Kotisairaalan satelliittiyksikön toiminnan käynnistäminen
Kotisairaalan satelliittiyksiköt toimivat pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa osastojen yhteydessä. Vastuusairaanhoitajat toteuttavat puhelinkonsultaatioita ammattilaisille ja hoidon tarpeen arviointia sekä sairaalatasoista hoitoa potilaan kotona.
Toimintamallin nimi
Kotisairaalan satelliittiyksiköt toimivat pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa osastojen yhteydessä. Vastuusairaanhoitajat toteuttavat puhelinkonsultaatioita ammattilaisille ja hoidon tarpeen arviointia sekä sairaalatasoista hoitoa potilaan kotona.
Kotisairaalan satelliittiyksikkö toimii pienempien kaupunkien ja kuntien yhteydessä varsinaisen kotisairaalan toimintasäteen ulkopuolella. Kotisairaalan satelliittiyksikkö tarjoaa alueen kotihoidon ja asumispalveluyksiköiden ammattilaisille konsultaatiotukea ja toteuttaa esimerkiksi hoidon tarpeen arviointia, infektiosairauksien hoitoa sekä palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa potilaan kotona silloin, kun osastohoito ei ole välttämätöntä. Yksikön sairaanhoitajat on koulutettu kotisairaalatoimintaan ja työskentelevät osastolla silloin, kun kotisairaalan käyntejä tai puhelinkonsultaatioita ei ole.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallisen laatusuosituksen mukaan Suomeen tulisi rakentaa kattava kotisairaalaverkosto. Henkilöstön saatavuudessa on suuria haasteita, joten on välttämätöntä sujuvoittaa toimintamalleja sekä käyttää niukat henkilöstöresurssit järkevästi.
Palliatiivisen keskuksen kotisairaalasta (ent. Jyväskylän kaupungin kotisairaala) on saatu hyvää palautetta asiakkailta usean vuoden ajan. Kotisairaalan satelliittiyksiköiden valmisteluvaiheessa on laadittu asiakaskokemuskysely asiakkaille ja heidän läheisilleen.
- Kotisairaalan satelliittiyksikön valmisteluvaihe kestää noin kaksi kuukautta, jos siihen on mahdollista irrottaa kotisairaalatoiminnan hyvin tuntevan sairaanhoitajan sekä paikallisen sairaanhoitajan työpanosta
- Kotisairaalatoimintaan on nimettävä vastuusairaanhoitajat sekä vastuulääkäri ja heidän työaikaansa on mahdollista käyttää kotisairaalatoiminnan toteutukseen sekä etenkin alkuvaiheessa kehittämiseen
- Johtavat viranhaltijat määrittelevät alueen kotisairaalatoiminnan laajuuden ja
- Kotisairaalan satelliittiyksikön palvelukäsikirja toimii apuna toiminnan käynnistymisvaiheessa sekä työntekijöiden tukena jatkossakin
- Kotisairaalan satelliittiyksikön sairaanhoitajat on koulutettava kotisairaalatoimintaan (esim. työvuoro kotisairaalassa, potilascasejen läpikäynti, elämän loppuvaiheen ennakoivan hoitosuunnitelman systemaattinen kirjaaminen yhdessä lääkärin kanssa, hoidon tarpeen arviointi, hoitotoimenpiteet)
- Alueen kotihoidon ja asumispalveluiden hoitajat ovat saaneet koulutusta palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta, elämän loppuvaiheen ennakoivasta hoitosuunnitelmasta sekä hoidon tarpeen arvioinnista
- Vastaanottojen hoitajille ja lääkäreille tarvittava tiedotus ja koulutus
- Yhteistyöstä ensihoidon kanssa sovitaan (erityisesti virka-ajan ulkopuolella ja yöaikaan)
Kotisairaalan satelliittiyksiköiden toimintaa on hankkeiden tuella valmisteltu koko Keski-Suomen alueella. Hankkeiden päättyessä kotisairaalan satelliittiyksiköt toimivat Joutsa, Toivakka, Luhanka -alueella sekä Keuruu, Multia, Petäjävesi -alueella. Laukaa-Äänekoski -alueella toiminta on käynnistymässä vuoden 2023 lopussa. Keski-Suomen hyvinvointialueella jatketaan kotisairaalan satelliittiyksiköiden toiminnan laajentamista ja suunnitelmissa on käynnistää toiminta Saarijärven seudulla ja Viitasaaren ja Pihtiputaan alueella alkuvuonna 2024. Toiminnan käynnistymistä hidastivat hyvinvointialueen tuomat muutokset palvelurakenteessa sekä haasteet sairaanhoitajien saatavuudessa.