Päihdepäivillä päihdeaiheiden parissa työskentelevät saavat tuoretta tietoa ja uusimpia innovaatioita tukemaan päihdekentällä tehtävää työtä. Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiselle, dialogille ja synergialle.

Toimintamallin nimi
Päihdepäivät
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Päihdepäivillä päihdeaiheiden parissa työskentelevät saavat tuoretta tietoa ja uusimpia innovaatioita tukemaan päihdekentällä tehtävää työtä. Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiselle, dialogille ja synergialle.

Toteutuspaikka
Päihdepäivät järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingissä syyskuussa 1994 ja siitä on tullut vuosikymmenten myötä päihdealan vuosittainen suurtapahtuma, joka on kerännyt yhteen ammattilaisia eri sektoreilta.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)

Tekijä

Marja Pakarinen

Luotu

10.08.2020

Viimeksi muokattu

31.05.2021
Ratkaisun perusidea
  • Päihdepäivillä päihdeaiheiden kanssa työskentelevät saavat tuoretta tietoa ja uusimpia innovaatioita tukemaan päihdekentällä tehtävää työtä.
  • Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiselle, dialogille sekä synergialle.
  • Päihdepäivät vahvistaa EPT-verkoston yhteistyötä ja tekee verkostoa tunnetuksi.
  • Päihdepäivät on myös julkinen ulostulo; sen tiedotteet ja mediayhteistyö tuovat päihdeaiheet puheenaiheiksi.

Päihdepäivät järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingissä syyskuussa 1994 ja siitä on tullut vuosikymmenten myötä päihdealan vuosittainen suurtapahtuma, joka on kerännyt yhteen ammattilaisia eri sektoreilta. Päihdepäivien tarjonta on ollut kattavaa ja ohjelman suunnitteluun ja toteutukseen on perinteisesti osallistunut useita eri tahoja. Vuosien aikana päivien suunnitteluvastuu on siirtynyt järjestöltä toiselle, mutta päivien asema tapahtumakentällä on ollut pysyvä. EHYT ry:n ja Ehkäisevän päihdetyön verkoston yhteistyönä Päihdepäivät järjestettiin ensimmäistä kertaa 2014.

Päihdepäivät suunnitellaan yhdessä verkoston järjestöjen kanssa koulutustyöryhmässä. Vuosittain avataan elokuussa seminaarihaku, johon eri organisaatiot verkostosta ja sen ulkopuolelta voivat ehdottaa seminaareja toteutettavaksi. Seminaarihakuun tulee vuosittain yli 70 ehdotusta, joista työryhmä valitsee noin 30. Seminaariteemoja ovat ehkäisevä päihdetyö, korjaava työ ja hoito, päihdetyön rakenteet ja päihdepolitiikka sekä huumetyö. Tapahtuman kattoteema vaihtuu vuosittain.

Päihdepäivillä on kahden päivän aikana maksullinen ohjelmasisältö sekä ilmainen messuosasto oheisohjelmalla. Tapahtumassa on noin 50 messupistettä ja koko tapahtumaan osallistuu noin 1200 ammattilaista, asiantuntijaa, opiskelijaa, vapaaehtoista, vertaista ja päättäjää vuosittain. Tapahtumalla on työtehtävissä myös vapaaehtoisia.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Koulutustyöryhmä seuraa ja arvioi Päihdepäivien toteuttamista. Tärkeimpiä tunnuslukuja ovat myytyjen pääsylippujen määrä sekä kokonaisosallistujamäärä. Päihdepäivillä mitataan myös osallistujien tyytyväisyyttä sekä verkostoitumista ja lisäksi arvioidaan teeman mielekkyyttä. Palaute kerätään kävijöiltä, puhujilta sekä tapahtuman henkilökunnalta.

Päihdepäivien kävijät saavat tietoa ja konkreettisia työkaluja oman työnsä tueksi. Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Päihdepäivien kautta sote- ja hyte-ammattilaiset voivat vahvistaa osaamistaan ehkäisevästä päihdetyöstä ja saada tukea ajankohtaisiin laki- ja rakennemuutoksiin. Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden myös vertaisten tapaamiseen, läheisten tiedontarpeeseen sekä opiskelijoiden päihdealaan tutustumiseen.

Päihdepäivien kävijöiden palautteiden mukaan (n:108) 92% piti tapahtuma itselleen hyödyllisenä tai erittäin hyödyllisenä. Erityisesti kävijät arvostivat seminaarien konkreettisia lähestymistapoja, monipuolista ja laajaa ohjelmaa, messuosaston laajuutta ja kohtaamisia sekä uusien että vanhojen yhteistyökumppaneiden kanssa. Valtaosa seminaarin kävijöistä sekä puhujista haluaisi osallistua Päihdepäiville uudestaan.

Kansikuva
Päihdepäivät

Kehittämisen vaihe

Valmis