Kulttuurin kutsuvieras on Turun kaupungin ja Varhan moniammatillisesti kehittämä palvelu neuvolan perheohjauksen asiakasperheille.  Sen tavoitteena on tukea vanhemmuutta, vahvistaa vuorovaikutusta ja tuoda iloa perhearkeen kulttuurin keinoin.

Toimintamallin nimi
Kulttuurin kutsuvieras -toimintamalli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kulttuurin kutsuvieras on Turun kaupungin ja Varhan moniammatillisesti kehittämä palvelu neuvolan perheohjauksen asiakasperheille.  Sen tavoitteena on tukea vanhemmuutta, vahvistaa vuorovaikutusta ja tuoda iloa perhearkeen kulttuurin keinoin.

Toteutuspaikka
Turun kaupungin kulttuuripalvelut sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen neuvolan perheohjaus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Turku
Toimintamallin rahoittaja
Kunta
Liitteet ja linkit

Tekijä

Heli Lempa

Luotu

10.03.2025

Viimeksi muokattu

11.03.2025
Ratkaisun perusidea

Mikä on Turun kulttuurin kutsuvieras?

Turun kulttuurin kutsuvieras -toimintamalli on Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeen, kulttuuripalveluiden ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yhteistyössä kehittämä palvelu neuvolan perheohjauksen asiakasperheille. Toiminnan tavoitteena on tukea vanhemmuutta, vahvistaa vuorovaikutusta ja tuoda iloa joskus väsyttävään perhearkeen kulttuurin keinoin.

Kulttuurin kutsuvieraat saavat kulttuurisisältöihin oikeuttavan ilmaisen kutsulipun omalta perheohjaajaltaan. Toimintamallilla edistetään matalan kynnyksen mahdollisuuksia osallistua taiteeseen ja kulttuuriin ja tarjotaan mahdollisuutta sosiaalisuuteen ja vertaistukeen ryhmätoiminnan muodossa. Kulttuurikutsu annetaan tuomaan iloa arkeen!

Toimintamalliin haettiin raikkautta ja rohkeutta nimestä alkaen. Lähete-sanalla on ikävän medikalisoiva kaiku ja se viittaa liikaa ongelmaan, johonkin mikä tulisi parantaa ja hoitaa pois. Kulttuurin kutsuvieras taas osoittaa jo nimenä lämpöä, inhimillisyyttä ja ihmislähtöisyyttä. Kulttuurin kutsuvieraiden halutaan kokevan alusta asti, että juuri heidän perheensä halutaan kutsua kulttuurin VIP-vieraiksi, heillä on etuoikeus osallistua.

Kenelle kulttuurikutsu on tarkoitettu?

Neuvolan perheohjaajat jakavat kulttuurikutsuja oman harkintansa sekä yhdessä määritettyjen kriteerien mukaan asiakasperheille, joiden he arvelevat hyötyvän toiminnasta eniten. Perheohjaaja suosittelee perheen lapsen ikäryhmälle sopivaa toimintaa kootusta kulttuuritarjonnasta. Perheohjaajalla on mahdollisuus myös saattaa perheet kulttuuripalveluiden pariin, jolloin perheen tulee todennäköisemmin lähdettyä kokeilemaan jotain uutta. Perheohjaaja voi jopa osallistua kulttuurisisältöihin maksutta perheen kera ja olla apuna esim. museossa tai kurssilla.

Syitä kulttuurikutsun myöntämiseen voivat olla esimerkiksi perhearjen ilottomuus, yksinäisyys, vanhemman väsymys, lapsen ja vanhemman tai perheen vuorovaikutuksen haasteet. Kulttuurin kutsuvieras -toiminta ei korvaa muuta apua, vaan se on uusi työkalu neuvolan perheohjauksen käyttöön. Keskeistä toiminnassa on varhainen tuki ja ennaltaehkäisevä ote.

Minne kulttuurikutsulla pääsee?

Kulttuurin kutsuvieraat pääsevät maksutta Turun Lastenkulttuurikeskus Färin kursseille, Turun kaupungin museoiden näyttelyihin sekä Turun filharmonisen orkesterin konsertteihin ja tapahtumiin. Myös Turun kaupunginkirjasto tarjoaa kulttuurin kutsuvieraille monipuolista lastenkulttuurin ohjelmaa.

Toiminnan ytimessä ovat perhe sekä vanhemman ja lapsen yhdessä tekeminen. Ryhmätoiminta tarjoaa samalla myös sosiaalisuutta ja vertaistukea. 

Kulttuurin kutsuvieraille ei missään vaiheessa synny leimaa, eikä kutsusta kuulutella missään vaiheessa. Kurssitoimintojen varauksissa on oma kohtansa rastia maksuttomuus kutsuvieraille, museon ja orkesterin liput saa maksutta jättämällä kulttuurikutsun hienovaraisesti lippukassalle. 

Kulttuurista hyvinvointia lapsiperheille

Kulttuuri ja taide ilahduttavat, virkistävät ja synnyttävät uusia ideoita. Tutkitusti kulttuuri myös edistää terveyttä, hyvinvointia ja osallisuutta. 

Kulttuurielämykset voivat syventää lapsen ja vanhemman kiintymyssuhdetta. Perheen yhteinen toiminta taiteen parissa kehittää vuorovaikutusta ja opettaa uusia taitoja. 

Toimintaympäristö

Neuvolan perheohjaus on Varsinais-Suomen hyvinvointialueen varhaisen tuen maksutonta palvelua pikkulapsiperheille, joissa on 0–6-vuotiaita lapsia. Pikkulapsiperheillä saattaa olla elämässään eritasoisia murheita, kuten perhearjen ilottomuutta, yksinäisyyttä, väsymystä tai vuorovaikutuksen haasteita.

Kulttuurin kutsuvieras -toiminnan tavoitteena on tukea vanhemmuutta ja tuoda arkeen iloa ja uusia kokemuksia kulttuurin keinoin. Keskeistä toiminnassa on varhainen tuki ja ennaltaehkäisevä ote, joiden avulla pyritään välttämään syvempien palveluiden tarvetta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamallissa on kyse kulttuurilähetetoiminnasta. Kohderyhmänä ovat neuvolan perheohjauksen asiakkaana olevat lapsiperheet, joissa on 0–6-vuotiaita lapsia. Toimintamallissa perheitä ohjataan kulttuurikutsun kautta Turun kaupungin valikoituihin kulttuuritoimintoihin, joilla tiedetään olevan tutkittuja hyvinvointivaikutuksia. 

Asiakkaita on osallistettu vaikuttavuuden arvioinnin kautta. Arvioinnin tarkoituksena oli selvittää, millaista asiakasvaikuttavuutta Kulttuurin kutsuvieras -toimintamallilla on ollut. Tavoitteena oli osoittaa arviointitiedon avulla monialaisen toimintamallin vaikutukset ja hyödyt sekä mahdolliset ei-
toivotut vaikutukset. Asiakaskyselyllä kartoitettiin asiakasvaikuttavuutta niin asiakkaiden kokemana kuin perheohjaajien havaitsemana. Asiakaskyselyssä haettiin vastauksia seuraaviin avainkysymyksiin:
 

  • Toiko kulttuuritoiminta iloa tai muutoksia perhearkeen?
  • Tukiko toiminta vanhemmuutta (saiko toiminnasta tukea vanhemman väsymykseen ja jaksamiseen, saiko toiminnassa vertaistukea toisilta vanhemmilta ja tukiko toiminta arjen hallintaa ja arkirytmiä)? 
  • Tukiko toiminta vuorovaikutusta (onko yhdessä vietetty aika/ yhdessä  tekeminen lisääntynyt ja onko vanhemman helpompi havainnoida ja  ymmärtää lapsen tunteita)?   
  • Tukiko toiminta kulttuurin käyttäjäksi kasvamista? 
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin toteuttaminen vaatii kaksi osapuolta: hyvinvointialueen ja kunnan. Turussa kunta vastaa kulttuurisisältöjen tarjoamisesta ja hyvinvointialueen neuvolan perheohjaajat vastaavat asiakasohjauksesta.

Mallin luomisen taustalla on yhdyspintatyön vahvistaminen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja Turun kaupungin välillä. Mallin kehittäminen alkoi samalla hetkellä, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa: ajatuksena oli saada kulttuurihyvinvoinnin uudet toimintamallit pysyviin rakenteisiin alusta alkaen.

Mallin käyttöönotto kannattaa ehdottomasti tehdä moniammatillisena yhteistyönä, jotta eri näkökulmat tulee otettua huomioon. Prosessin käynnistämiseen tarvitaan kulttuuripalveluiden, asiakasohjauksen ja hyvinvoinnin edistämisen asiantuntijoita sekä neuvolan henkilökuntaa. Mallin alkuvaiheessa neuvolan henkilökunta tulee perehdyttää tarjottaviin kulttuuripalveluihin syvällisesti, jotta he pystyvät kertomaan niistä asiakkailleen.

Mallia on mahdollista toteuttaa maltillisin resurssein: 1) hyödyntäen mahdollisimman paljon kunnalla jo olemassa olevia kulttuuripalveluita erikseen räätälöityjen sisältöjen sijaan sekä 2) varaamalla kulttuurin kutsuvieras -mallin asiakasohjaukseen hyvinvointialueen/perheneuvolan henkilökunnan työajasta osuus.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kulttuurin kutsuvieras -malli on luotu Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeessa. Kulttuurin kutsuvieras -toimintamalli on kehitetty moniammatillisesti kulttuuri- ja neuvolapalveluiden, perhesosiaalityön ja asiakasohjauksen asiantuntijoiden kesken. Moniammatillisuudella on varmistettu niin kulttuuri- ja taidelähtöisten menetelmien tutkitut hyvinvointivaikutukset, kulttuurisisältöjen sopivuus ikäryhmälle kuin asiakasohjauksen ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmat. 

Toimintamallia pilotoitiin syksystä 2023 kesään 2024 Varhan neuvolan perheohjauksessa. Mallille tehtiin vaikuttavuuden arviointi keväällä 2024. Arvioinnin tulokset olivat rohkaisevia. Varhan neuvolan perheohjaajat kokivat saaneensa uuden konkreettisen työkalun perheohjauksen tueksi: "käsissämme on nyt valttikortti". Toimintaan osallistuneet perheet taas  kokivat saaneensa toiminnasta inspiraatiota ja iloa perheen yhteiseen tekemiseen: ”kulttuurikutsu toi elämään jotain, mitä odottaa".

Pilottijakson ja sen vaikuttavuuden arvioinnin tuloksena malli on juurrutettu pysyväksi palveluksi Turun kaupungin kulttuurin edistämisen vastuualueelle sekä Varhan neuvolan perheohjaukseen.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Malli on sovellettavissa muuallekin ja sitä on jo tarjottu työkaluksi muihin Varsinais-Suomen kuntiin. Kunnat voivat soveltaa mallia vastaamaan kuntansa kulttuuripalveluita, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia. Resursseja tarvitaan niin kulttuurisisältöjen toteuttamiseen kuin asiakasohjaukseen henkilöstöresurssina.

Kansikuva
Vauva maalaamassa värejä isolle paperille. Aikuisen kädet tukevat lasta.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Ilmiöt