Kukunorin Propellipäät ja Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen LOV ME-hanke kokeilivat kokemusasiantuntijoille suunnattua palvelumuotoilukouluttamista. Syntyi Avatusten avaaja.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Ajatusten avaaja palvelumuotoilemiseen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kukunorin Propellipäät ja Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen LOV ME-hanke kokeilivat kokemusasiantuntijoille suunnattua palvelumuotoilukouluttamista. Syntyi Avatusten avaaja.

Toteutuspaikka
Propellipäät / Kukunori ry, Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Milla Mäkinen

Luotu

26.10.2020

Viimeksi muokattu

03.03.2021
Ratkaisun perusidea **

Ajatusten avaaja auttaa ottamaan kokemusasiantuntijoita mukaan palvelumuotoiluun. Lisäksi se on väline siihen, että pienemmätkin toimijat voivat lähteä tarkastelemaan omaa toimintaa palvelumuotoilunäkökulmasta ilman ulkopuolista apua. Malli on myös käytännön työväline kokemusasiantuntijoille, jotka haluavat ottaa palvelumuotoilua käyttöön omassa työssään. Voit ladata oman Ajatusten avaajan ohesta.

Toimintaympäristö **

Mielenterveys on jokaista ihmistä koskettava asia, jonka tulevaisuus ei näytä valoisalta. Arvioiden mukaan mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat Suomessa 11 miljardia euroa vuodessa. Ongelma koskettaa jollain tasolla lähes kaikkia Suomessa asuvia, sillä joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä. Mieli ry:n keräämien tietojen mukaan 2000-luvulla mielenterveyspalveluihin on panostettu vähemmän kuin muuhun terveydenhuoltoon. Mielenterveyden riskitekijät kasautuvat.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ota käyttöön vaikka vain yksi sivu kerrallaan ja käy toimintaa läpi jo olemassa olevissa kokouksissa tai tapaamisissa. Ota kokemusperäinen tieto prosessin keskiöön kutsumalla keskeiseen rooliin toimintasi osallistujat, tilojesi käyttäjät, koulutusten osallistujat, vertaisohjaajat tms.

Kansikuva
Kuvassa koulutusten vetäjän, Milla Mäkisen, piirtämä yksinkertainen palvelupolku.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis