Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku/ Siun sote

Siun soten Työkykyohjelman 2020-2022 tavoitteena on yhtenäistää asiakkaan tuetun työllistymisen palvelupolkua Pohjois-Karjalassa 13 kunnan alueella. Tavoitteena asiakkaan näkökulmasta sujuvasti etenevä palvelupolku toimijoiden verkoston kokonaisuudessa. 

Toimintamallin nimi
Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku/ Siun sote
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Siun soten Työkykyohjelman 2020-2022 tavoitteena on yhtenäistää asiakkaan tuetun työllistymisen palvelupolkua Pohjois-Karjalassa 13 kunnan alueella. Tavoitteena asiakkaan näkökulmasta sujuvasti etenevä palvelupolku toimijoiden verkoston kokonaisuudessa. 

Toteutuspaikka
Siun soten Työkykyohjelma 2020-2022 kehittää mallia yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Karjala
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Senja Asikainen

Luotu

17.12.2021

Viimeksi muokattu

15.12.2022
Ratkaisun perusidea

Tavoitteena on luoda asiakaslähtöinen sujuva palvelupolku Pohjois-Karjalassa 13 kunnan alueella sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa että myös verkoston muiden toimijoiden palveluissa kuten KELA:ssa, TE-palveluissa, kuntien työllisyyspalveluissa ja järjestöissä. 

Työllistymistä tukevien sosiaalipalveluiden näkökulmasta luotiin työtoiminnan, työhönvalmennuksen sekä kuntouttavan työtoiminnan yhteneväiset asiakkuuskriteerit ja palveluprosessit. Sosiaalipalveluiden palvelualueiden välisessä yhteistyössä luotiin yhteistyörakenteita, työskenneltiin työpajoissa ja toteutettiin koulutuksia ammattilaisten osaamisen vahvistamiseksi

Työllistymistä tukevat sosiaalipalvelut-Asiakkaan palvelupolun kokonaisuus verkostossa Siun soten alueella

Toimintaympäristö

Siun soten Työkykyohjelman 2020-2022 tavoitteena on yhtenäistää asiakkaan tuetun työllistymisen palvelupolkua ja luoda työllistymistä tukevien sosiaalipalveluiden osalta yhteneväiset asiakkuuskriteerit ja palvelukuvaukset.

Työllistymistä tukevia sosiaalipalveluita ovat (riippumatta siitä, minkä lain alta palveluita tulevaisuudessa toteutetaan):

- Kuntouttava työtoiminta
- Työtoiminta 
- Työhönvalmennus
- Työllistymistä tukeva toiminta

Tavoitteena on yhtenäistää tuetun työllistymisen palvelupolkua Pohjois-Karjalassa 13 kunnan alueella sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa että myös verkoston muiden toimijoiden palveluissa kuten KELA:ssa, TE-palveluissa, kuntien työllisyyspalveluissa ja järjestöissä. Tavoitteena yhtenäistää asiakkaan palvelupolkua asiakkaan näkökulmasta sujuvasti eteneväksi kokonaisuudeksi.

Katso tästä Osatyökyisen asiakkaan mökkikylä" Asiakkaan käytettävissä olevat palvelut Siun soten alueella.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat: ​

  • Kehitysvammalain (519/1977) mukaisen työtoiminnan ja työhönvalmennuksen asiakkaat ​

  • Vammaiset asiakkaat: sosiaalihuoltolain työllistymistä tukevan toiminnan (sosiaalihuoltolaki 710/1982, 27 d) asiakkaat ja työtoiminnan (sosiaalihuoltolaki 710/1982, 27 e §) asiakkaat ​

  • Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat asiakkaat (laki kuntouttavasta työtoiminnasta 189/2001) 

  • Sosiaalihuollon mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaat ( Tiivis yhteistyö alueella olevan IPS-Sijoita ja Valmenna-hankkeen kanssa)

 

Asiakasymmärrystä on koottu ja kartoitettu hankkeen aikana yhteistyössä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen järjestöasiantuntijan kanssa.  

 

Asiakaskokemustietoa on kerätty Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen koordinoimista asiakasraadeista ja hyödynnetty kehittämistyössä. 

Tuotettu osallisuusoppaat sekä asiakkaille että ammattilaisille: 

Osallistumis- ja vaikuttamisopas. Opas pohjoiskarjalaisille työllisyyspalveluiden asiakkaille 

Osallistumis- ja vaikuttamisopas (pksotu.fi) 

Osallisuuden työkalupakki Osallisuuden menetelmäopas työikäisten palveluihin 

Osallisuuden työkalupakki ammattilaisille (pksotu.fi) 

Kokemusasiantuntijat ovat osallistuneet hankkeen työpajoihin.   

Kehitysvammaiset henkilöt ovat osallistuneet ja tuottaneet tietoa Karelia AMK:n sosionomiopiskelijan opinnäytetyöprosessissa. Opinnäytetyön tuotteena syntyi Kohtaa minut näin-opas työnantajille. 

Asiakkaille on järjestetty tieto-osallisuuden näkökulmasta asiakasosallisuus-seminaari kesäkuussa 2022. Seminaarin teemat nousivat asiakkaiden toiveista. 

Työympäristössä tapahtuva työ- ja toimintakyvyn mittari- asiakaskokemustietoa on kerätty mittarin kehittämistyön tueksi vankilan työtoiminnassa, mielenterveys- ja päihdepalveluiden työtoiminnassa, kehitysvammaisten työtoiminnassa ja työhönvalmennuksessa, kuntouttavassa työtoiminnassa sekä Tuike-hankkeen työhönvalmennuksessa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Siun soten Työkykyohjelma on kouluttanut koko hanke ajan osatyökykyisen henkilön ympärillä olevan verkoston toimijoita hankekokonaisuuden teemoista osaamisen vahvistamisen näkökulmista. Koulutukset on järjestetty sekä itse että yhteistyössä Siun soten Työ- ja toimintakyvyn osaamiskeskuksen, KELA sotekeskuksissa-hankkeen, TEM työkykyohjelman Pohjois-Karjalan TE-palveluiden osapilotin ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen TUIKE- kohti monimuotoisia työyhteisöjä hankkeen kanssa.   

Verkoston osaamisen vahvistaminen tuetun työllistämisen näkökulmasta: 

Karelia AMK tuetun työllistymisen koulutus, jossa Siun soten työkykyohjelma oli mukana sisällön suunnittelussa. 

Karelia AMK toteutti Työkykykoordinaattorikoulutuksen, johon Siun soten Työkykyohjelma mahdollisti osallistumisen 30:lle Siun soten sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiselle.

Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistämisen työhönvalmennus työpajasarja ja laatukriteereiden jalkauttamistyö Siun soten alueella. 

Työ- ja toimintakyvyn mittarit ja menetelmät työpajasarja alueen toimijoille. 

Työn räätälöinti tuetun työllistämisen menetelmänä koulutukset sekä Siun soten sisäisesti että verkoston muille toimijoille. 

Paikalliset Työnantajaseminaarit teemoinaan työn räätälöinti, TE-palveluiden tuet, työhönvalmentajan tuki työnantajalle, monimuotoinen työyhteisö 

Koulutettu TE-palveluiden asiantuntijoille teemakokonaisuudesta syksyllä 2022 

Järjestetty Tuetun työllistymisen seminaari syksyllä 2022 alueen toimijoille. 

Sisäiset koulutukset juurruttamisen näkökulmasta 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hanketyön aikana vahvistettiin sosiaalipalveluiden keskinäistä yhteistyörakennetta. Yhteistyössä luotiin yhtenevät asiakasprofiilit ja prosessikuvaukset työtoiminnan ja työhönvalmennuksen sosiaalipalveluihin. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kehittämistyön näkökulmasta on tärkeää ottaa kehittämistyöhön mukaan laajasti koko asiakkaan ympärillä oleva verkosto. Vaikka kehittämisen aihekokonaisuus liittyi vahvasti sosiaalipalveluina toteutettaviin työllistymistä tukeviin palveluihin, oli tärkeää huomioida esimerkiksi asiakkaan tunnistamisen kohdat verkoston muissa palveluissa sekä yhteistyön rakenteet asiakkaan ohjaamiseksi työ- ja toimintakykynsä näkökulmasta oikeaan palveluun.

Laaditut asiakasprofiilit ja palvelukuvaukset tukevat toimijoita asiakkaiden ja sopivien palveluiden tunnistamisessa ja siten sujuvoittavat asiakkaan työllistymistä tukevia palvelupolkuja.