RAI arviointijärjestelmän käyttöönotto Lapin kunnissa
RAI- arviointijärjestelmän käyttöönotto ikäihmisten kotihoidossa sekä asumispalveluissa. Käyttöönotossa mukana Ranua, Savukoski, Pelkosenniemi, Salla, Utsjoki, Enontekiö, Kolari, Pello sekä Pelkosennniemi- Savukoski kuntayhtymä.
Toimintamallin nimi
RAI- arviointijärjestelmän käyttöönotto ikäihmisten kotihoidossa sekä asumispalveluissa. Käyttöönotossa mukana Ranua, Savukoski, Pelkosenniemi, Salla, Utsjoki, Enontekiö, Kolari, Pello sekä Pelkosennniemi- Savukoski kuntayhtymä.
Ikäihmisillä Lapin alueella on oikeus saada yksilöllisiä tarpeita ja toimintakykyä vastaavaa hoitoa, palvelua ja tukea, joiden avulla ikäihmisen arki sujuu mielekkäästi ja mahdollisimman turvallisesti.
Ikäihmisille tehtävistä RAI- arvioinneista saadaan luotettavaa tietoa hänen toimintakyvystänsä ja palveluntarpeesta. RAI- arvioinnista saatua tietoa hyödynnetään ikäihmiselle oikea-aikaisten ja tarkoituksenmukaisten palvelujen myöntämisessä ja tavoitteellisen hoito- ja palvelusuunnitelman laatimisessa, toteuttamisessa ja arvioimisessa.
RAI- arviointijärjestelmän tuottamaa tietoa hyödynnetään myös ikäihmisten palveluja tuottavan organisaation johtamisessa ja kehittämisessä.
Tavoitteena on toteuttaa RAI:n järjestelmällinen käyttöönotto ikäihmisten palvelualueella lain määrittelemän siirtymäajan puitteissa (1.4.2023 mennessä). Käyttöönotto toteutetaan THL:n toimintamallin mukaisesti.
Tavoitteena on myös RAI- arviointijärjestelmän järjestelmällinen ja oikeaoppinen käyttö asiakkaan palveluntarpeen ja toimintakyvyn arviointivälineenä.
Tulevaan Lapin hyvinvointialueeseen kuuluu 21 kuntaa ja 13 kunnassa RAI- arviointijärjestelmä on jo käytössä. RAI- arviointijärjestelmän käyttöönotto toteutetaan vuonna 2022 kahdeksaan kuntaan ja kohdennetaan omana tuotantona järjestettyyn ikäihmisten kotihoitoon ja asumisen palveluihin.
Rai- arviointien toteuttajia (omahoitajia) käyttöönottavissa kunnissa yhteensä noin 350 henkilöä.
Kuntien tuottamat palvelut siirtyvät Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023.
Enontekiö ja Utsjoki ovat saamelaisten kotiseutualueen kuntia joten käyttöönotossa huomioimme myös saamenkielisen ja -kulttuurin näkökulman.
Vanhuspalvelulaki velvoittaa kunnat käyttämään iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä. Kuntien on aloitettava RAI-välineistön käyttö viimeistään siirtymäajan päättyessä 1.4.2023. (lähde THL).
Käyttöönoton tehtävät ja aikataulut kuvattu oheisessa käyttöönoton prosessissa.
Olemme kuvanneet toimintamallin käyttöönottoon ja juurruttamiseen liittyviä rooleja oheisissa materiaaleissa.
RAI-käyttöönoton aikana saatiin kuvattua RAI-rooleja, osaamisen vahvistamista tukeva perehdytyspolku sekä luotua RAI-koordinointimalli jatkuvan koordinoinnin sekä osaamisen ja juurruttamisen vahvistamisen tueksi. Verkostomaista työskentelymallia on tarkoitus jatkaa ja se on kuvattu koordinointimallissa. Hankkeen aikana toteutettiin YAMK opinnäytetyö, jonka tuotoksena syntyi opas RAI-koordinoinnin tueksi. Oppaan sisällön tavoitteena on RAI-käyttöönoton jälkeisen RAI-toiminnan ylläpidon ja juurruttamisen tuki. Opas on suunnattu koordinaattoreille ja heidän kanssa yhteistyössä toimivien ikääntyneiden palveluiden esihenkilöiden tueksi jatkuvassa RAI-toiminnassa. Opinnäytetyön ovat tehneet Ringa Härkönen ja Virpi Sipola