Osaamiskartoitukset/ Koulutuskartoitukset pilotti, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I1)
Jatkaa 2023 aloitetun osaamisen varmistamisen mallin pilotointia laajennettuna niin perusterveydenhuollossa, kuin erikoissairaanhoidossa. Osaamisen varmistamisen välineenä käytetään osaamiskartoitusta.
Toimintamallin nimi
Jatkaa 2023 aloitetun osaamisen varmistamisen mallin pilotointia laajennettuna niin perusterveydenhuollossa, kuin erikoissairaanhoidossa. Osaamisen varmistamisen välineenä käytetään osaamiskartoitusta.
Tulevaisuudessa sosiaali- ja terveysalalla nousee merkittäviä haasteita, kuten väestön ikääntyminen, teknologian kehittyminen, kansainvälistyminen, monikulttuurisuus, digitalisaatio ja palvelurakenteiden jatkuvat muutokset. Nämä kaikki edellä mainitut tulevat vaikuttamaan sairaanhoitajan työhön tulevaisuudessa. Työn muutos seuraa yhteiskunnan
suuria trendejä. Tulevaisuudessa sairaanhoitajan työ itsenäistyy yhä enemmän ja rooli asiakkaiden/potilaiden omahoidossa, oman terveytensä tukemisessa korostuu. Yhteiskunnalliset muutokset ja sosiaali- ja terveysalan palvelurakenteen kehittäminen vaikuttavat keskeisesti sairaanhoitajien/terveydenhoitajien ammatissa tarvittavaan osaamiseen sekä tehtävänkuvien uudistamiseen. Uusi tutkimustieto, sosiaali- ja terveyspoliittiset ohjelmat, muutokset väestön palvelutarpeissa ja lainsäädännössä sekä erilaiset säädökset tuovat uusia haasteita ja luovat odotteita sairaanhoitajan osaamiselle.
Osaamisen kehittymisen seuraaminen ja osoittaminen ovat osa työntekijän ja työyhteisön osaamisen johtamista sekä osaamisen kehittämisprosessia. Jatkuva oppiminen perustuu osaamisen seurantatietoon pohjautuvaan kehittävään arviointiin, jonka tavoitteena on varmistaa hoidon laadun ja potilasturvallisuuden edellyttämä ammatillinen osaaminen. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdottaakin kliinisen hoitotyön osaamisen seurantajärjestelmän rakentamista osaksi osaamisen johtamisen kansallista tietomallia ja -arkkitehtuuria sekä henkilöstöhallinnan (HCM, eng. human capital management) järjestelmää, joita valmistellaan osana sote-uudistusta ja tietojohtamisen kansallisen strategian toimeenpanoa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen tarkastelu on noussut ajankohtaiseksi myös osaamisen ulkoisten vaatimusten ja niissä tapahtuneiden muutosten vuoksi.
Suomessa lääkitysturvallisuuden varmistaminen ja sen edistäminen kuuluvat sosiaali- ja
terveyshuollon lakisääteisiin velvollisuuksiin. Terveydenhuoltolaki (1326/2010) edellyttää
ammatillista ja tieteellisesti asianmukaista toimintaa. Terveydenhuollon toiminnan on myös
oltava näyttöön ja hyviin hoito- ja kuntoutuskäytäntöihin perustuvaa, laadukasta sekä turvallista.
Osaamisen varmistaminen liittyy myös palkkaukseen. Ammattihenkilön tehtäväkohtaista
palkkaa määrättäessä tai siitä sovittaessa määräytymisperusteena on ensisijaisesti tehtävien vaativuus. Tehtävien vaativuuden arviointia varten täytyy olla TVA-järjestelmä eli tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmä. TVA-järjestelmän avulla arvioidaan ja päätetään tehtävien keskinäinen vaativuus. Järjestelmän tulisi olla systemaattinen ja oikeudenmukainen. Kuitenkaan mitään arviointia ei ammattilaisen osaamisesta ole systemaattisesti järjestetty palkkausta mietittäessä.
Eri toimipisteissä työskentelevien sairaanhoitajien/terveydenhoitajien osaamista ei varmisteta ja tämä on aiheuttanut erilaisia ongelmia käytännön työelämässä. Uusi työntekijä ei tiedä, mitä hänen pitäisi
tietää uudessa työt