Päiväparkki on 65 vuotta täyttäneille omaishoidettaville kerran viikossa toteutettava avoin ryhmä, jonne omaishoitaja voi tuoda hoidettavan neljän tunnin ajaksi. Päiväparkissa hoidettavista huolta pitävät kiertävät perhehoitajat.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Omaishoidon päiväparkki
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Päiväparkki on 65 vuotta täyttäneille omaishoidettaville kerran viikossa toteutettava avoin ryhmä, jonne omaishoitaja voi tuoda hoidettavan neljän tunnin ajaksi. Päiväparkissa hoidettavista huolta pitävät kiertävät perhehoitajat.

Toteutuspaikka
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue - Siun sote, Omais- ja perhehoitokeskus Onneli
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Tarja Hirvonen

Luotu

25.05.2023

Viimeksi muokattu

27.12.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Päiväparkki-pilotti järjestettiin Omais- ja perhehoitokeskus Onnelissa ajalla 28.2.- 30.5.2023. Pilotin tavoitteena oli testata omaishoitajille omaishoitolain 4 § ja sosiaalihuoltolain 27 b § mukaisesti järjestettävää virkistysvapaata päiväparkki-toiminnan avulla. Omaishoidettavien kanssa päiväparkissa olivat kiertävät perhehoitajat. Ruokailu järjestyi omakustanteisesti rakennuksessa sijaitsevassa ravintolassa.

 

Toimintaympäristö **

Omaishoito on yhteiskunnalle moninkertaisesti edullisempaa kuin vastaavan tasoinen hoito jollain muulla tavalla järjestettynä. Päiväparkki-toiminta on omaishoitoa tukevaa toimintaa, joka mahdollistaa hetken omaa aikaa omaishoitajalle. Tällä voidaan ennaltaehkäistä omaishoitajan uupumista ja antaa myös hoidettavalle vaihtelua arkeen. Päiväparkki-toiminta antaa myös omaishoidettavalle vaihtelua arkeen, tarjoaa mahdollisuuden vertaistukeen ja osallisuuden kokemuksia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Idea päiväparkkiin syntyi omaishoitajille tehdystä kyselystä, jonka vastauksissa toivottiin paikkaa, jonne omaishoidettavan voisi viedä vähäksi aikaa hoitoon.  

Päiväparkin sisällöstä toiveita on pyydetty toimintaan osallistuneilta asiakkailta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **
  • Osallistujien rajaus
    •  Päiväparkkiin voivat osallistua 65 vuotta täyttäneet omaishoidettavat, jotka olivat siinä kunnossa, että pystyivät liikkumaan yhden avustamana. Osallistujilla ei voinut myöskään olla tarttuvaa infektiosairautta, joka olisi voinut vaarantaa muiden osallistujien terveyden.
  • Toteutus- ja turvallisuussuunnitelman laatiminen
  • Tilavaraus
  • Idean esittely kiertäville perhehoitajille
    • kaksi kiertävää perhehoitajaa kiinnitettiin ohjaamaan päiväparkkitoimintaa.
  • Mainostaminen
  • Toiminnan aloittaminen
    • ilmoittautuminen sähköpostiin tai soittamalla Onneliin
      • max. 6 asiakasta/kerta
    • esitietolomake hoidettavista, kun asiakas saapuu päiväparkkiin
      • toimintakyky
      • lääkitys
      • ruokailu
  • Palautekysely
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Päiväparkkiin osallistui joka kerran 2–5 asiakasta. Ilmoittautuneita oli aina enemmän ja lähes joka kerran jäi pois 1–2 ilmoittautunutta, eivätkä he peruneet osallistumista.

Päiväparkki-toiminnasta kerättiin pilotin lopuksi palautetta kyselylomakkeella. Kävijät ovat kuvanneet virkistyneensä toiminnassa ja omaishoitajat ovat tuoneet kiitollisuuttaan esiin tällaisesta toiminnasta, joka mahdollistaa heille vapaa-aikaa.

Päiväparkki-pilotista saatiin hyviä kokemuksia ja niiden myötä toimintaa jatketaan tauotta ainakin 19.12.2023 saakka. Toiminnasta pilotin jälkeen otti vetovastuun Onnelissa työskentelevä sosiaaliohjaaja ja lähihoitaja. Kiertävä perhehoitaja osallistuu tarvittaessa toimintaan, mikäli toinen työntekijöistä on poissa ja apukäsiä tarvitaan. 

Tavoitteena on myöhemmin laajentaa toimintaa muihin asiakasryhmiin ja eri puolille Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta, koska ennaltaehkäisevä toiminta ja omaishoitajien jaksamisen tukeminen on erittäin tärkeää.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallia sovellettaessa kannattaa huomioida osallistujien toimintakyky ja sen vaikutus ohjaajien määrään. Myös toiminnan maksullisuus/maksuttomuus kannattaa miettiä. 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Aihealueet

Kohderyhmä