Lapsiperheiden palveluohjaus on matalankynnyksen yhteydenottokanava lapsiperheille joissa on alaikäisiä lapsia. Lapsiperheiden palveluohjaus palvelee myös ammattilaisia. Lapsiperheiden palveluohjaukseen kuuluu Perhe-luuri ja Apu-nappi

Toimintamallin nimi
Lapsiperheiden palveluohjaus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lapsiperheiden palveluohjaus on matalankynnyksen yhteydenottokanava lapsiperheille joissa on alaikäisiä lapsia. Lapsiperheiden palveluohjaus palvelee myös ammattilaisia. Lapsiperheiden palveluohjaukseen kuuluu Perhe-luuri ja Apu-nappi

Toteutuspaikka
Perhekeskuspalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

17.08.2023

Viimeksi muokattu

16.02.2024
Ratkaisun perusidea

Kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa, voit olla yhteydessä lapsiperheiden palveluohjaukseen. Palveluohjaus tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsiperheille suunnatuista palveluista, vastaanottaa ensiyhteydenotot perheneuvolaan, sekä järjestää Lapset puheeksi- neuvonpitoja ja verkostotapaamisia perheen tueksi.

Lapsiperheiden palveluohjaus on suunniteltu tukemaan ja ohjaamaan lapsiperheitä erilaisten palveluiden ja resurssien pariin sekä pyrkii varmistamaan, että lapsiperheet saavat tarvitsemansa tuen ja palvelut.

Lapsiperheiden palveluohjauksessa tehdään aluksi arviointi perheen tilanteesta ja tarpeista, jossa kuunnellaan perheen omia näkemyksiä, toiveita ja tarpeita. Toimintamalliin kuuluu tarvittaessa myös yhteistyön koordinointi eri palveluiden, kuten esim. sosiaalipalveluiden, terveydenhuollon, sivistystoimen ja varhaiskasvatuksen välillä. Tarkoituksena on tarjota perheelle monipuolinen tuki eri elämänalueilla. Lapsiperheiden palveluohjaus toimii yhteistyössä eri asiantuntijoiden, kuten terapeuttien, opettajien ja muiden sosiaalityöntekijöiden kanssa, mahdollistaen monialaisen tuen perheelle.

Toimintaympäristö

Lapsiperheiden palveluohjauksessa pyritään tukemaan perheitä ja tarjoamaan heille tarpeenmukaista apua ja palveluita. Palveluohjauksen tarkoituksena on auttaa perheitä navigoimaan monimutkaisessa palvelujärjestelmässä ja varmistaa, että he saavat tarvitsemaansa tukea. 

Lapsiperheiden palveluohjauksen tavoitteena on luoda vahva tukiverkosto, joka auttaa perheitä voimaantumaan, selviytymään haasteista ja edistämään lasten hyvinvointia.

Palveluohjaus:

  • Prosessi, jossa tuetaan ja ohjataan perheitä saamaan tarvitsemaansa apua ja palveluita. Tavoitteena on varmistaa, että palvelut vastaavat perheen tarpeita.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa:

  • Palveluohjauksessa pyritään kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, joka ottaa huomioon perheen moninaiset tarpeet, kuten terveys, koulutus, talous ja sosiaaliset suhteet.

Yksilöllisyys:

  • Ratkaisun perusidea on tarjota yksilöllistä tukea ja ohjausta ottaen huomioon kunkin perheen erityistarpeet ja vahvuudet.

Varhainen tuki:

  • Palveluohjauksen tavoitteena on tarjota varhaista tukea ja interventioita tunnistettuihin tarpeisiin ennen kuin ongelmista tulee vakavia.

Voimaannuttaminen:

  • Palveluohjauksessa pyritään voimaannuttamaan perheitä ottamaan aktiivinen rooli oman tilanteensa parantamisessa ja päätöksenteossa.

Moniammatillinen yhteistyö:

  • Palveluohjaus edellyttää moniammatillista yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kesken, jotta voidaan tarjota kattavaa ja tehokasta tukea perheille.

Ennaltaehkäisy:

  • Palveluohjauksessa korostetaan ennaltaehkäisevää työtä, joka auttaa ehkäisemään ongelmien syntymistä ja vahvistamaan perheiden kykyä selviytyä haasteista.

Joustavuus:

  • Toiminnan perusideaan liittyy joustavuus palvelujen tarjoamisessa ja sopeutumisessa perheen muuttuviin tarpeisiin.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kun lapsiperheiden palveluohjauksessa otetaan huomioon kohderyhmän tarpeet ja asiakasymmärrys, palvelut voivat olla tehokkaampia ja vastata paremmin perheiden moninaisiin tarpeisiin, jolloin jatkuva vuoropuhelu ja palautteenkeruu ovat avaintekijöitä tässä prosessissa.

Lapsiperheiden palveluohjauksessa on pystytty huomioimaan Soiten alueen perheiden moninaisuus niin kulttuurisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisestikin. Erityisesti pikkulapsiperheiden palveluiden ja tuen tarpeeseen pyritään vastaamaan entistä tehokkaammin. Myös perheet, joilla on erityistarpeita pyritään tunnistamaan ja järjestämään tarpeenmukainen tuki mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lapsiperheiden palveluohjaus luo myös yhteistyösuhteita muiden organisaatioiden ja yhteisöjen kanssa, jotta lapsiperheille voidaan tarjota kattavampia palveluita hyödyntäen paikalliset resurssit ja verkostot.

Kehittämisen vaihe

Valmis