Mun juttu – meidän tulevaisuus -hankkeen (päättynyt 2017) tavoitteena oli edistää nuorten hyvinvointia sekä tukea heidän hakeutumistaan koulutukseen ja työelämään. Yrittäjyyspolku puolestaan on yhteistyömalli, jossa työkokeilua sovelletaan yrittäjyyden kokeilemiseen. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Mun juttu -hanke: Yrittäjyyspolku
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Mun juttu – meidän tulevaisuus -hankkeen (päättynyt 2017) tavoitteena oli edistää nuorten hyvinvointia sekä tukea heidän hakeutumistaan koulutukseen ja työelämään. Yrittäjyyspolku puolestaan on yhteistyömalli, jossa työkokeilua sovelletaan yrittäjyyden kokeilemiseen. 

Toteutuspaikka
Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Juhana Salminen

Luotu

28.07.2020

Viimeksi muokattu

01.10.2021
Ratkaisun perusidea **

Yrittäjyyspolkua harkitseva nuori tapaa ensin työhönvalmentajan ja yritysneuvojan. Yhdessä tarkennetaan kiinnostuksen kohteet ja lähtökohdat Yrittäjyyspolulle astumiseksi. Jos polulle päätetään lähteä, voi nuori etsiä sopivaa yritystä Matkalla duuniin! -ilmoitustaululta tai laittaa sinne oman ilmoituksensa.

Polun ytimen muodostaa siis työkokeilun soveltaminen yrittäjyyskokeiluna. Nuorella on mahdollisuus olla yrityksessä tutustumassa ja käytännössä kokeilemassa yrittäjyyttä 1–6 kuukautta.

 

Polun kulku

  1. Yrittäjyyspolkua harkitseva nuori tapaa ensin työhönvalmentajan ja yritysneuvojan. Samoin yrittäjä, joka on kiinnostunut ottamaan nuoren kokeiluun, tapaa ensin työhönvalmentajan ja yritysneuvojan tarkentaakseen omat tavoitteensa ja valmiutensa.
  2. Sopivan nuori ja yrittäjä -parin löydyttyä sovitaan tapaamisesta
  3. Tarkoitus on tutustua ja keskustella tarkemmin, millaisia odotuksia on puolin ja toisin.
  4. Yrittäjyyskokeilun aikana käydään kuukausittain ohjauskeskustelut nuoren, mentoriyrittäjän, työhönvalmentajan ja yritysneuvojan kesken.
  5. Yrittäjyyskokeilua voidaan jatkaa kuukausi kerrallaan kuuden kuukauden ajan.
  6. Jos nuori päättää ryhtyä yrittäjäksi, yritysneuvoja jatkaa yhteistyötä ja auttaa yrityksen perustamiskuvioissa
     

Tarkka kuvaus Yrittäjyyspolusta löytyy Tässä mä olen Tuloksia ja kokemuksia Mun juttu – meidän tulevaisuus -hankkeen toiminnasta -julkaisusta

Toimintaympäristö **

Mun juttu – meidän tulevaisuus -hanke nitoutuu toiminnallaan osaksi monipuolista hankkeiden ja kehittämistoiminnan verkostoa, jossa nuorten osallistamista on viety määrätietoisesti eteenpäin ja testattu sekä hyödynnetty liikuntaa, taidetta ja kulttuuria sekä nuorisotyön ammattilaisia.

Yrittäjyyspolun idea on luoda toimintaympäristö, jossa nuori voi turvallisesti testata, miltä yrittäjyys tuntuu. Yrittäjyyspolussa konkretisoitui myös tarve uudenlaiselle yritystoiminnalle Suomessa.  Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lahden yksikössä (LUT Lahti) ja Mun juttu – meidän tulevaisuus -osahankkeessa rakentuu nuorten yrittäjyyteen kannustamiseksi uudenlaista yhteistyötä alueellisten toimijoiden kesken (nuoriso- ja työllisyyspalvelut, yrityspalvelut ja oppilaitokset).

Hanketta olivat toteuttamassa Helsingin yliopisto (päätoteuttaja), Helsingin yliopisto, K. H. Renlundin museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo, Taideyliopisto, Lahden seudun ympäristöpalvelut, Outward Bound Finland ry, Suomen urheiluopisto, Oulun yliopisto, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Onnistumisen edellytyksenä on, että löydetään sitoutunut yhteistyötaho, yrittäjä, joka haluaa tarjota nuorelle mahdollisuuden tutustua yrittäjyyteen ja toimia mentoriyrittäjänä.

Kansikuva
Yrittäjyyspolun kaavio, jossa näkyy hahmoja ja tekstiä.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä