Ohjattu omahoito vammaispalveluissa
Vammaispalveluiden henkilöstön mielenterveys- ja päihdeosaamisen vahvistaminen ohjatun omahoidon toimintamallilla.
Toimintamallin nimi
Vammaispalveluiden henkilöstön mielenterveys- ja päihdeosaamisen vahvistaminen ohjatun omahoidon toimintamallilla.
Pilotissa kokeillaan ohjatun omahoidon toimintamallin soveltuvuutta vammaispalveluihin. Ohjattu omahoito on Terapiat etulinjaan -hankkeen tuottama matalan kynnyksen lyhytinterventio lievien ja keskivaikeiden mielenterveys- ja päihdehaasteiden hoitoon. Hoito sisältää asiakkaan toteuttaman omahoidon mielenterveystalo.fi-sivustolla sekä ammattilaisen tarjoaman tuen omahoitoon. Perinteisesti ohjattuun omahoitoon kuuluu yksi tapaaminen kartoittamiseen sekä 1–2 (etä)vastaanottoa tai hoitopuhelua omahoidon tukemiseen.
Myös vammaispalvelujen pilotissa ohjattu omahoito sisältää ohjausta sekä asiakkaan itsenäistä työskentelyä.
- Työntekijä valitsee ohjattuun omahoitoon asiakkaan, jolla on mielenterveys- tai riippuvuusoireilua.
- Asiakas ja työntekijä valitsevat yhdessä soveltuvan omahoito-ohjelman sekä harjoitteen Mielenterveystalo.fi-sivustolta. Työntekijä voi tarvittaessa tulostaa harjoitteen ja omahoito-ohjelman sisältöjä asiakkaalle.
- Asiakkaan toimintakyvystä ja kognitiosta riippuen hän käy läpi itsenäisesti omahoito-ohjelmaa ja toteuttaa harjoitteita, joko omatoimisesti tai avustettuna sovitun ajanjakson sisällä.
- Työntekijä tarjoaa sovitusti tukea omahoito-ohjelman tekemiseen
- Asiakkaan voinnin muutosta seurataan joko haastattelemalla tai oiremittarein riippuen asiakkaan kognitioista ja toimintakyvystä
Ohjattua omahoitoa toteuttavat työntekijät kävivät ohjatun omahoidon koulutuksen. Koulutuksen perusrunkoon sisältyy tunnin infotilaisuus , 3–4 tunnin verkkokoulutus sekä kaksi 90 minuutin taitopajaa. Lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus osallistua avoimelle kyselytunnille. Ohjatun omahoidon koulutuksista vastasivat Terapiat etulinjaan -hankkeen terapiakoordinaattorit.
Koulutuksella halutaan lisätä vammaispalvelujen henkilöstön mielenterveys- ja päihdeosaamista. Ohjatulla omahoidolla luotiin uusi toimintamalli ja laajennettiin hyvinvointialueen palveluvalikoimaa. Tavoitteena oli tarjota asiakkaalle tukea mielenterveys- ja päihdehaasteisiin niiden ilmetessä vammaispalveluissa.
Asumisyksikön ja tuetun asumisen arjessa asiakkaiden kanssa ollaan päivittäin, mikä mahdollistaa ohjatun omahoidon luovemman soveltamisen vastamaan asiakkaan yksilöllisiä tarpeita.
Ohjatun omahoidon toimintamallin pilotointi vammaispalveluissa oli ensimmäinen valtakunnallinen kokeilu toimintamallin soveltuvuudesta vammaispalveluihin.
Lisätietoja:
https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito
https://terapiatetulinjaan.fi/aikuiset/ohjattu-omahoito-aikuisille/
Vammaispalveluissa tuetaan asiakkaita, jotka eivät selviydy päivittäisistä toiminnoista vamman, vammautumisen tai sairauden johdosta. Yksilöiden väliset erot vammautumisen asteessa, toimintakyvyssä ja kognitiossa vaihtelevat suuresti. Asumispalveluja järjestetään asiakkaan tuen tarpeesta riippuen tuettuna asumisena, palveluasumisena tai tehostettuna palveluasumisena. Asiakas voi voimavarojensa mukaan osallistua päivä- ja työtoimintaan asumisyksikössä tai sen ulkopuolella. Vammaispalveluiden tuottamat palvelut voivat olla omatoimisuuteen, sosiaalisiin taitoihin, liikkumiseen, kommunikaatioon, vapaa-aikaan, työhön, turvallisuuteen, kirjallisiin taitoihin tai kodinhoitoon liittyviä.
Vammainen ihminen tarvitsee tukea, ohjausta ja palveluita, jotta hän voi elää tasa-arvoisesti yhteiskunnan jäsenenä. Arjessa voi olla vaikeuksia selviytyä erilaisista toimista, kuten kaupassa käymisestä, kodin siisteyden ylläpitämisestä, omien asioiden hoitamisesta tai ystävyyssuhteiden ylläpitämisestä. Vaikeudet voivat johtua vamman tai vammaisuuden lisäksi monista muistakin syistä, kuten kuormittavasta elämäntilanteesta, omasta tai läheisen pitkäkestoisesta työttömyydestä, mielenterveys- tai päihdeongelmasta tai sairaudesta.
Vammaisten ihmisten elämässä voi olla enemmän mielenterveyttä kuormittavia tekijöitä ja vähemmän suojaavia tekijöitä, mikä osaltaan altistaa mielenterveys- ja päihdeongelmien kehittymiselle.
Lisää luettavaa:
- Omahoitajan arvion ja asiakkaan kanssa käytävän keskustelun pohjalta valikoidaan ohjattuun omahoitoon soveltuvat asiakkaat.
- Asiakkaalta pyydetään palautetta jokaisen ohjauksen yhteydessä sekä ohjatun omahoidon jakson päätyttyä.
- Esihenkilöiltä vaaditaan sitoutumista pilotointiin ja panostamista uuden toimintamallin rakentumiseksi osaksi palveluvalikkoa.
- Työntekijöiltä vaaditaan arkityön aikatauluttamista ohjatun omahoidon verkkomateriaalin opiskelun lisäksi mielenterveys.talo.fi-sivuston valikoitujen omahoito-ohjelmien sisäistämiseen.
- Juurruttamisen vahvistamiseksi tulee luoda työntekijöiden aikatauluun rakenteet ohjatun omahoidon toteuttamiseen, tiedon keräämiseen ja kirjaamiseen
- Vammaispalveluiden asiakas saattaa tarvita tavanomaista enemmän tukea omahoito-ohjelmien sisäistämiseen. Omahoito-ohjelmat eivät ole selkokielellä.
- Ohjattuun omahoitoon kuuluvat oiremittarit eivät sovellut kaikkien vammaispalveluiden asiakkaiden voinnin mittaamiseen. Oiremittareita ei ole saatavilla selkokielellä. Voinnin mittaamisessa voi joutua käyttämään soveltuvia menetelmiä, kuten tunnekortteja tai haastattelua.
- Luotava selkeät toimintamallit asiakkaan ohjaamiseen, mikäli asiakkaalla on ohjatun omahoidon jälkeen tarve hakeutua perustason mielenterveys- ja päihdepalveluihin
- Ohjatun omahoidon toteuttaminen vammaispalvelun asiakkaalla voi vaati tavanomaista suurempaa soveltamista asiakkaan toimintakyky ja kognitio huomioiden
- Osalla vammaispalveluiden asiakkaista on vaikeaa oireilua, jolloin ohjattu omahoito todettiin riittämättömäksi tukimuodoksi
- Osalla vammaispalveluiden asiakkaista on oirekuvia, jotka eivät sisältyneet koulutuksen omahoito-ohjelmiin
- Ohjatun omahoidon koulutuskokonaisuus ei kaikilta osin pystynyt vastaamaan vammaispalveluiden henkilöstön koulutustarpeisiin
- Lisäkoulutuksia toivottiin syventämään mielenterveys- ja päihdeosaamista ja lisäämään rohkeuttaa toteuttaa ohjattuja omahoitoja
- Pilotin myötä nousi esiin tarve saada oiremittareista selkokieliset versiot
- Toiminmallin implementointi osaksi arkityötä jatkuu