Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma, Lapin hva (RRP3, P4, I3)

Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmalla vahvistetaan  rakenteellista sosiaalityötä osana Lapin hyvinvointialueen organisaatiorakenteita sekä asetetaan tavoitteet rakenteellisen sosiaalityön kehittämiselle.   

Toimintamallin nimi
Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma, Lapin hva (RRP3, P4, I3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmalla vahvistetaan  rakenteellista sosiaalityötä osana Lapin hyvinvointialueen organisaatiorakenteita sekä asetetaan tavoitteet rakenteellisen sosiaalityön kehittämiselle.   

Toteutuspaikka
Lapin hyvinvointialue, Kehittämis- ja strategiapalvelut, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus (POSKE)
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Henna Halttu

Luotu

15.11.2024

Viimeksi muokattu

26.06.2025
Ratkaisun perusidea

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimassa kansallisessa Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen -projektissa on laadittu kansallisesti yhtenäinen Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma -mallipohja hyvinvointialueiden käyttöön. Suunnitelmapohjaa hyödyntäen hankeaikana kaikilla hyvinvointialueilla on tarkoitus laatia ensimmäinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma. Lapin hyvinvointialueella toteutussuunnitelma laaditaan osana Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen koordinoimaa kestävän kasvun ohjelman (RRP) mukaista Vasa2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanketta.

Mallipohjan käyttötarkoitus on tukea hyvinvointialueita sosiaalihuoltolain 1301/2014 7§:n mukaisten velvoitteiden täyttämisessä ja tavoitteena on  vahvistaa hyvinvointialueilla sosiaalihuoltolain mukaista rakenteellista sosiaalityötä. 

Toteutussuunnitelmaan tulee muun muassa kuvata, miten rakenteellinen sosiaalityö organisoidaan, mitkä ovat toimijoiden eri roolit ja vastuut, miten rakenteellisen sosiaalityön osaamista vahvistetaan ja millaisilla työkäytännöillä rakenteellista sosiaalityötä toteutetaan hyvinvointialueella. Mallipohjaan kuvataan myös rakenteellisen sosiaalityön kehittämistarpeet sekä laaditaan suunnitelma ja tavoitteet näihin tarpeisiin vastaamiseksi.  

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena on tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuslaitoksen palvelut yhdenmukaisesti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Lapin hyvinvointialueeseen kuuluu 4 kaupunkia Rovaniemi, Kemi, Tornio ja Kemijärvi sekä 17 kuntaa; Ranua, Posio, Keminmaa, Simo, Ylitornio, Tervola, Pello, Kolari, Kittilä, Muonio, Enontekiö, Inari, Utsjoki, Sodankylä, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski. Sotepalvelut on järjestetty palvelualuekohtaisesti Itäisellä, Pohjoisella, Lounaisella ja Kaakkoisella alueella. Sosiaalipalvelut on jaettu kolmeen palvelutehtäväalueeseen;  perheiden - ja työikäisten palvelut, vammaispalvelut, ikääntyneiden palvelut. Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman hyväksymishetkellä Lapin hyvinvointialueella on menossa organisaatiomuutos, jossa on tarkoitus yhdistää sosiaali- ja terveydenhuollon toimialat 1.1.2026 alkaen. Tässä yhteydessä myös johtamisen rakenteita tullaan tarkastelemaan uudelleen.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman laatimistyön myötä tapahtuvan kehittämistyön kohderyhmänä ovat Lapin hyvinvointialueen sosiaalipalveluiden johto ja asiakastyötä tekevät sosiaalialan ammattilaiset. Lisäksi kohderyhmänä on muuta hyvinvointialueen johtoa  strategia-, tutkimus-, kehittämis- ja tietohallinnon palveluista sekä osallisuus- ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön asiantuntijoita. 

Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmaan yhtenä keskeisenä tavoitteena on kirjattu asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen palveluiden kehittämisessä (asiakasraatitoiminnan ja kehittäjäasiakastoiminnan kehittäminen).   

Kansikuva
Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma kansikuva

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt

Kohderyhmä