Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palveluketjun kehittäminen Keski-Suomessa
Kehittämistyössä on mm. vahvistettu ammattilaisten osaamista ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä, yhtenäistetty kirjaamis- ja tilastointikäytäntöjä, laajennettu kotisairaalatoimintaa ja käynnistetty palliatiivisen keskuksen toiminta.
Palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa on viime vuosina kehitetty valtakunnallisesti ja sen toteuttamisesta on olemassa kansallinen laatusuositus.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laatu ja toimintamallit vaihtelivat eri alueilla. Keski-Suomessa ei ollut kansallisen laatusuosituksen mukaista palliatiivista keskusta toteuttamassa erityistason palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa.
Kehittämistyö liittyy Keski-Suomen hyvinvointialueen seuraaviin strategisiin menestystekijöihin:
- Ihmislähtöiset ja kustannusvaikuttavat palvelut sekä saumaton palvelujen yhteensovittaminen
- Toiminnan tavoitteellinen kehittäminen ja uudistaminen
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palveluketjutyötä koordinoi Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman projektipäällikkö 8/20-14/22. Rakenneuudistushankkeesta projektityöntekijä osallistui aktiivisesti kehittämistyön suunnitteluun ja toteutukseen 8/20-12/21 sekä Kotisairaalaverkosto Keski-Suomeen -hankkeen projektityöntekijä ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille (TulKoti) -hankkeen projektityöntekijä osallistuivat kehittämiseen ja olivat vastuussa kotisairaalatoiminnan laajentamisesta vuosina vuosina 2022-2023.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittäjäverkosto (osallistujia palliatiivisesta keskuksesta, osastoilta, koti- ja asumispalveluista sekä järjestöistä) on kokoontunut 2-4 kertaa vuodessa.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon alueelliset työryhmät käynnistyivät keväällä 2021. Niiden koordinointi oli osastoilta nimettyjen vastuusairaanhoitajien vastuulla ja työryhmään kuului lisäksi osastonlääkärit sekä hoitajia ikääntyneiden koti- ja asumispalveluista.
Palliatiivisen keskuksen valmisteluun oli nimetty työryhmä, jossa oli sairaanhoitajia ja lääkäreitä palliatiiviselta poliklinikalta ja palliatiiviselta osastolta sekä ammattilaisia psykososiaalisen tuen palveluista ja Keski-Suomen Syöpäyhdistyksestä.
Ensihoidon saattohoitoprotokolla valmisteltiin yhteistyössä palliatiivisen poliklinikan ja kotisairaalan lääkäreiden sekä ensihoidon kanssa.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palvelut selkiintyvät ja niiden laatu paranee. Keski-Suomessa on tarjolla erityistason palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palveluita tuottava palliatiivinen keskus.
- Valmistellaan ja käynnistetään palliatiivisen keskuksen toiminta
- Laajennetaan kotisairaalatoimintaa ja perustetaan kotisairaalan satelliittiyksiköitä
- Valmistellaan ja otetaan käyttöön ensihoidon saattohoitoprotokolla
- Vahvistetaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osaamista
- Osastoilla sekä koti- ja asumispalveluissa (perustaso, A-taso) suoritetaan laajasti THL:n saattohoitopassi-verkkokurssi
- Tuetaan julkisten sote-palveluiden ammattilaisten palliatiivisen hoidon asiantuntija -koulutukseen osallistumista
- Järjestetään psykososiaalisen tuen yleisiä koulutuksia sekä koulutuksia eri teemoista ja eri kohderyhmille (mm. omaisten, lasten ja nuorten kohtaaminen, muistisairaan ihmisen saattohoito, koulutukset saattohoidon vapaaehtoisille)
- Koulutusvuosikello palliatiivisen hoidon ja saattohoidon koulutuksille (YTA-alueen yhteistyö)
- Otetaan käyttöön elämän loppuvaiheen ennakoivat hoitosuunnitelmat
- Yhtenäistetään ja jalkautetaan ohjemateriaalia
- Ammattilaisohjeet
- Oppaat ja esitteet potilaille ja läheisille
- Palveluketjukuvaus ammattilaisten työn tueksi ja asiakkaille
- Edistetään palliatiivisen hoidon ja saattohoidon diagnoosi-merkintöjen tekemistä sekä kansallisten toimenpidekoodien käyttöönottoa
Kehittämistyössä on hyödynnetty
- asiakaskokemuksia
- läheisiltä saatua palautetta
- kokemusasiantuntijan kokemuksia ja palautetta (palveluketjukuvauksen läpikäyminen).