Konseptityö: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Subakuuttigeriatrian poliklinikka
Subakuuttigeriatrian poliklinikan tarkoituksena on keskittyä kotona asuvien ikäihmisten toimintakyvyn ylläpidon tukemiseen sekä ennaltaehkäistä että siirtää ikäihmisen ajautumista säännöllisten, kalliiden ja raskaiden palveluiden piiriin.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Subakuuttigeriatrian poliklinikan tarkoituksena on keskittyä kotona asuvien ikäihmisten toimintakyvyn ylläpidon tukemiseen sekä ennaltaehkäistä että siirtää ikäihmisen ajautumista säännöllisten, kalliiden ja raskaiden palveluiden piiriin.
Toimintamallin kuvaus
Mikä on subakuuttigeriatrian poliklinikka?
- Virka-aikana (klo. 8-16) ajanvarauksella toimiva matalan kynnyksen konsultaatio- ja arviontipoliklinikka yli 75-vuotiaille itsenäisesti kotona asuville ikäihmisille, joilla on kiireelliseen arvion ja hoidon tarve toimintakykyä uhkaavan perussairauden akutisoitumisen vuoksi (kuten muistisairaus).
- Poliklinikalla toimii geriatrisiin ongelmiin ja oireisiin perehtynyt moniammatillinen tiimi: lääkäri, sairaanhoitajat, fysioterapeutti ja sosiaaliohjaaja. Työntekijät tuntevat geriatrisen palveluketjun ja toimivat tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen eri toimijoiden kanssa (kotihoidot, muistipoliklinikka, geriatrian poliklinikka, seniori-info, osastotoiminnot ja muu avohoito).
- Poliklinikka ei korvaa päivystyksellistä hoitoa: esim. suonensisäinen antibioottihoito, happilisä jne.
- Potilas kotiutuu (lähtökohtaisesti aina) poliklinikalta takaisin kotiinsa.
- Matalan kynnyksen geriatrinen konsultaatiotuki avohoidon TK- lääkäreille, sairaanhoitajille sekä seniori-infon työntekijöille.
Subakuuttigeriatrian poliklinikan tarkoituksena on keskittyä kotona asuvien ikäihmisten toimintakyvyn ylläpidon tukemiseen ja tätä kautta sekä ennaltaehkäistä että siirtää ikäihmisen ajautumista säännöllisten, kalliiden ja raskaiden palveluiden piiriin. Kun ennakoivasti hoidetaan virka-aikana ne päivystyksen ulkopuolella hoidettavat sairaudet, joiden tiedetään lisäävän päivystykseen joutumisen riskiä, voidaan turvata päivystyksen ja vuodeosastopaikkojen riittävyyttä niitä tarvitseville. Resurssien kohdentaminen polikliinisiin toimintoihin, joilla löydetään näitä ennakoivien hoitotilanteiden mahdollisuuksia, voidaan ennaltaehkäistä ikäihmisten sairaalahoitojaksoja.
Geriatriseen osaamiseen keskittyneen poliklinikan avulla tunnistetaan ja hoidetaan ikäihmisten sellaiset akuutit ongelmat, jotka ovat hoidettavissa polikliinisesti, mutta joiden hoidon aloituksen viivästyminen ajaa potilaan päivystykseen arvioon ja hoitoon. Poliklinikalla on tarkoitus löytää ne piilevät geriatriset sairaudet ja ongelmat, joiden selvittely vaatii kiireellistä aikataulua, mutta eivät ole päivystyksellisesti toteutettavissa (esimerkiksi muistisairaudet). Nämä hoitoa vaativat piilevät syyt lisäävät viivästyessään riskiä pysyvään toimintakyvyn laskuun ja aikaistaa ikäihmisen tarvetta saada säännöllisiä palveluita.
Poliklinikan on tarkoitus toimia myös matalan kynnyksen geriatrisena konsultaatiotukena LUVN alueen avosairaanhoidolle ja seniori-infon työntekijöille. Poliklinikan toiminnalla tasataan lisäksi geriatrisen osaamisen saatavuutta kattamaan koko LUVN:n ikäihmiset, heidän asuinalueestaan riippumatta.
Poliklinikalla on tarkoitus hoitaa ja ennaltaehkäistä ikäihmisten akutisoituvia sairauksia ja ongelmia moniammatillisesti. Sairauksien hoidon lisäksi on tarkoitus arvioida keskitetysti toimintakykyä, apuvälineiden tarvetta ja palveluiden tarvetta. Tarkoituksena on vähentää häiriökysyntää avohoidon palveluissa ja näin tukea avohoidon palveluiden riittävyyttä koko väestölle.
Subakuuttigeriatrian konseptikuvaus on suunnitelma geriatriseen osaamiseen keskittyneen poliklinikan toiminnasta perusterveydenhuollossa.
Suomen ikärakenteen mukaisesti ikäihmisten lukumäärä kasvaa lähivuosina merkittävästi ja ikäihmisten terveyspalveluiden tarve tulee kasvamaan sekä avohoidossa että sairaalahoidossa. Jotta hyvinvointialue voisi vastata tähän lisääntyvään tarpeeseen nykyisten resurssien puitteissa, on sen tarjottava ikäihmisille uudenlaisia polikliinisia palveluita ja muokattava palveluvalikoimaansa. Tukemalla ikäihmisten toimintakykyä ja sen myötä sekä ennaltaehkäistä että siirtää ikäihmisen ennenaikaista ajautumista säännöllisten, kalliiden ja raskaiden palveluiden piiriin, voidaan turvata palveluiden riittävyys kaikille niitä tarvitseville.
Konseptikuvauksen kohderyhmänä on ensisijaisesti ne itsenäisesti kotona asuvat ikäihmiset, jotka tarvitsevat kevyttä ja ajoittaista apua arjen sujumisessa, mutta eivät ole vielä säännöllisten ja raskaiden kotiin vietävien palveluiden piirissä.
Syntynyttä konseptikuvausta ei ole vielä pilotoitu. Tavoitteena on tulevaisuudessa pilotoida konsepti rajatulla alueella ja rajatulla potilasryhmällä. Pilotoinnista ei ole vielä olemassa olevaa sovittua aikataulua.