Liikkuva sote-tiimi 2024 - Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Liikkuvan monialaisen työmallin tavoitteena on vastata mielenterveys-ja päihdeongelmaisten henkilöiden hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan. Tiimi asemoituu sosiaalipalveluihin. Monialainen tiimi koostuu sosiaali-ja terveydenhuollon ammattilaisista. 

Toimintamallin nimi
Liikkuva sote-tiimi 2024 - Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Liikkuvan monialaisen työmallin tavoitteena on vastata mielenterveys-ja päihdeongelmaisten henkilöiden hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan. Tiimi asemoituu sosiaalipalveluihin. Monialainen tiimi koostuu sosiaali-ja terveydenhuollon ammattilaisista. 

Toteutuspaikka
Pirkanmaan Hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus

Tekijä

Elina Karri

Luotu

10.12.2024

Viimeksi muokattu

03.02.2025
Ratkaisun perusidea

Liikkuva moniammatillinen työskentelymuoto, joka kulkee siltana palveluiden välissä pitäen huolen asiakkaasta kannattelevalla työskentelyorentaatiolla. Liikkuvaa työmuotoa tulee kehittää ja palveluita jalkauttaa asiakkaiden pariin ja viedä työskentelyä asiakkaan luokse silloin, kun asiakas ei pysty tai osaa itse hakeutua palveluihin vaikka niille olisi tarvetta.  Liikkuvassa työmuodossa yhdistyy niin tarraava työote, etsivän ja jalkautuvan työmuodon elementtejä, oikea-aikaista ja rinnalla kulkevaa, asiakaslähtöistä ja joustavaa työskentelyä. 

Toimintaympäristö

Suomen kestävän kasvun ohjelma – Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (Hoppu) -hankkeen lähtökohtana on vuoden 2022 lopussa hyväksytty hyvinvointialuestrategia ja sen toimeenpano-ohjelma, jotka ohjaavat kaikkien hyvinvointialueen kehittämishankkeiden sisältöjä. Hoppu kytkeytyy tiiviisti muihin alueen erillisrahoitteisiin hankkeisiin ilman päällekkäisyyksiä.

Hankkeen kohderyhmänä ovat henkilöt, joiden fyysinen ja psykososiaalinen hyvinvointi heikentyi arjen muuttuessa sekä kohtaamisten ja liikunnan rajoittuessa pandemian vuoksi. Hankkeessa vahvistetaan ja käyttöönotetaan aiempaa laajemmin matalan kynnyksen palveluita ja digitaalisia palveluita sekä kehitetään palvelupolkuja ja -kokonaisuuksia kohti alueellista sote-palvelutuotantoa.

Liikkuva työmuoto on kehittynyt Tampereella ja Pirkanmaalla erityisesti asunnottomuutta vähentävien valtakunnallisten toimenpideohjelmien kehittämistyön tuloksena. Tarve kotiin vietäville palveluille on syntynyt samaan aikaan, kun laitosmuotoista asumista on purettu Suomessa. On puhuttukin niin sanotusta kotikäänteestä, jossa oma koti on määrittynyt asunnottomuuspolitiikassa ensisijaiseksi tavoitteeksi ja auttamistyön paikaksi. (Jokinen ym. 2022, 446.) 10 Asumisen tuen hankkeen aikana 2020-2023 kehitetyssä Nopsajalka-työn työskentelymenetelmissä korostuivat joustavuus ja asiakkaan oman rytmin kunnioittaminen. Nopsajalka kehittyi hankevuosien aikana asunnottomuustyön erityiseksi työmuodoksi, johon ohjauduttiin helposti, ilman lähetettä tai muita monimutkaisia käytäntöjä. Nopsajalka keskittyi asiakkaalle sopivien asumisratkaisujen löytämiseen ja asunnottomuuteen liittyvän asiantuntijuuden jakamiseen työparityöskentelyn ja konsultaatioiden kautta. Hyvinvointialueille siirtyminen haastoi kuitenkin työmuodon vakiintumisen ja tarvittavien resurssien osoittamisen Nopsajalka-työhön. Liikkuvan monialaisen työn kehittäminen jatkuu edelleen vuosina 2023–2024 Suomen kestävän kasvun ohjelman RRP-rahoituksella käynnistyneessä HOPPU2- hankkeessa (Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla -hanke), jonka tavoitteena on vastata koronapandemian aiheuttamaan hoito- ja palveluvelkaan.   

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat palveluiden ulkopuolella syystä tai toisesta olevat erityisesti mielenterveys-ja päihdeproblematiikan kanssa kamppailevat asunnottomat, asunnottomuuden uhkaa kokevat, syrjäytyneet ja syrjäytymisvaarassa olevat henkilöt, vapautuvat vangit  sekä henkilöt, joilla voi Olla hyvin monisyisiä kietoutuneita ongelmia joiden selvittämiseen tarvitaan moniammatillista liikkuvaa työtä, jotta asiakas tavoitetaan palveluun. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus nousevat liikkuvassa työssä keskeisiksi taidoiksi, jotta on mahdollista kohdata vaikeassa elämäntilanteessa oleva ihminen sekä luoda työskentelysuhde ja luottamussuhde sekä lähteä etsimään asiakkaalle sopivia palveluita tai hoitomuotoja. Moniammatillisen tiimin kasaamisessa tulee huomioida mahdollisimman monipuolinen osaaminen eri ammattiryhmät huomioiden. Toimiva työn suunnittelu ja yhteinen ymmärrys tavoitteista tulee määritellä yhdessä ja asiakas on keskiössä joten hänen osallistamisensa jokaisessa asiakasprosessissa nopeuttaa ja helpottaa oikeanlaisten palveluiden löytymisen ja myös asiakkaan sitoutumisen yhtistyöhön. Verkostoituminen ja erilaisten palveluiden hyödyntäminen vaatii myös toimintaympäristön tuntemista, jotta asiakkaan ympärille on mahdollista tarpeen mukaan rakentaa myös pitkäkestoisempaa verkostotyöskentelyä. Asiakkailla voi olla hyvin vaikeita pitkittyneitä elämäntilanteita, jotka vaativat yhteistyötä eri tahojen kanssa ja myös asiakkaan auttamista palvelussa pysymisessä. Tekninen laitteisto, kulkuvälineet, hyvät ja liikkuvaan työhön soveltuvat toimintaympäristöt sekä liikkumisen välineet on hyvä huomioida työn suunnittelussa, mikäli halutaan saada toimivaa ja kustannustehokasta työskentelyä kattamaan koko Hyvinvointialue. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Liikkuvalla työllä on tavoitettu sellaisia asiakkaita, jotka eivät ole päässeet mihinkään palveluun tai he eivät osaa hyödyntää olemassa olevia palveluita. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Liikkuva työ mahdollistaa nopeamman työskentelyn usein myös asiakkaan omassa toimintaympäristössä jolloin voidaan arvioida paremmin asiakkaan tilannetta kokonaisvaltaisesti. Liikkuva työskentely säästää myös turhia käyttämättä jääneitä ajanvarauksia kun työntekijä menee asiakkaan luokse.

Kehittämisen vaihe

Ready

Aihealueet