetäjä. Pienessä ryhmässä työskentely auttoi kehittämään yhdessä ajattelua."

"Kiitos aivan mielettömästä kahdesta päivästä! Mietteitäni koulutuksesta: 1) Inspiroiva työtila – hyvä kun oli 2 pv 2) Millan ammattitaito on mieletön 3) Ajatuksia antavat päivät, jää odottamaan jatkoa 4) Tällaista kuntoutusta tarvitaan vielä kerran."

"+ Toimivat, hyvät työtavat, + ihana Milla-kouluttaja, + hienot tiivistelmät piirrustuksissa to, + hyvä henki / ilmapiiri, + hyvä tarjoilija, + ihana tila"

"Kiitos! Milla mukava Milla makea . Hienoa, luovaa ja mieleenpainuvaa."

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ota Ajatusten avaajan muistilista mielen hyvinvointia edistävän työpajan elementeistä käyttöön tätä työpajaa vetäessäsi!

Kansikuva
Kuvassa näkyy pienoismalli, jonka kokemusasiantuntijat rakensivat työpajassa, jossa kerättiin elementtejä kokemusasiantuntijoiden palvelumuotoiluvalmennukseen. Malli kuvaa elementtejä, joita valmennuksessa ei pidä olla.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis