Leikki-ikäisen intensiivihoitojakso lastenpsykiatrialla, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, PIL4, INV1)

Lastenpsykiatrialla kehitetty avohoidon toimintamalli leikki-ikäisille 1.5-6-vuotiaille lapsille. 

Toimintamallin nimi
Leikki-ikäisen intensiivihoitojakso lastenpsykiatrialla, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, PIL4, INV1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lastenpsykiatrialla kehitetty avohoidon toimintamalli leikki-ikäisille 1.5-6-vuotiaille lapsille. 

Toteutuspaikka
Soite, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue, Lastenpsykiatrian poliklinikka
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Elina Sauria

Luotu

12.03.2024

Viimeksi muokattu

18.12.2024
Ratkaisun perusidea

Intensiivihoitojakso on vuosina 2023-2024 RRF-hankkeen tukemana kehitetty uusi avohoidon toimintamalli leikki-ikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Uuden hoitomallin tarve nousi esille mietittäessä leikki-ikäisten lasten vähäistä hoitoon ohjautuvuutta sekä puolestaan kouluikää lähestyvien lasten lisääntynyttä hoidontarvetta. Nykykäsityksen mukaan oikea-aikaisesti toteutettu ja lapsen tarpeet huomioiva riittävän intensiivinen hoito tukee myönteisesti lapsen kehitystä.

Intensiivijaksoa suunnitellessa haluttiin rakentaa juuri leikki-ikäisen tarpeisiin vastaava hoitomalli. Pientä lasta hoidettaessa työskentely vanhempien kanssa on merkityksellistä ja lisää hoidon vaikuttavuutta.  

Jaksolle sisällytettiin lapsen tunnesäätelyn tukeminen, joka kehittyy vanhemman oman tunnesäätelyn vaikutuspiirissä. Lapsella ei ole näitä taitoja syntyessään, vaan hän tarvitsee aikuisen vierelleen selviytyäkseen vaikeista tunteista ja kehittääkseen niitä ikätasoisesti. 

Samoin leikki-ikäisen leikin merkitys ja tukeminen koettiin tärkeäksi. Lapsi liittyy toisiin leikin kautta ja tämän puuttuminen voi kertoa isoista kehityshaasteista pienen ihmisen elämässä. Havainnoidessamme lapsen leikkiä saamme tietoa hänen ajatuksistaan, kokemuksistaan ja taidoistaan.  

Intensiivihoitojaksolle valikoituvat lähetteiden perusteella lapset, joiden oletetaan hyötyvän perhekeskeisestä vuorovaikutushoidosta. Intensiivihoitojakso on samalla sekä hoidollinen että tutkiva. 

Intensiivihoitojakso toteutetaan 6–12 viikon aikana ja edellyttää perheiltä aktiivista sitoutumista. Hoitokäynneillä havainnoidaan lapsen kasvua, kehitystä ja tunne-elämää. Usein saman aikaisesti toteutuu toimintaterapia-arvio, jonka kautta saadaan lisää tietoa lapsen kokonaiskehityksestä ja tuen tarpeesta. Intensiivihoitojakson työskentelyssä yhteisenä olennaisena fokuksena on ymmärryksen lisääntyminen lapsen mielestä, vanhemmuudesta sekä ongelmakäyttäytymiseen vaikuttavista tekijöistä.

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella pikkulapsipsykiatrian vauvatiimi tarjoaa  raskaana oleville ja vauvaperheille toimivat erikoissairaanhoidonpalvelut, samoin avo- ja osastohoito kouluikäisille lapsille.

Tämä mahdollisuus haluttiin tuoda myös leikki-ikäisille ja heidän perheilleen, koska kouluikää lähestyvät lapset tulivat hoidonpiiriin oireilla, joita olisi voitu lievittää jo paljon varhaisemmassa vaiheessa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on 1.5-6-vuotiaat lapset ja heidän perheensä. Intensiivihoitojaksolle valikoituvat lähetteiden perusteella ne lapset, joiden oletetaan hyötyvän perhekeskeisestä vuorovaikutushoidosta. 

Hoitojakson aluksi lapsi ja vanhemmat asettavat tavoitteet käynneille. Intensiivihoitomalli on sekä hoidollinen että tutkiva/arvioiva jakso ja työskentelyssä yhteisenä olennaisena fokuksena on ymmärryksen lisääntyminen lapsen mielestä, vanhemmuudesta sekä ongelmakäyttäytymisestä.

Osa hoitomallista toteutetaan päiväkodissa. Tämä antaa työntekijöille lisää ymmärrystä ja keinoja tukea lapsen arkea. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Intensiivihoitojakso toteutetaan työparityöskentelynä, moniammatillisen tiimin tukemana. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen intensiivihoitojakson työryhmään kuuluu sairaanhoitajia, erityislastentarhanopettaja, perhepsykoterapeutti, lastenpsykiatrian lääkäri, psykologi ja toimintaterapeutti. 

Intensiivihoito sisältää MIM-työskentelyn vaatien työntekijältä menetelmäkoulutuksen. MIM on Marianne Marschackin  kehittämä lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen kuvantamistapa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Leikki-ikäiselle kohdennettua toimintamallia ei ole aiemmin ollut lastenpsykiatrialla, vaan hoito on koostunut erillisistä avohoidon hoitokeinoista. Nyt on räätälöity juuri leikki-ikäisille laadukkaaseen hoitoon tähtäävä intensiivihoitomalli. Hoidossa on mukana perhekeskeinen vuorovaikutushoito.  

Leikki-ikäisen intensiivihoitomalli on vuosien 2023-24 pilotoinnin myötä saanut paikkansa hoitomallina lastenpsykiatrialla. 

Toimintamallia on kehitetty ja pilotoitu 18 perheen kanssa vuosina 2023-2024, ja kehitetty toimintamalli on mallinnettu, otettu käyttöön ja jalkautettu Soiten lastenpsykiatrialla tukien leikki-ikäisten perheitä jatkossakin. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Leikki-ikäisen intensiivijakson pilotoinnin voi ottaa käyttöön sellaisenaan lastenpsykiatrialla.

Vaatii työntekijältä ymmärryksen mentalisaatioteoriasta, leikin merkityksestä lapsen kehitykselle sekä MIM- menetelmäosaamisen. 

Kansikuva
Lapsi

Kehittämisen vaihe

Valmis

Ilmiöt