Tarkoituksena on määritellä ja kuvata lasten fysio- ja toimintaterapian käyntityypit ja sisältö, mikä luo yhtenäiset raamit kuntoutuksen toteuttamiselle sekä rajanpintatyöskentelyyn sidosryhmien kanssa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Lasten kuntoutuspalveluiden kuvaaminen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tarkoituksena on määritellä ja kuvata lasten fysio- ja toimintaterapian käyntityypit ja sisältö, mikä luo yhtenäiset raamit kuntoutuksen toteuttamiselle sekä rajanpintatyöskentelyyn sidosryhmien kanssa.

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialueen lasten kuntoutus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Juuli Kokkonen

Luotu

10.11.2022

Viimeksi muokattu

23.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Lasten fysio- ja toimintaterapian käyntityyppien määrittely ja sisältöjen kuvaukset selkeyttävät palveluiden toteuttamista ja yhtenäistävät toimintatapoja Kymenlaakson eri alueiden välillä. Yhtenäisten kuvausten avulla tavoitellaan kuntoutuksen saatavuuden ja oikea-aikaisuuden parantamista ja ne toimivat työkaluna fysio- ja toimintaterapeuteille, tuovat palveluiden sisältöä näkyväksi sekä helpottavat uuden työntekijän perehdyttämistä.

Koostaminen aloitettiin taustaselvityksellä, johon kuului tutkitun tiedon tarkastelua sekä muiden alueiden toimintatapoihin tutustumista. Lasten fysio- ja toimintaterapeuteille toteutettiin fasilitoituja työpajoja, joissa oli mukana palveluesihenkilö ja kuntoutuksen ylilääkäri. Työskentelyn tuloksena tuotettiin kirjallinen dokumentti, jossa lasten fysio- ja toimintaterapian käyntityypit, sisältö ja toteutus on kuvattu asiakasryhmittäin. Lasten fysioterapiaan luotiin myös kiireellisyysluokitus, jonka avulla kuntoutuksen oikea-aikaisuus paranee.

Toimintaympäristö **

Lasten kuntoutuksen kehittäminen Kymenlaaksossa kuuluu osaksi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen työpakettia Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma.

Kymenlaaksossa perusterveydenhuollon lasten kuntoutus toteutuu laajalla alueella neljässä eri toimipisteessä: Kotka, Hamina, Kouvola keskusta ja Kouvola Keltakangas. Tämän myötä on tullut tarve lasten kuntoutuksen prosessien yhtenäistämiselle kuntoutuspalveluiden paremman saavutettavuuden ja oikea-aikaisemman toteutumisen mahdollistumiseksi sekä alueellisten erojen vähentymiseksi, jotta Kymenlaakson asukkaat voisivat saada mahdollisimman samanlaista palvelua asuinkunnastaan riippumatta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä on lasten fysio- ja toimintaterapia. Yhteiskehittämisen mahdollistamiseksi on toteutettu fasilitoituja kehittämispäiviä sekä työskentelyä Teams-sovelluksen välityksellä. Asiakasymmärrystä ei tässä erikseen kerätty. Tieto  lasten kuntoutuspalveluiden kehittämistarpeista ja haasteista kerättiin työntekijöiden kautta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Lasten kuntoutuspalveluiden kuvaaminen vaatii niin lasten kuntoutuksen terapeuttien kuin heidän esihenkilöstönsä sitoutumista kehittämistyöhön. Kehittämistyöhön on varattava riittävästi työaikaa. Käyttöönotto ja juurruttaminen käytäntöön vaatii suunnittelua ja arviointia kehittämisen eri vaiheissa sekä terapeuttien sitoutumista niiden noudattamiseen. Myös säännölliseen tarkistukseen ja tarvittavaan päivittämiseen tulee tehdä suunnitelma.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Lasten fysio- ja toimintaterapiassa toimitaan sovitun mukaisesti ja juurruttamistyö on käynnistetty. Työntekijät sitoutuvat tähän ja noudattavat esim. fysioterapian kiireellisyysluokitusta.  Ohjausryhmän arvion mukaan palveluiden sisältö ja toimintatavat ovat yhtenäistyneet ja palvelut ovat alueellisesti ja laadullisesti yhtenäisempiä. Kiireellisyysluokitus ja määritellyt käyntimäärät ovat osittain vaikuttaneet siihen, että ajan fysioterapiapalveluihin saa viiveettä eikä arviokäynnille tarvitse jonottaa, jolloin palvelut voidaan toteuttaa oikea-aikaisempina. Työ on sujuvampaa, tehokkaampaa ja työntekijälle selkeämpää, mikä heijastuu myös asiakasrajapintaan. Perusterveydenhuollon fysio- ja toimintaterapeuteille suunnatun henkilöstökyselyn mukaan suurin osa vastaajista koki tämän kehittämistoimen hyödyttävän itseään työntekijänä/työssään.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Työskentely vaatii työntekijöiltä ja esihenkilöiltä sitoutumista ja työaikaa, sitä on jo ennakkoon tärkeä varata kehittämiseen. Kuvaaminen vaatii tiivistä yhteistyötyötä ja vuoropuhelua työntekijöiden, lähiesihenkilön sekä muun johdon kesken.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä