Piristyspartiolla virkistystä ja toimintaa ikääntyneille

Piristyspartioryhmään palkataan nuoria tuottamaan itsenäisenä ryhmänä toimintaa ja virkistystä ikäihmisten asumispalveluihin ja kotihoitoon. Toiminnan kautta nuoret saavat kokemusta itsenäisestä työstä ja ikääntynyneet toimintaa ja virkistystä.

Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Piristyspartiolla virkistystä ja toimintaa ikääntyneille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Piristyspartioryhmään palkataan nuoria tuottamaan itsenäisenä ryhmänä toimintaa ja virkistystä ikäihmisten asumispalveluihin ja kotihoitoon. Toiminnan kautta nuoret saavat kokemusta itsenäisestä työstä ja ikääntynyneet toimintaa ja virkistystä.

Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta.

Toteutuspaikka
Mikkelin seudun vanhustenpalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Mikkeli
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Luotu

22.01.2020

Viimeksi muokattu

26.06.2020
Ratkaisun perusidea **

Ympäristöpalveluiden iskuryhmästä syntyi idea tuottaa vastaavanlainen ryhmä vanhuspalveluihin lisäämään toiminnallisuutta ja virkistystä ikääntyneille. Nuorille tarjottiin mahdollisuus tutustua vanhus- ja vammaistyöhön sekä itseohjautuvaan tiimityöskentelyyn. Nuorten palkkaamisessa huomioitiin kiinnostus ikääntyneiden virkistystoimintaan ja heistä yksi valittiin ryhmän vetäjäksi. Ryhmän vetäjäksi soveltui sosiaali- ja terveysalanopinnot aloittanut opiskelija. Suunnitelmassa huomioitiin ryhmän perehdyttäminen ja tuki. Parhaiten tähän soveltui sekä sijainnin että toiminnan sisällön mukaisesti ikäihmisten päivätoiminta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ryhmälle on laadittu valmiiksi aikataulu ja toiveet eri yksiköistä toiminnan suunnittelun pohjaksi. Perehdytyksen jälkeen ryhmä jalkautuu eri asumispalveluiden toimintayksikköön tai kotihoidon alueelle päiväksi tuottamaan osallistavaa toimintaa ja virkistystä. Toiminta on monipuolista; ulkopelejä, jumppaa, tietovisaa, näytelmiä, ulkojuhlia, ulkoilua, hemmotteluhetkiä ja lehdenlukua. Ryhmästä löytynyt osaaminen on muokannut ohjelmaa ja ryhmän nuoret kannustavat ja tukevat toisiaan osaamisensa jakamiseen. Ryhmä toimii neljä viikkoa. Viikon viimeinen päivä on blogin kirjoituspäivä, joka julkaistaan aina kaupungin nettisivuilla. Blogi- päivänä suunnitellaan myös seuraavaa viikkoa. Ryhmä on aina yksikköön yhteydessä etukäteen. Tämä mahdollistaa yksikön tai kotihoidon alueen mahdollisten toiveiden ja odotusten huomioinnin. Ensimmäinen ryhmä tuotti nimen toiminnalle, piristyspartio.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Nuoret ovat saaneet tietoa ikääntymisestä sekä vanhus- ja vammaispalveluiden työstä. Positiivinen palaute ja iloiset kasvot ovat palkinneet ja tehneet kesätyön merkitykselliseksi. Kokemuksen kautta he ovat ymmärtäneet suunnittelun ja valmistautumisen merkityksen. Työ on lisännyt rohkeutta tarttua toimeen ja rohkaissut oman osaamisen jakamiseen ryhmässä. Ikääntyneet ovat ottaneet nuoret ilolla vastaan. Sairaudet ja kivut unohtuu lystinpidossa ja toimintakyky paranee. Omaisten ja henkilökunnan palaute on ollut positiivista. VIrkistystä ja toimintaa järjestetään yksiköissä, mutta tämä nuorten koko päivän vierailu on koettu erittäin virkistävänä ja viihdyttävänä, jota odotetaan.

Piristyspartio on toiminut jo 6 kesää. Ryhmiä toimii nyt kolme kesässä. Uuden ryhmän perehdytyksessä auttaakin nyt myös edellinen ryhmä. Positiivinen palaute on tehnyt toimintamallin pysyväksi ja eläväksi toiminnaksi osaksi vanhus- ja vammaispalveluiden kesää. Toimintamalli on tuottanut myös uusia ideoita. Kesällä 2018 palkattiin kaupungin kesätyöntekijöitä keskussairaalan aulatilaan ohjaamaan ja opastamaan asiakkaita. Sairaalan sisällä on ollut muutoksia niin remontin kuin palveluidenkin yhdistämisessä. Tämä on ollut potilaille ja omaisille haaste, jota on nyt voitu helpottaa. Aulassa on opastaja, noheva kesätyöläinen. Palvelualttius ja ohjaus onnistui erinomaisesti.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Nuorten palkkaamisessa huomioitiin kiinnostus ikääntyneiden virkistystoimintaan. Ryhmän aloitusvaiheessa perehdytys ja tuki on tärkeää.

Kansikuva
Innokylä logo

Kohderyhmä