Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen, Itä-Uudenmaan HVA (RRP, P4, I3)
Toimintamalli tukee rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja kuvaa sen rakenteet, toimijat ja sosiaalisen raportoinnin prosessin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella.
Toimintamallin nimi
Toimintamalli tukee rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja kuvaa sen rakenteet, toimijat ja sosiaalisen raportoinnin prosessin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on laadittu alueellinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma, joka ohjaa ja tukee rakenteellisen sosiaalityön toteuttamista. Suunnitelma varmistaa rakenteellisen sosiaalityön kokonaisuuden hallinnan, tiedon hyödyntämisen sosiaalihuollon kehittämisessä ja tietojohtamisessa sekä työkäytäntöjen vakiinnuttamisen. Toteutussuunnitelma on päivittyvä asiakirja, jonka toteutumista seurataan säännöllisesti rakenteellisen sosiaalityön työryhmässä.
Rakenteellinen sosiaalityö perustuu sosiaalihuoltolain 7 §:ään. Sen tehtävänä on tuottaa asiakastyöhön perustuvaa tietoa sosiaalihuollon asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä, tehdä toimenpide-ehdotuksia sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseksi ja tuoda sosiaalihuollon asiantuntemus osaksi hyvinvointialueen ja kuntien suunnittelua. Toimintaympäristöön kuuluu myös yhteistyö järjestöjen ja yksityisten palveluntuottajien kanssa.
Rakenteellinen sosiaalityö kuuluu kaikille sosiaalialan korkeakoulutetuille ammattilaisille. Se perustuu asiakastyöstä nousevaan tietoon ja sen yhteiskunnalliseen analyysiin. Sosiaalinen raportointi -lomake on yksi keskeinen tiedontuotannon väline ja tämän voivat täyttää Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella työskentelevät henkilöt. Lisäksi toimintamallissa hyödynnetään teemaryhmiä ja rake-vartteja, joiden avulla kentältä nousevia ilmiöitä käsitellään systemaattisesti.
Toimintamallin käyttöönottoa tuetaan alueellisella toteutussuunnitelmalla, joka sisältää selkeät roolit, vastuut ja rakenteet. Rakenteellisen sosiaalityön työryhmä vastaa suunnitelman seurannasta ja päivittämisestä. Sosiaalisen raportoinnin tulokset käsitellään työryhmässä ja viedään tarvittaessa päätöksenteon tueksi. Tiedon visualisointi Power BI -alustalla tukee tiedon saavutettavuutta ja vaikuttavuutta.
Toteutussuunnitelman arvioinnissa on tunnistettu, että rakenteellisen sosiaalityön jatkuvuuden varmistaminen edellyttää selkeää sijoittumista organisaatiossa, toimivaa työryhmärakennetta ja johdon tukea. Osaamisen kehittämisen tueksi tarvitaan koordinoitua koulutusta ja viestintää. Sosiaalisen raportoinnin hyödyntämistä päätöksenteossa tulee vahvistaa edelleen.
Kansikuva
