Arjen turvan verkostotyö: ennaltaehkäisevät turvallisuuden toimintamallit Lapin HVA (RRP, P4, I2)
- MITÄ? Perustietoa tukemaan osaamista avoimessa ja resurssiviisaassa monitoimijaisessa yhteistyössä.
- MIKSI? Tarve osaamisen lisäämiselle teemoissa, joita tarvitaan hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden edistämiseksi monitoimijaisissa verkostoissa.
Tämä toimintamallikuvaus sisältää Lapin Arjen turvan teemallisten perustietopakettien kehittämisen polun. Perustietopaketeilla tuetaan toimijoiden osaamista niiltä osin, kun siihen on kaivattu tukea monitoimijaisessa ennakoivassa ja ennaltaehkäisevässä työssä. Tunnistettuja osaamistarpeita vahvistetaan seuraavin teemoin: ennakointi oman työn tukena, osallisuus ja yhteisövaikuttaminen, verkostojen johtaminen, palvelumuotoilulla tuloksiin, verkostoissa toimiminen ja tiedolla johtaminen.
Mihin toimintamallissa kuvattu osaamisen lisäämisen tuki liittyy?
- Arjen turvan toimintamalli: Lappilainen varhaisen puuttumisen monitoimijainen malli, joka tarjoaa käytännönläheisen prosessin ja työkaluja yhdyspintatyöskentelyyn (kuntatoimijat, hyvinvointialue, järjestöt, srk ja muut uskonnolliset yhteisöt, yritykset). Periaatteina avoin verkostoyhteistyö, eri toimijoiden osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä resurssiviisas yhteistoiminta. Toimintamallin tavoitteena on vahvistaa alueellista yhteistyötä, ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja edistää hyvinvointia ja osallisuutta, yhteisövaikuttavasti.
- Ankkuritoiminnan vahvistaminen: hyödynnetään osaamisen eri teemoja lappilaisten toimijoiden ennaltaehkäisevässä hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden edistämisessä sekä kansallisten monitoimijaisten toimintamallien (esim. Ankkuritoiminta) käyttöönoton ja verkostotyön tukena.
Teemalliset perustietopaketit kytkeytyi kehittämisen aikana seuraaviin Lapin hyvinvointialueen strategisiin tavoitteisiin:
- Ehkäisevää päihdetyötä tehostetaan monitoimijaisella yhteistyöllä
- Lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin tukeminen
- Hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämiselle on käytössä toimivat yhteistyörakenteet
Poikkihallinollisella osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella voidaan saavuttaa resurssien taloudellinen paras hyödyntäminen yhteiskunnallisesti sekä saavuttaa toiminnassa tarvittava ennakoiva ote.
Lapissa pidetyissä (Helameri ym. 2021) työpajoissa ja asiantuntijahaastatteluissa korostui tarve tuottaa erityisesti ennaltaehkäiseviä palveluita entistä taloudellisemmin ja asiakaslähtöisemmin. Arjen turvan toimintamallin mukaisesti resurssien yhdistämisen ja kohdistamisen kautta toimijat lisäävät yhteistyötä ja kustannustehokkuutta hyvinvointi- ja turvallisuustoimien tuottamiseen. Lisäksi haastatteluissa ja työpajoissa todettiin tarve lisätä Lapissa keinoja nuorten rikoksilla oireilun ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn.
Eri toimijoiden haastatteluja ja työpajoja Itä-Lapin kunnissa jatkettiin vuonna 2022 (Mikkonen 2022). Valtakunnalliset mallit, kuten Hoito syytteen sijaan (HSS), moniammatillinen riskienarviointikokous MARAK ja Ankkuritoiminta tukevat kuntien hytetu-työtä enemmän asiakasnäkökulmasta ja ilmiölähtöisesti. Näiden mallien todettiin olevan Lapissa osittain ja vähäisessä käytössä, mutta tarvetta laajempaan käyttöönottoon haluttiin selvittää.
Yhtenä kehittämistarpeena lappilaisten toimijoiden keskuudessa nousi tarve osaamisen kehittämiselle, jotka vahvistavat monitoimijaisten verkostojen tavoitteellista toimintaa. Arjen turvan verkostotyössä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa vahvistettiin lappilaista varhaista puuttumista ja monitoimijaista yhteistyötä. Konsepti pohjautuu työpajoissa ja yksilöhaastatteluissa tunnistetuille eri elementeille, mahdollisuuksille ja haasteille monitoimijaisessa Arjen turvan yhteistyössä ja määrittelee samalla tarkemmin esille nousseet osaamisen lisäämisen teemat:
- Ennakointi oman työn tukena
- Osallistaminen ja yhteisövaikuttaminen
- Verkostojen johtaminen
- Palvelumuotoilulla tuloksiin
- Verkostoissa toimiminen
- Tiedolla johtaminen
Osaamistarpeiden tunnistamisessa mukana olivat: kunnat, viranomaiset, järjestöt, kokemusasiantuntijat, seurakunnat, Lapin turvallisuusverkosto, Lapin hyvinvointialueen toimijoita.
Teemallisten perustietopakettien sisällön tuottamisessa mukana olleita kumppaneita: Lapin AMK, Lapin liitto, Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri, Lapin aluehallintovirasto, Lapin hyvinvointialue, Rovaniemen kaupunki, Lapin ELY sekä Lapin turvallisuusverkoston eri toimijoita.
Tavoitteet
- Tukea toimijoiden osaamista kurssien eri teemoissa
- Osaamisen lisääntymisen kautta edistää monialaista yhteistyötä (tunnistamista ja tunnustamista)
- Hyödyntää tehokkaammin tiedolla johtamista, myös ilmilötiedon, lappilaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämisessä
- Tukea nuorten ja perheiden oikea-aikaista hyvinvoinnin edistämistä alueellisella yhteistyöllä ja kansallisilla moniammatillisilla viranomaismalleilla.
- Verkoston kasvun ja tunnettavuuden lisääntymisen myötä, saadaan arjen turvan mukaiseen toimintaan lisää alueellisia ja kansallisia toimijoita kuntalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi.
Mittarit
- Toteutuneet teemalliset perustietopaketit
Koulutuskokonaisuuden teemoja hyödynnettiin moniammatillisten viranomaismallien jalkauttamisessa ja vahvistamisessa Lapin hyvinvointialueella. Laajemmin koulutus kytkeytyy lappilaisen hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden edistämiseen ennakoivasti ja ennaltaehkäisten, tämän myötä Lapin hyvinvointialueen ja kuntien hytetu-suunnitelmiin ja kertomuksiin.
Kohderyhmänä ovat kaikki, jotka toimivat yhdyspinnalla hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä Lapin hyvinvointialueella, viranomaiset, kunnat, järjestöt, elinkeinoelämä ja seurakunnat sekä muut uskolliset yhteistöt. Kohderyhmän palautettta on koottu koulutustarpeen määrittelyn yhteydessä koulutuksen teemoista ja samoin koulutuskokonaisuuden luonnosvaiheessa sen sisällöstä.
Arjen turvan toimintamalli
- Osaamistarpeeiden esiin nostaminen toimijoiden haastatteluilla ja työpajoilla
- Perustietopakettien myötä osaamisen tukeminen ja linkittyminen monitoimijaiseen verkostotyöhön hankkeen jälkeen
Lappilainen varhaisen puuttumisen monitoimijainen malli, joka tarjoaa käytännönläheisen prosessin ja työkaluja yhdyspintatyöskentelyyn. Periaatteina avoin verkostoyhteistyö, eri toimijoiden osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä resurssiviisas yhteistoiminta (viranomaiset, kunnat, järjestöt, oppilaitokset, srk,).
- sovellettu alueilla tehdyissä teemahaastateluissa ja verkostoselvityksissä. Kerätty tietoa eri aluiden ilmiöistä ja nuorten hyvinvoinnista. Kuntien hyvinvointikoordinaattoreiden kanssa vaihdettu tietoa alueellisista arjen turvan toimijoista, kuinka laajasti hyvinvoinnin edistämisessä hyödynnetään alueellisia ja seutukunnallisia järjestötoimijoita, mukaan lukien kyläyhdistykset.
- kartoitettu yhteistyössä kunnan toimijoiden kanssa moniammattilliset työryhmät, jotka toimivat alueella nuorten hyvinvoinnin edistämisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.
Ankkuritoiminta
- hyödynnetty muun muassa toimijoiden tiedolla johtamisen, verkostotyön osaamisen ja johtamisen, yhteisövaikuttavuus ja osallisuus -teemoissa.
- hyödynntetty Ankkuri-tiimien käynnistämisprosessissa ja työpajoissa
Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten ja heidän perheiden hyvinvoinnin edistämiseen sekä rikosten ennalta ehkäisemiseen. Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat osallistujat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta sekä nuorisotoimesta. Tiimi tapaa nuoren ja hänen perheensä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta ja perhettä voidaan tukea ja tarvittaessa ohjata avun tai tuen piiriin. Tärkeänä kumppanina alueen Perhekekuskusverkostot ja perhekeskuskoordinaattorit, kattaen myös saamelaisalueen ja kulttuurin.
Ideointivaiheessa haluttiin selvittää, millaisesta osaamisesta toimijat hyötyvät viranomaismallien, kuten Ankkuritoiminnan, vahvistamisessa Lapissa. Tietoa kerättiin 26 toimijahaastattelussa, viidessä pilottialueena toimivissa Itä-Lapin kuntiin sijoittuvassa työpajassa sekä tutustumalla viranomaismalleista tuotettuun tietoon. Haastatteluista ja työpajoista saatiin seuraavaa tietoa:
- Tärkeää on organisaatiorajojen eri ammattilaisten osaamisen kehittäminen, joilla edistetään nuorten ja perheiden hyvinvointia, varhaista puuttumista sekä rikosten ennaltaehkäisyä.
- Arjen turvan valtakunnallisia toimintamalleja ei ole kannattavaa perustaa jokaiseen kuntaan omaa ryhmää. Perusteluina osaamisen ylläpito, työryhmän jäsenet ja sijaisuusjärjestelyt, nuoria joillain alueilla vähän, tarve.
- Asiantuntijahaastatteluissa sekä kuntakohtaisissa työpajoissa nousi esiin arjen turvan toimintamalleihin liittyvät osaamistarpeet, koulutusten tärkeys sekä osaamisen ylläpito myös työryhmään kuuluvilla sijaisilla.
- Esimerkkeinä voidaan mainita osaaminen ja rohkeus tunnistaa, puuttua ja kohdata parisuhde -ja lähisuhdeväkivaltaa. Tämä nousi esiin myös Terveyden -ja hyvinvoinninlaitoksen kansallisessa MARAK vaikuttavuuden arviointitutkimuksessa, jossa osaamisvajeet liittyvät parisuhdeväkivaltaan ilmiönä, väkivallan tunnistamiseen sekä asiakkaalta kysymiseen, puheeksiottoon.
- Yhtenä kehittämistarpeena nousi tarve yhteisille osaamisen kehitämisen teemoille, kuten tiedolla johtaminen, ennakointi ja verkostoissa toimiminen, jotka vahvistavat monitoimijaisten verkostojen toimintaedellytyksiä.
- Ankkuritoimintaan liittyvät kansalliset jalkauttamiskokemukset tukivat tiedolla johtamista, verkostoyhteistyötä sekä verkostojen johtamisen käsittelyä osana kurssiteemoja.
Ideointivaihetta on koottu liitteenä olevaan raporttiin.
Ideointivaiheessa tunnistettiin osaamistarpeita, joihin lähdettiin vastaamaan eri teemojen avulla. Kokonaisuus rakennettiin niiden aiheiden ympärille, joiden suhteen ideointivaiheessa kaivattiin osaamisen vahvistamista. Idean valintaa tuki se, että Ankkuritoimintaa koskevassa tutkimuksessa tiedolla johtamisen osaaminen on niin ikään tunnistettu kehittämistarpeeksi (Kaakinen ym. 2022, 103–112).
Kurssiosioista haluttiin mahdollisimman helposti lähestyttävät sekä kaikille toimijoille selkeät ja saavutettavat. Konkretiaa lisättiin tuottamalla materiaalia yhdessä lappilaisten hyvinvointi- ja turvallisuustoimijoiden yhteistyönä. Teemakurssien rakenteessa päädyttiin käyttämään seuraavaa jaottelua:
- Johdatus teemaan
- Muutaman kappaleen mittainen kuvaus teeman sisällöstä
- Toimijoiden näkökulmia
- Tuttujen lappilaisten toimijoiden sitaatteja siitä, miten teema näkyy käytännön yhteistyyössä. Esim.
- "Minulla ennakointi merkitsee valmistautumista tulevaisuudessa tapahtuviin muutoksiin. Erilaisten vaihtoehtojen hahmottaminen mahdollistaa parhaimmillaan halutun tulevaisuuden vaihtoehdon toteutumisen." Mikko Häikiö, kehitysjohtaja, Lapin hyvinvointialue
- Tuttujen lappilaisten toimijoiden sitaatteja siitä, miten teema näkyy käytännön yhteistyyössä. Esim.
- PowerPoint-esityksen teemasisällöstä
- Teemasta perusasiat kerrottuna tiiviinä esityksenä, upotettuna helposti selailtavaksi tiedoksi verkkosivustolle.
- Asiantuntijavideot
- Lappilaisten arjen turvallisuuden asiantuntijoiden kertomana teemasta konkreettisia kokemuksia ja esimerkkejä
- Oppilaitosten ja kansallisten toimijoiden tuottamia materiaaleja aiheesta
- Testi osaamisen arviointiin
- Lisämateriaalia
- Linkkejä muihin luotettaviin ja hyödynnettäviin materiaaleihin
Palautetta sivustosta kerättiin kootusti luonnosvaiheessa 2/2024, osan koulutusosioista ollessa valmiina. Palautteen perusteella jatkettiin koulutusosioiden työstämistä hyvin selkeällä ja konkreettisella otteella, tuottaen sisältöä helposti omaksuttavassa muodossa. Kooste palautteesta on esitelty alla:
Etusivu
- Selkeä ja helppokäyttöinen: Etusivun rakenne ja navigointi ovat yksinkertaisia ja toimivia.
- Ensivaikutelman parantaminen: Etusivun kuvan tilalle voisi lisätä sisällön aihepiiriä kuvaavan kaavion tai kuvituskuvan, joka antaa kävijälle heti käsityksen sivuston teemasta ja sisällöstä.
- Johdanto lyhyemmäksi: Lyhyt ja ytimekäs johdanto auttaa varmistamaan, että teemat näkyvät ilman pitkäaikaista selaamista.
- Teemarakenne toimii: Teemojen esittäminen ruudukkona on toimiva ratkaisu.
Osio: Tiedolla johtaminen
- Sitaatit ja havainnollistaminen: Sitaatit ja konkreettiset esimerkit auttaisivat ensikertalaisia hahmottamaan, mitä tiedolla johtaminen tarkoittaa käytännössä.
- Visuaalista lisämateriaalia: PowerPoint-esitystä voisi täydentää kaavioilla tai kuvilla, jotka konkretisoivat käsitteitä.
- Selkeä PowerPoint: PowerPoint-esityksen teksti on jo nyt selkeää.
- Videon saavutettavuus: Kannattaa harkita videon tekstittämistä, mikä tekee sisällöstä saavutettavamman.
Osioi: Palvelumuotoilu
- Puhekuplat toimivat: Pohdintaa herättävät puhekuplat ovat hyödyllisiä.
- Hyvää tietoa: Teema sopii erityisesti niille, joilla ei ole ennakkotietoa palvelumuotoilusta, ja toimii myös alkeiden kertauksena.
- Selkeä rytmitys: Sivuilla otsikointi ja sisältö rytmittyvät hyvin, mikä helpottaa lukemista.