Palveluprosessien mallinnus Nuorten Matalassa
Tarkoituksena on kuvata ja yhtenäistää Nuorten Matalan Kotkan ja Kouvolan yksiköiden palveluprosessit ja käytetyt menetelmät, jotta asiakas saa tasalaatuista palvelua huolimatta siitä, missä yksikössä hän asioi.
Nuorten palveluiden kehittämisen toimenpidekokonaisuus sisältyy Kymenlaakson Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeeseen osana Psykososiaalista tukea perustasolla työpakettia. Nuorten palveluiden kehittämisen yhtenä osa-alueena on palveluiden strukturointi ja mallinnus.
Nuorten Matalan yksiköt Kotkassa ja Kouvolassa tarjoavat matalan kynnyksen ohjausta, neuvontaa, hoidon ja tuen tarpeen arviointia sekä hoito- ja tukitoimia 13-17-vuotialle nuorille. Yksiköt ovat aloittaneet toimintansa vuonna 2019, mutta selkeitä palveluprosesseja ei oltu tehty valmiiksi asti. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen tuella oli tarkoitus saada palveluprosessit mallinnettua vuoden 2023 loppuun mennessä. Palveluprosessien mallinnuksella pyrittiin siihen, että asiakkaat saavat oikea-aikaista palvelua oikeasta paikasta vaikuttavasti ja tasalaatuisesti. Kehittäminen perustui Kymenlaakson hyvinvointialueen strategisiin tavoitteisiin.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen nuorten palveluiden kehittämisen projektikoordinaattori on aloittanut kehittäjäjoukon kokoamisen yhdessä nuorten interventiokoordinaattorin kanssa. Työskentelyn suunnittelu aloitettiin yksiköiden esihenkilöiden kanssa, jonka jälkeen henkilöstöstä koottiin asiantuntijaryhmiä mallinnustyöhön.
Palveluprosessien mallinuksessa aloitettiin yleisistä sosiaali- sekä terveyspalveluiden palveluprosesseista. Työskentelyä laajennettiin myös oireen mukaisten prosessien määrittelyyn. Tällaisia muita kuvattuja prosesseja ovat nepsy-tiimi, päihdehoito, kasvatus- ja perheneuvonta sekä IPC ja Cool Kids interventioihin ohjautuminen.
Nuorten Matala tarjoaa 13-17 -vuotiaille nuorille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa, hoidon ja tuen arviointia sekä nuoren ja perheen tarpeeseen vastaavia hoito- ja tukitoimia. Nuorten Matalaan voi ottaa yhteyttä ilman lähetettä, kun nuorella tai hänen huoltajillaan tai toisella viranomaisella on huolta nuoren tilanteesta. Nuorten Matalaan voi ottaa yhteyttä esimerkiksi:
- Nuoren mielen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä
- Päihteiden käyttöön liittyvissä kysymyksissä
- Nuoren itsenäistymiseen liittyvissä kysymyksissä
- Nuoren käyttäytymiseen liittyvissä asioissa
- Vanhemmuuteen tai kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä sekä
- Kodin ristiriitatilanteissa.
Nuorten Matalan moniammatillisissa työryhmissä työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia: sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä, sairaanhoitaja, toimintaterapeutti, psykologi ja lääkäri. Nuorten Matalassa työskennellään nuoren, perheen ja tarvittaessa nuoren muun lähi- ja viranomaisverkoston kanssa.