Kotihoidon hoitorinkien tiimivastaavan tehtävänkuvan yhtenäistäminen koko hyvinvointialueella. Kehittäminen on toteutettu TulKoti -hankkeen tuella. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kotihoidon tiimivastaavan tehtävänkuva
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kotihoidon hoitorinkien tiimivastaavan tehtävänkuvan yhtenäistäminen koko hyvinvointialueella. Kehittäminen on toteutettu TulKoti -hankkeen tuella. 

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialue, kotihoito
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Sini Heinonen

Luotu

16.10.2023

Viimeksi muokattu

04.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Lopulliseen toimintamalliin kuvataan tiimivastaavan tehtävät ja vastuut sekä niihin kulloinkin varattava aika. Tarkoituksena on, että jatkossa kaikkien alueiden hoitoringeissä toimitaan samalla tavalla ja tehtävänkuva on kaikille toimijoille selkeä. 

Toimintaympäristö **

Kotihoito toimii Kymenlaakson hyvinvointialueella Ikääntyneiden sosiaalipalveluiden alla. Hyvinvointialue kattaa maakunnassa kuusi kuntaa (Kouvola, Kotka, Hamina, Miehikkälä, Virolahti ja Pyhtää), joista Pyhtäällä palvelut ovat osin ostopalveluja vuoden 2024 loppuun. 

Kotihoidolla tarkoitetaan omassa kodissa annettavaa kotisairaanhoitoa, kotipalvelua tai niiden yhdistelmää. Kotihoidon palveluiden myöntäminen perustuu asiakkaan palvelutarpeeseen. Kymenlaakson ikääntyneiden määrä on jo nyt kasvussa verrattuna koko maan lukuihin ja yli 75-vuotiaiden määrä tulee kasvamaan tulevina vuosina edelleen. Samaan aikaan erityisesti hoitohenkilöstöstä on pulaa. 

Tulkoti -hankkeen tuella kehitetään kotihoidon päivittäisjohtamista, johon tiimivastaavan tehtävänkuvan kehittäminen ja yhtenäistäminen liittyy. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kymenlaakson alueen ikääntyneiden määrä kasvaa merkittävästi seuraavan 20 vuoden aikana. Yli 85-vuotiaiden määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2020 9,5 prosentilla 75-vuotta täyttäneistä oli kotihoidon asiakkuus ja vuonna 2030 vastaavan luvun on arvioitu olevan 12,1 prosenttia. 

TulKoti-hankkeen kohderyhmänä ovat Kymenlaakson hyvinvointialueen ikäihmiset, jo palveluiden piirissä olevat asiakkaat sekä ennaltaehkäisevää palvelua tarvitsevat asiakkaat. Hankkeessa on tarkoitus kehittää kaikkia toimia, joiden avulla ikääntyneiden turvallista kotona asumista voidaan tukea. Kehitystoimenpiteissä huomioidaan myös iäkkäiden omaiset, läheiset ja omaishoitajat. Keskeinen kohderyhmä on myös Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidon 700 ammattilaista. 

Asiakkuuksien lisääntyessä toimintaa täytyy tehostaa ja yhdenmukaistaa. Tiimivastaavan tehtävänkuvan kehittäminen palvelee ensisijaisesti ammattilaisia heidän työssään. Välillisesti kehittämisestä hyötyvät myös asiakkaat.  Tiimivastaavan tehtävänkuvan kehittämiseen on osallistettu kaikkien alueiden päälliköt, esihenkilöt sekä tiimivastaavat. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Koko Hyvinvointialueen tiimivastaavat ja esihenkilöt ovat mukana kehittämisessä, joten he ovat hyvin tietoisia aiheesta. Nykytilan kartoittamiseksi tiimivastaaville ja esihenkilöille lähetettiin nykytila -kysely. Vastauksista tehtiin kooste, joka käytiin läpi johdon kanssa.  Johdolta saatiin linjaukset työpajoihin. Kyselyn vastauksia käytettiin pohjana tehtävänkuvan osa-alueiden teemoitteluun työpajoihin. Työpajoissa käytiin keskustelua tiimivastaavan tehtävistä,  vastuista ja aikaresursseista. 

Työpajojen materiaaleista koottiin ehdotus päälliköille. Hyväksynnän jälkeen malli esiteltiin Teams-tapaamisessa esihenkilöille ja tiimivastaaville. Tapaamisessa oli mahdollista kommentoida mallia. Tapaaminen nauhoitettiin tallenteeksi. 

Esihenkilöt vastaavat alueidensa osalta toiminnan ohjaamisesta ja vakiinnuttamisesta sekä siitä, että tiimivastaavat saavat aikaa hoitaa heille määriteltyjä tehtäviä. 

Malli on julkaistu Kotihoidon ja TulKoti -hankkeen Teams-kanavilla. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Varsinainen arviointi mallin toimivuudesta jää tässä kohtaa palvelulle, koska hanke on päättymässä 12/2023. Palvelun sisällä tullaan käymään keskustelua aiheesta muun muassa esihenkilöiden palavereissa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Tätä toimintamallia voi soveltaa muihin vastaaviin yksiköihin. Lisäksi kehittämistapaa voidaan suositella mihin hyvänsä yksikköön, henkilöstön osallistaminen on suotavaa ja välttämätöntäkin aina kehitettäessä perustyötä. 

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Aihealueet

Kohderyhmä