Kasvatus- ja perheneuvonta Nuorten Matalassa
Nuorten Matalan yksiköiden kasvatus- ja perheneuvonnan prosessin kuvaaminen ja yhtenäistäminen siten, että asiakas saa tasalaatuista palvelua huolimatta siitä, missä yksikössä hän asioi.
Toimintamallin nimi
Nuorten Matalan yksiköiden kasvatus- ja perheneuvonnan prosessin kuvaaminen ja yhtenäistäminen siten, että asiakas saa tasalaatuista palvelua huolimatta siitä, missä yksikössä hän asioi.
Kasvatus- ja perheneuvonnan asiakas ohjautuu Nuorten Matalaan kuten muutkin asiakkaat, eli asiakasohjauksen kautta. Asiakasohjauksessa Nuorten Matalan moniammatillinen tiimi arvioi, mistä palvelusta asiakas voisi hyötyä eniten ja sen mukaan asiakas ohjautuu tarvittaessa kasvatus- ja perheneuvonnan asiakkaaksi. Tavoitteiden asettamisen on ohjattava palvelupäätöksen tekoa. Työskentely itsessään voi olla melko samanlaista eri päätösten alla, joten tavoitteilla oleellinen rooli päätöstä tehtäessä.
Saman perheen jäsenillä voi olla useita palveluita Nuorten Matalasta. Nuori voi olla esimerkiksi sosiaaliohjaajan asiakas sosiaaliohjauksen päätöksellä ja vanhempi puolestaan sosiaalityöntekijän asiakkaana kasvatus- ja perheneuvonnan päätöksellä. Tällaisissa tilanteissa moniammatillinen parityö on oleellisessa asemassa koko perheen tilanteen huomioimiseksi.
Nuorten Matalan kasvatus- ja perheneuvonnan prosessi noudattaa yleisen sosiaalihuollon prosessin mukaista polkua.
Hyvinvointialueilla on velvollisuus järjestää kasvatus- ja perheneuvontaa asukkailleen. Työskentely kasvatus- ja perheneuvonnassa perustuu sosiaalihuoltolain mukaiseen palvelutarpeen arviointiin ja sen pohjalta laadittavaan asiakassuunnitelmaan. (THL.)
Kasvatus- ja perheneuvonnan palvelu kattaa kaikki alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret perheineen, sillä sosiaalihuoltolaki ei rajoita asiakkuutta alle 13-vuotiaisiin. Kymenlaakson alueella alle 13-vuotiaat lapset ja perheet saavat kasvatus- ja perheneuvonnan palvelut Perheneuvolasta ja yli 13-vuotiaat nuoret ja perheet puolestaan Nuorten Matalasta.
Kasvatus- ja perheneuvonnan tavoitteina on:
- luoda edellytykset lasten turvallisille kasvuoloille
- tukea vanhempia heidän kasvatustehtävässään ja
- lisätä perheiden ja perheenjäsenten toimintakykyä ja psykososiaalista hyvinvointia. (THL.)
Nuorten Matalassa ei ole ennen kehittämistyötä tehty kasvatus- ja perheneuvonnan päätöksiä juurikaan. Nuorten Matalaan ei myöskään ohjautunut kasvatus- ja perheneuvonnan asiakkaita Perheneuvolasta, sillä yhteistyötahoille ei ollut selkeää, tehdäänkö Nuorten Matalassa kasvatus- ja perheneuvontaa.
Käyttöönotto vaatii organisaation johdon ja palveluyksiköiden esihenkilöiden sitoutumisen toimintamalliin ja henkilöstön työaikaresurssin kohdentamisen toimintamallin mukaisesti. Nuorten Matalan asiakkaista kasvatus- ja perheneuvonnan osuus on marginaalinen, osittain varmasti pienen resurssin vuoksi. Mikäli palvelun tarve kasvaa, tulee arvioida uudelleen myös resurssien riittävyys.
Nuorten Matalan kasvatus- ja perheneuvonnan prosessin mallinnuksen myötä on henkilöstölle selkiytynyt ymmärrys siitä, mitä kasvatus- ja perheneuvonta Nuorten Matalassa tosiasiallisesti tällä hetkellä on. Nuorten Matalassa jäädään kuitenkin edelleen odottamaan valtakunnallisia linjauksia sekä hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä kasvatus- ja perheneuvonnan jatkokehittämiseksi. Jatkoselvittelyä Nuorten Matalan osalta tarvitaan vielä esimerkiksi siihen, mikä ero sosiaalityön ja kasvatus- ja perheneuvonnan päätöksillä. Myös psykologin rooli vaatii vielä kirkastamista.