Ikäihmiset kokoontuvat jonkun ryhmäläisen kotiin tai taloyhtiön/asukastalon tiloihin jumppaamaan koulutetun vertaisohjaajan johdolla.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Olohuone- ja taloyhtiöjumppa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ikäihmiset kokoontuvat jonkun ryhmäläisen kotiin tai taloyhtiön/asukastalon tiloihin jumppaamaan koulutetun vertaisohjaajan johdolla.

Toteutuspaikka
Kuntien liikuntatoimet, sosiaali- ja terveystoimi yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

11.06.2020

Viimeksi muokattu

01.10.2021

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Ikäihmisille tarjotaan mahdollisuus osallistua liikuntaryhmään lähellä omaa kotia. Useille toimintakyvyltään heikentymässä oleville kulkeminen ryhmään on hankalaa. Kynnys liikuntaharjoitteluun madaltuu kun se on helposti saavutettava.

 

 

 

Toimintaympäristö **

Aina ikäihmiset eivät halua lähteä tai pääse kulkemaan ohjattuihin ryhmiin kauemmas kotoa. Erityisesti toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten säännöllinen harjoittelu edellyttää, että paikka on helposti saavutettavissa. Soveltuu ikäihmisille, jotka kaipaavat tukea kotivoimisteluun ja jotka ennestään muodostavat luontaisen ryhmän.

Tarvitaan yhteisiä tiloja /kerhohuoneita, joissa ikäihmisten liikuntaryhmät voivat kokoontua. Yhteistyöllä kunnan liikuntatoimen tai sosiaali- ja terveystoimen, järjestöjen, asukasyhdistysten ja taloyhtiöiden kanssa on saatu toimintaa käynnistettyä paikallisin sovelluksin.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä on kotona asuvat, toimintakyvyltään jossain määrin heikentyneet ikäihmiset (75+). Kulkeminen muihin  liikuntrayhmiin voi olla heille vaikeaa tai liian rasittavaa. Voimaa vanhuuteen -kunnissa pidetyissä liikuntaraadeissa on myös tullut toiveita ikäihmisiltä lähellä kotia olevista jumpparyhmistä. Joissain kunnissa sivukylillä suunniteltiin yhdessä ryhmän käynnistäminen ja joukosta valittiin vapaaehtoinen, joka sai koulutuksen ryhmän vetämiseen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Taloyhtiöjumppa on taloyhtiön omissa tiloissa kokoontuva iäkkäiden liikuntaryhmä, jota ohjaa koulutettu vertaisohjaaja. Ikäinstituutin VoiTas-koulutuksen käynyt liikunnan tai kuntoutuksen ammattilainen voi olla toiminnan käynnistäjänä ja vertaisten kouluttaja. Toiminnan eteneminen:

  • kartoitetaan talon/korttelin asukkaiden kiinnostusta perustaa liikuntaryhmä omaan taloyhtiöön esim. infotilaisuudessa tai taloyhtiön kokouksessa
  • varataan taloyhtiön kerhotila tai vastaava yhteinen tila iäkkäiden käyttöön sovittuna aikana
  • tiedotetaan toiminnasta kohdennetusti talon tai korttelin asukkaille
  • koulutetaan VertaisVeturi -koulutuksessa taloyhtiön asukkaista vapaaehtoisia, jotka saavat valmiudet ohjata ryhmää. Yhdelle ryhmälle kannattaa kouluttaa 2-3 ohjaajaa.
  • hankitaan liikuntatilaan/kotiin pienliikuntavälineitä, kepit, kuminauhat, pallot ym. Hankintoja voi tehdä taloyhtiö tai kunnan liikuntatoimi.
  • testataan tarvittaessa osallistujien liikkumiskyky ja ohjaa tavoitteelliseen harjoitteluun.

Kunnan liikunnan ammattilaiset tukevat toimintaa välinelainoin ja ohjaajien koulutuksella.

Olohuonejumpassa ikäihmiset kokoontuvat vuorotellen kunkin osallistujan kotiin voimistelemaan vapaaehtoisen VertaisVeturin johdolla. Yhteisen jumppahetken jälkeen rupatellaan ja kahvitellaan yhdessä. Toimintaa etenee kuetn taloyhtiöjumppa. Lisäksi

  • hankitaan VertaisVeturille pienliikuntavälineitä, joita on helppo kuljettaa mukana
  • annetaan ohjaajalle valmiita harjoitusohjelmia ja ideoita ryhmän toteutukseen
  • kehotetaan ryhmäläisiä ja ohjaajaa sopimaan kuljetuksesta tai ryhmään saattamisesta
  • järjestetään ryhmäläisille tutustumismahdollisuus kuntosaliin tai muuhun liikuntaryhmään
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Taloyhtiö- tai korttelijumpparyhmiä on jo usealla Voimaa vanhuuteen -paikkakunnalla. Toiminta leviää eri puolille Suomea.

Kunnan liikuntatoimella tai sosiaali- ja terveystoimen fysioterapeutilla on ollut keskeinen rooli toiminnan käynnistämisessä ja ryhmänohjaajien tukemisessa. Lähellä kotia järjestettäviin ryhmiin on tavoitettu juuri oikeaa Voimaa vanhuuteen -kohderyhmää eli toimintakyvyltään heikentyneitä. Yhteistyö eri sektoreiden välillä on tiivistynyt toiminnan myötä.

Vinkit toimintamallin soveltajille **
  • Toiminnasta tiedottaminen tavalla, joka tavoittaa kohderyhmän ikäihmiset (75+).
  • Ilmoitusten ja esitteiden jakaminen rappukäytävän tai kaupan ilmoitustaululle tai suoraan postilaatikoihin, jos tiedetään, että talossa asuu paljon ikäihmisiä.
  • Yhteys taloyhtiöiden isännöitsijään ja halitukseen, joiden  kanssa voi sopia tilojen käytöstä.
  • Olohuonejumppa voi käynnistyä aktiivisten naapuruston tai kyläyhdistyksen jäsenten kesken, kun he saavat tarvittavaa tukea ja materiaalia esimerkiksi liikuntoimesta.

 

Kansikuva
Ikäihmiset jumppaavat ryhmänä kodin olohuoneessa

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä