Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku/ Siun sote

Siun soten Työkykyohjelman 2020-2022 tavoitteena on yhtenäistää asiakkaan tuetun työllistymisen palvelupolkua Pohjois-Karjalassa 13 kunnan alueella. Tavoitteena asiakkaan näkökulmasta sujuvasti etenevä palvelupolku toimijoiden verkoston kokonaisuudessa. 

Toimintaympäristö **

Siun soten Työkykyohjelman 2020-2022 tavoitteena on yhtenäistää asiakkaan tuetun työllistymisen palvelupolkua ja luoda työllistymistä tukevien sosiaalipalveluiden osalta yhteneväiset asiakkuuskriteerit ja palvelukuvaukset.

Työllistymistä tukevia sosiaalipalveluita ovat (riippumatta siitä, minkä lain alta palveluita tulevaisuudessa toteutetaan):

- Kuntouttava työtoiminta
- Työtoiminta 
- Työhönvalmennus
- Työllistymistä tukeva toiminta

Tavoitteena on yhtenäistää tuetun työllistymisen palvelupolkua Pohjois-Karjalassa 13 kunnan alueella sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa että myös verkoston muiden toimijoiden palveluissa kuten KELA:ssa, TE-palveluissa, kuntien työllisyyspalveluissa ja järjestöissä. Tavoitteena yhtenäistää asiakkaan palvelupolkua asiakkaan näkökulmasta sujuvasti eteneväksi kokonaisuudeksi.

Katso tästä Osatyökyisen asiakkaan mökkikylä" Asiakkaan käytettävissä olevat palvelut Siun soten alueella.

Liitteet
Kuva
"Osatyökykyisen asiakkaan mökkikylä" Asiakkaan käytettävissä olevat palvelut Siun soten alueella.
"Osatyökykyisen asiakkaan mökkikylä" Asiakkaan käytettävissä olevat palvelut Siun soten alueella.
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät pääosin vuonna 2017 Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän-Siun soten järjestämisvastuulle, mutta esim. kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuu jäi edelleen kunnille. Nyt kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuun siirtyessä tulevalle hyvinvointialueelle, Siun soten Työkykyohjelma 2020-2022 on mukana tässä muutostyössä. 

Vammaispalvelulain uudistus haastaa vammaispalveluiden järjestämisvastuun sosiaali- ja terveyspalveluiden sisällä vuoden 2023 alusta. Siun soten Työkykyohjelma 2020-2022 koordinoi sosiaalipalveluissa yhteistyörakenteen kehittämistyötä ja tuetun työllistymisen palveluiden sisällön yhdenmukaistamistyötä. Palvelupolun rakentamisessa huomioidaan hankkeen osa-alue 1:n kehittämistyö työkyvyn tuen tiimien ja työkyky osaksi sote-keskustoiminnan osalta. 

Kehittämistyössä huomioitava miten työllistymistä tukevat sosiaalipalvelut tullaan jatkossa toteuttamaan tulevalla hyvinvointialueella ja osana monialaista verkostoyhteistyötä.

Katso Tuetun työllistymisen sosiaalipalvelut Siun sotessa

Liitteet
Kuva
Tuetun työllistämisen sosiaalipalvelut Siun sotessa.
Tuetun työllistämisen sosiaalipalvelut Siun sotessa.
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Hankkeen alkaessa Pohjois-Karjalan maakunnassa ei ole käytössä yhteisesti sovittuja palvelutarpeen arvioinnin menetelmiä eikä tasalaatuisia, asiakkaan tarpeet huomioivia palvelupolkuja. Alueella ei hahmoteta koko toimijaverkoston laajuutta ja yhteisesti sovittuja tiedonkulun käytäntöjä ei ole.

Siun sotessa työllistämistä tukevat sosiaalipalvelut on rakennettu mielenterveys- ja päihdepalveluissa, vammaispalveluissa ja työikäisten palveluissa erillisinä kokonaisuuksina omille asiakasryhmilleen. Toimijoilla ei ole tietoa toisen palvelualueen toteuttaman palvelun sisällöstä. Toimialueilla ei myöskään ole ollut yhdenmukaista palveluprosessia,  palveluiden sisältöjä eikä asiakkaan tunnistamisen kriteeristöä.

Alueella toteutetaan osatyökykyisen henkilön tuettua työllistämistä ja työhönvalmennusta usean eri toimijan toimesta. Toimijat eivät tunnista toistensa tarjoamien palveluiden sisältöjä ja asiakas saattaa ohjautua palvelutarpeensa kannata väärään palveluun.   Vahvemman työhönvalmennuksen tarve on tunnistettu, mutta menetelmällistä osaamista tuetun työllistämisen eri keinoista tulee alueella vahvistaa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämisyhteistyötä toteutetaan ja kehittämistä koordinoidaan TYKY-ryhmäksi nimetyn työryhmän kanssa, joissa kaikkien osallistujien kehittämistyön näkökulmana on koko Pohjois-Karjalan alueella toimivien palveluiden kehittäminen. TYKY-ryhmä koostuu Siun soten työkykyohjelman 3 projektisuunnittelijasta edustaen koko hankekokonaisuutta ja hankkeessa työskentelevästä järjestötyöntekijästä. Lisäksi työryhmään osallistuu Kela sote-keskuksissa- hankkeen työntekijä, paikallisen TEM:n Työkykyohjelma -hankkeen kuntakokeilussa toimiva työntekijä ja TE-palveluiden työntekijä sekä Työ- ja toimintakyvyn osaamiskeskuksen työntekijä. Työryhmä kokoontui viikoittain ja toteutti mm. yhteisiä seminaareja, kokosi materiaaleja, koulutti toimijoita ja toteutti kehittämistyötä eri aihe-kokonaisuuksien osalta.

Työllistymistä tukevien sosiaalipalveluiden yhtenäistämiseksi kokosimme yhteen Siun soten sosiaalipalveluiden esimiehet vammaispalveluiden, mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä työikäisten sosiaalipalveluiden omaksi kehittämistyöryhmäksi. Työryhmä aloitti työskentelyn syksyllä 2021, otti haltuun tulevat lakimuutokset, tutustui kunkin toimijan olemassa oleviin palveluihin ja tunnisti kevään aikana yhteisiä piirteitä työllistymistä tukevien palvelujen osalta. Työryhmä nimesi syksylle 2022 käynnistyväksi 3 työryhmää, joista 1. ja 2. ryhmää täydennettiin työntekijäasiantuntijoilla kaikilta kolmelta sosiaalipalvelun palvelualueelta.

1) Työtoiminnan kehittämistyöryhmä, jonka tehtävänä on luoda yhtenäinen palvelukuvaus ja asiakkuuden tunnistamisen kriteerit, jotka pohjautuvat toimintakykyyn eivätkä esim. diagnoosiin tai etuusperustaisuuteen.

2)  Työhönvalmennuksen kehittämistyöryhmä, jonka tehtävänä on luoda yhtenäinen palvelukuvaus ja asiakkuuden tunnistamisen kriteerit, jotka pohjautuvat toimintakykyyn eivätkä esim. diagnoosiin tai etuusperustaisuuteen.

3) Rakenteen suunnittelutyöryhmä, jonka tehtävänä on suunnitella ja visioida sitä, kuinka työllistymistä tukevat sosiaalipalvelut sijoittuvat tulevaisuudessa esim. vuonna 2025. 

Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuun siirtymisen osalta on luotu kuntouttavan työtoiminnan yhteistyöryhmä ja koordinoitu tapaamisten toteutusta. Työryhmä koostuu 13 kunnan työllisyyspalveluista, Siun soten työikäisten sosiaalipalveluista ja hyvinvointialueen valmistelijoista. Työryhmän tehtävänä on ajantasaisen tiedon jakaminen ja yhteistyöasioista sopiminen.

Kuntouttavan työtoiminnan palvelun sisältöä ja sosiaalipalvelun yhtenäistämistä 13 kunnan alueella suunnitellaan Työikäisten sosiaalipalveluiden esimiehistä koostuvassa työryhmässä. 

TYP-kehittämistyöryhmän perustaminen syksyllä 2022. Työryhmän tavoitteena on TYP-palvelun ja rakenteen kehittäminen sekä yhteisistä asioista sopiminen. Kehittämistyöryhmä nimesi ensimmäiseksi tehtäväkseen yhtenäisen perehdytyksen luomisen, jonka tehtävänä on kirkastaa TYP-toimijoiden roolit huomioiden sekä tapahtuneet, että tulossa olevat muutokset, kuten lakimuutokset niin te-palveluissa kuin sote-palveluissa.

Eri teemojen ympärille koottuja kehittämistyöryhmiä:

Maakunnallinen työnantajayhteistyö -työnyrkki on TEM:n työkykyohjelman koordinoima kehittämistyöryhmä, jossa on saatettu kuntien työllisyystoimijat paikallisesti yhteen. Tehtävänä on ollut ajankohtaisen tiedon jakaminen ja päällekkäisen työn vähentäminen. Toimintaa on toteutettu yhteistyössä ja suunniteltu yhdessä. 

Työn räätälöinnin työryhmä, joka koostuu meidän ja Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen toimijoista. Työryhmän tehtävänä on työn räätälöinnin menetelmällisen osaamisen vahvistaminen yhtenä tuetun työllistymisen menetelmänä. Työryhmän tavoitteena on kouluttaa alueen toimijoita menetelmän käytössä.

Laatukriteerien sovellettavuus -työryhmä, joka koostuu meidän ja TEM:n työkykyohjelman toimijoista. Tavoitteena on luoda yhtenäistä mielikuvaa siitä, miten työhönvalmennuksen palvelut eroavat toisistaan esim. vahvan tuen työhönvalmennus ja kevyemmän tuen työhönvalmennus. Tehtävänä on testata sitä, voisiko laatukriteereiden avulla saada nämä erot ja yhteneväisyydet näkyviin.

Työympäristössä tapahtuvan työ- ja toimintakyvyn mittarin -kehittämistyöryhmä. Työryhmä koostuu Siun soten, TE-palveluiden, kunnan työllisyystoimijoiden, järjestötoimijoiden ja opiskelijaedustuksesta. Tavoitteena on luoda Pohjois-Karjalaan yhdenmukaiset työ- ja toimintakyvyn arviointikohteet siihen tilanteeseen, kun asiakas on työtoiminnassa, kuntouttavassa työtoiminnassa, työkokeilussa tai vaikka palkkatukityössä. Tehtävänä on mittarin arviointikohteiden luominen ja yhteiskehittäminen eri asiakasryhmien ja heidän kanssaan toimivien työntekijöiden kanssa.

Lisäksi tiivis ja jatkuva verkostoyhteistyö eri toimijoiden kanssa niin soten sisäisesti esim. IPS-hankkeen ja Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kuin ulkoistenkin toimijoiden kanssa.

Tavoiteltu muutos
  • Asiakaslähtöisen sujuvan työllistymistä tukevan palvelupolun rakentaminen yhteistyössä alueen verkoston työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa.​

  • Asiakkaat mukaan palvelupolkujen kehittämiseen – varmistaa palvelun vastaavan tarpeisiin​.

  • Tuetun työllistymisen palveluiden kuvaaminen/esille saaminen (sähköinen palvelualusta) – oikean palvelun löytyminen​.

  • Yhteistyötavoista ja tiedonkulusta sopiminen - sujuvoittaa asiakasprosessia ja selkeyttää työntekijöiden rooleja.​

  • Tuetun työllistämisen menetelmällisen osaamisen vahvistaminen

  • Yhtenäisistä työ- ja toimintakyvyn mittareista/menetelmistä sopiminen palvelupolun eri vaiheisiin – helpottaa yhteneväisen tiedon kautta oikeanlaisten palveluiden, etuuksien ja tuen järjestymistä asiakkaan työllistymispolulle.

19.4.2022 tavoitteiksi tarkentuneet erityisesti vielä:

  1. Työtoiminnan, työhönvalmennuksen ja työllistymistä tukevan toiminnan -palveluiden asiakkuuskriteereiden luominen (vammainen -kriteerit täyttävä)
  2. Palveluiden sisällön ja prosessin rakentaminen yhdenmukaiseksi
  3. Sosiaalipalveluiden roolin kirkastaminen työllistymisen tuen palveluissa
  4. Rakenteen suunnitteleminen, että kuinka palveluita Siun sotessa jatkossa toteutetaan
  5. Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuun siirto hyvinvointialueelle ja palvelun sisällön rakentaminen

Katso Siun sote-Sosiaalipalvelujen työllistymistä tukeva palvelupolku THL 22.12.2021

Osatyökykyisen ihmisen palvelupolku ja palveluprosessi Pohjois-Karjalassa 19.4.2022

 

Liitteet
Toteutussuunnitelma
  • Alueella olemassa oleva vahva ja toimiva verkostoyhteistyö​.

  • Yhteinen työskentely aloitettu yhteistyörakenteen vahvistamiseksi ja roolien selkiyttämiseksi​.

  • Sosiaalipalveluiden työllistymistä tukevan palvelupolun kehittäminen yhteistyössä kolmen eri sosiaalipalvelun kanssa: työikäisten palvelut, vammaispalvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut. 

    • Työskentely sosiaalipalveluissa käynnistetty palveluiden sisältöjen määrittelemiseksi ja yhteisen asiakkaan tunnistamiseksi​.

  • Verkostoyhteistyö kuntien työllisyyspalveluiden kanssa yhteistyön rajapintojen tiivistämiseksi ja selkiyttämiseksi​

  • Yhteistyö KELA:n ja TE-palvelujen kanssa jatkuvaa: Kehittämisyhteistyötä  toteutetaan  Kela sote-keskuksissa- hankkeen ja paikallisen TEM:n Osatyökykyisten palvelut, TEM-pilotti 2021-2022-hankkeen kanssa.

  • Työhönvalmennuksen ja Työ- ja toimintakyvyn mittarit ja menetelmät-työpajasarjat:

    • Työpajasarjat yhteiskehittämisen näkökulmasta sosiaalipalveluiden sekä muiden Siun soten alueen toimijoiden verkostossa: mukana ammattilaisia järjestöistä, alueen oppilaitoksista, KELA:sta, TE-palveluista, kunnan työllistämispalveluista, yksityisiltä palveluntuottajilta ja eri hankkeista.

    • Työpajasarjojen tavoitteena selkeyttää toimijoiden rooleja asiakkaan palvelupolulla sekä vahvistaa tuetun työllistämisen menetelmällistä osaamista.

    • Katso Työhönvalmennuksen ja Työ-ja toimintakyvyn mittarit ja menetelmät- työpajasarja

  • Työnräätälöinti-menetelmällisen osaamisen vahvistaminen

    • Tuetun työllistämisen menetelmällisen osaamisen vahvistaminen alueen työllisyystoimijoilla

    • Työn räätälöinti ja muotoilu osatyökykyisen osaamista, vahvuuksia ja jaksamista tukevaksi uuden työn aloittamisen, työssä jatkamisen ja työhön paluun vaiheessa

  • Alihankintamallin-pilotointi ryhmämuotoisen työn menetelmänä kehitysvammaisten asiakkaiden työllistämisen muotona.

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat: ​

  • Kehitysvammalain (519/1977) mukaisen työtoiminnan ja työhönvalmennuksen asiakkaat ​

  • Vammaiset asiakkaat: sosiaalihuoltolain työllistymistä tukevan toiminnan (sosiaalihuoltolaki 710/1982, 27 d) asiakkaat ja työtoiminnan (sosiaalihuoltolaki 710/1982, 27 e §) asiakkaat ​

  • Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat asiakkaat (laki kuntouttavasta työtoiminnasta 189/2001) 

  • Sosiaalihuollon mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaat ( Tiivis yhteistyö alueella olevan IPS-Sijoita ja Valmenna-hankkeen kanssa)

 

Asiakasymmärrystä on koottu ja kartoitettu hankkeen aikana yhteistyössä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen järjestöasiantuntijan kanssa.  

 

Asiakaskokemustietoa on kerätty Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen koordinoimista asiakasraadeista ja hyödynnetty kehittämistyössä. 

Tuotettu osallisuusoppaat sekä asiakkaille että ammattilaisille: 

Osallistumis- ja vaikuttamisopas. Opas pohjoiskarjalaisille työllisyyspalveluiden asiakkaille 

Osallistumis- ja vaikuttamisopas (pksotu.fi) 

Osallisuuden työkalupakki Osallisuuden menetelmäopas työikäisten palveluihin 

Osallisuuden työkalupakki ammattilaisille (pksotu.fi) 

Kokemusasiantuntijat ovat osallistuneet hankkeen työpajoihin.   

Kehitysvammaiset henkilöt ovat osallistuneet ja tuottaneet tietoa Karelia AMK:n sosionomiopiskelijan opinnäytetyöprosessissa. Opinnäytetyön tuotteena syntyi Kohtaa minut näin-opas työnantajille. 

Asiakkaille on järjestetty tieto-osallisuuden näkökulmasta asiakasosallisuus-seminaari kesäkuussa 2022. Seminaarin teemat nousivat asiakkaiden toiveista. 

Työympäristössä tapahtuva työ- ja toimintakyvyn mittari- asiakaskokemustietoa on kerätty mittarin kehittämistyön tueksi vankilan työtoiminnassa, mielenterveys- ja päihdepalveluiden työtoiminnassa, kehitysvammaisten työtoiminnassa ja työhönvalmennuksessa, kuntouttavassa työtoiminnassa sekä Tuike-hankkeen työhönvalmennuksessa. 

Liitteet
Ratkaisun perusidea **

Tavoitteena on luoda asiakaslähtöinen sujuva palvelupolku Pohjois-Karjalassa 13 kunnan alueella sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa että myös verkoston muiden toimijoiden palveluissa kuten KELA:ssa, TE-palveluissa, kuntien työllisyyspalveluissa ja järjestöissä. 

Työllistymistä tukevien sosiaalipalveluiden näkökulmasta luotiin työtoiminnan, työhönvalmennuksen sekä kuntouttavan työtoiminnan yhteneväiset asiakkuuskriteerit ja palveluprosessit. Sosiaalipalveluiden palvelualueiden välisessä yhteistyössä luotiin yhteistyörakenteita, työskenneltiin työpajoissa ja toteutettiin koulutuksia ammattilaisten osaamisen vahvistamiseksi

Työllistymistä tukevat sosiaalipalvelut-Asiakkaan palvelupolun kokonaisuus verkostossa Siun soten alueella

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Siun soten Työkykyohjelma on kouluttanut koko hanke ajan osatyökykyisen henkilön ympärillä olevan verkoston toimijoita hankekokonaisuuden teemoista osaamisen vahvistamisen näkökulmista. Koulutukset on järjestetty sekä itse että yhteistyössä Siun soten Työ- ja toimintakyvyn osaamiskeskuksen, KELA sotekeskuksissa-hankkeen, TEM työkykyohjelman Pohjois-Karjalan TE-palveluiden osapilotin ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen TUIKE- kohti monimuotoisia työyhteisöjä hankkeen kanssa.   

Verkoston osaamisen vahvistaminen tuetun työllistämisen näkökulmasta: 

Karelia AMK tuetun työllistymisen koulutus, jossa Siun soten työkykyohjelma oli mukana sisällön suunnittelussa. 

Karelia AMK toteutti Työkykykoordinaattorikoulutuksen, johon Siun soten Työkykyohjelma mahdollisti osallistumisen 30:lle Siun soten sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiselle.

Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistämisen työhönvalmennus työpajasarja ja laatukriteereiden jalkauttamistyö Siun soten alueella. 

Työ- ja toimintakyvyn mittarit ja menetelmät työpajasarja alueen toimijoille. 

Työn räätälöinti tuetun työllistämisen menetelmänä koulutukset sekä Siun soten sisäisesti että verkoston muille toimijoille. 

Paikalliset Työnantajaseminaarit teemoinaan työn räätälöinti, TE-palveluiden tuet, työhönvalmentajan tuki työnantajalle, monimuotoinen työyhteisö 

Koulutettu TE-palveluiden asiantuntijoille teemakokonaisuudesta syksyllä 2022 

Järjestetty Tuetun työllistymisen seminaari syksyllä 2022 alueen toimijoille. 

Sisäiset koulutukset juurruttamisen näkökulmasta 

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Kehittämistyön näkökulmasta on tärkeää ottaa kehittämistyöhön mukaan laajasti koko asiakkaan ympärillä oleva verkosto. Vaikka kehittämisen aihekokonaisuus liittyi vahvasti sosiaalipalveluina toteutettaviin työllistymistä tukeviin palveluihin, oli tärkeää huomioida esimerkiksi asiakkaan tunnistamisen kohdat verkoston muissa palveluissa sekä yhteistyön rakenteet asiakkaan ohjaamiseksi työ- ja toimintakykynsä näkökulmasta oikeaan palveluun.

Laaditut asiakasprofiilit ja palvelukuvaukset tukevat toimijoita asiakkaiden ja sopivien palveluiden tunnistamisessa ja siten sujuvoittavat asiakkaan työllistymistä tukevia palvelupolkuja.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Hanketyön aikana vahvistettiin sosiaalipalveluiden keskinäistä yhteistyörakennetta. Yhteistyössä luotiin yhtenevät asiakasprofiilit ja prosessikuvaukset työtoiminnan ja työhönvalmennuksen sosiaalipalveluihin.