Säännöllisen kotihoidon asiakkaan suun terveyden arviointi

Toimintamallin tarkoituksena on vahvistaa kotihoidon henkilökunnan osaamista iäkkään asiakkaan suun terveyden arviointiin. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Säännöllisen kotihoidon asiakkaan suun terveyden arviointi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin tarkoituksena on vahvistaa kotihoidon henkilökunnan osaamista iäkkään asiakkaan suun terveyden arviointiin. 

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen hyvinvointialue ikääntyneiden palvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Mari Pilpola

Luotu

21.08.2023

Viimeksi muokattu

27.02.2024
Ratkaisun perusidea **

Kun säännöllisen kotihoidon asiakkaan  RAIHC-arvioinnissa nousee heräte ravitsemustilan ja suun terveyden ja /tai hoito ja muut toimenpiteet kohdassa tehdään tarkempi kartoitus erillisellä suun terveyden arvioinnin lomakkeella. 

Hoitohenkilökunnalle on koostettu iäkkään henkilön suunhoitoon Moodle-verkkokoulutus, joka lisää hoitajien suunterveyden osaamista. 

Toimintaympäristö **

Ikääntyminen tuo haasteita suun terveyden ylläpitämiseen. Iän myötä syljeneritys vähenee. Monet vanhuksilla tavalliset lääkkeet kuivattavat suuta entisestään, mikä lisää hampaiden reikiintymisen riskiä ja voi vaikuttaa proteesin istuvuuteen. Kotihoidossa asiakkaat ovat yhä huonokuntoisempia ja tarvitsevat enemmän avustusta myös suunhoidossa. Suussa muhivat tulehdukset pääsevät usein etenemään pitkälle ennen kuin niihin kiinnitetään huomiota. Yleisesti ottaen suomalaisten suun terveys on parantunut vuosikymmenten aikana, ja myös kotihoidossa alkaa olla yhä enemmän asiakkaita, joilla on tallella omat hampaat tai osa niistä. 

Hyvä suun terveys on ikääntyneelle kotihoidon asiakkaalle merkittävä osa hyvinvointia ja hyvää elämänlaatua. Jokaisella on oikeus puhtaaseen, infektiovapaaseen ja kivuttomaan suuhun myös toimintakyvyn heikentyessä. Terve suu ja riittävän hyvä purentakyky mahdollistavat monipuolisen ja terveellisen ravinnon nauttimisen, mikä osaltaan tukee toimintakyvyn säilymistä mahdollisimman pitkään. Suun terveyttä edistävät toimenpiteet tukevat ikääntyneen toimintakyvyn säilymistä ja siirtävät hoivan tarvetta myöhäisempään vaiheeseen sekä hillitsevät sosiaali- ja terveysmenojen kasvua. 

 

 

 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Varsinaisen suun terveydentilan kartoituksen kohderyhmänä ovat säännöllisen kotihoidon asiakkaat. Välillisenä kohderyhmänä on kotihoidon henkilöstö. 

Suun terveydentilan kartoituslomakkeen käyttö säännöllisen kotihoidon asiakkailla vuosittain. Lomaketta pilotoitiin Varsinais-Suomen hyvinvointialueen neljällä kotihoidon alueella.

Pilottiin osallistuvan kotihoidon henkilöstön kanssa yhdessä suunnittelemalla päädyttiin suun terveyden arvioinnin lomakkeen käyttö liittää asiakkaan RAIHC-arviointiin.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Suun terveydentilan arviointi liitetään osaksi RAIHC-arviointia. Näin arviointi tulee tehtyä säännöllisesti.

Moodle-verkkokoulutus lisää hoitajien osaamista. Jokaisen hoitajan olisi hyvä käydä verkkokoulutus sekä päivittää osaamistaan tietyin väliajoin esim. 5 vuoden välein. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kotihoidon asiakkaiden suun terveyteen ei ole aikaisemmin kiinnitetty preventiivisesti huomiota. Tämän toimintamallin myötä asiakkaiden suun terveyden arviointi on systemaattista. Myös asiakkaan ohjaus suun terveydenhuoltoon on helpompaa kun suun terveys on arvioitu säännöllisesti vuosittain. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on helppokäyttöinen ja yhdistyy säännölliseen RAI-arviointiin. Tämän toimintamallin on sovellettavissa kaikkiin kotihoidon yksiköihin.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä