Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku/Homma haltuun-hanke

Tavoitteena kehittää toimintamalli sosiaalihuollon palvelupolun vahvistamiseksi, jonka päätavoitteena on, että palvelussa asiakkaana olevat henkilöt etenevät työllistymispoluillaan nykyistä paremmin.

Toimintaympäristö **

Vaalijala on 34:n savolaisen kunnan omistama kuntayhtymä, joka palvelee erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä, perheitä ja yhteisöjä erilaisissa elämäntilanteissa. Vaalijalalla on palveluyksiköitä 15 paikkakunnalla (kuntoutus-palvelut, peruskoulu erityistä tukea tarvitseville lapsille, asumispalvelut, työllisyys- ja päivätoimintapalvelut, perhehoito, kehitysvammapoliklinikat). Hanke toimii kahden maakunnan alueella, Etelä- ja Pohjois-Savon maakunnissa. Tulevaisuudessa Vaalijalan Etelä-Savon alueella toimivat palvelut ovat osa Etelä-Savon hyvinvointialuetta.

Tarkoituksena on löytää kahden maakunnan alueella tavat ja mallit toimia, joilla osatyökyisten työvoimapotentiaali saadaan parhaiten käyttöön ja tuetaan heidän osallisuutta ja toimintakykyään. Hankkeessa pilotoidaan uusia ja innovatiivisia palvelumuotoja palvelupolun vahvistamiseksi. Tavoitteena hankkeessa on luoda ylimaakunnallinen toimintamalli, jolla voidaan vastata muuttuviin tarpeisiin osatyökykyisten osalta. Hankkeen tuloksia on mahdollista käyttää edelleen kansallisessa kehittämistyössä.

Alla tämän hetkiset palvelukuvaukset ja palvelupolkukuvaukset (kuntouttava työtoiminta, kehitysvammaisten työtoiminta ja työhönvalmennus ja vammaisten henkilöiden työtoiminta) Vaalijalan kuntayhtymässä (Etelä- ja Pohjois-Savon alueella). Vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminnasta (SHL 27 d §) ei ole tehty palvelukuvausta tai palvelupolkukuvauksia.

Palvelukuvaus, kuntouttava työtoiminta, Vaalijalan kuntayhtymä: Etelä- ja Pohjois-Savo

Palvelupolkukuvaus, kuntouttava työtoiminta, Vaalijalan kuntayhtymä: Etelä- ja Pohjois-Savo

Palvelukuvaus, kehitysvammaisten työtoiminta ja työhönvalmennus, Vaalijalan kuntayhtymä: Etelä- ja Pohjois-Savo

Palvelupolkukuvaus, kehitysvammaisten työtoiminta, Vaalijalan kuntayhtymä: Etelä- ja Pohjois-Savo

Palvelupolkukuvaus, tuettu työ, Vaalijalan kuntayhtymä: Etelä- ja Pohjois-Savo

Palvelupolkukuvaus, työhönvalmennus, Vaalijalan kuntayhtymä: Etelä- ja Pohjois-Savo

Palvelukuvaus, vammaisten henkilöiden työtoiminta, Vaalijalan kuntayhtymä: Etelä- ja Pohjois-Savo

Palvelupolkukuvaus, vammaisten henkilöiden työtoiminta, Vaalijalan kuntayhtymä: Etelä- ja Pohjois-Savo (sama kuin kehitysvammaisten työtoiminta)

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hankkeessa on tavoitteena kehittää toimintamalli sosiaalihuollon palvelupolun vahvistamiseksi, jonka päätavoitteena on, että palvelussa asiakkaana olevat henkilöt etenevät työllistymispoluillaan nykyistä paremmin. Työllistymisen tukea on riittämättömästi tarjolla osatyökykyisille työttömille tai ne eivät ole tarkoituksen mukaisia ja asiakkaalle sopivanlaisia palvelumuodoltaan tai mitoitukseltaan. Palvelujen ja tuen menetelmät vaihtelevat palvelutarjoajan tai jopa paikkakunnan mukaan.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tulevaisuudessa työhönvalmennuskeskusten (työtoiminnan) roolin kirkastaminen on tärkeää ja asiakkaiden työelämävalmennuksen johdonmukaisuuden selkeyttäminen. Työhönvalmennuskeskusten rooli tulevaisuudessa selkeämmin palkkatyöhön suuntaavaksi.

Kehitysvammaisten työtoimintaan on lisättävä työhönvalmennusta. Lisäksi tarvitaan ajattelutapojen muutosta, jotta asiakkaat etenevät palveluissa. Työkyvyttömyyseläke ei saisi olla poissulkeva etuus työhönvalmennukselle, TE-toimiston tai työllisyyspalvelujen asiakkaaksi pääsemiseksi.

Vammaisten henkilöiden työtoiminnan osalta tulevaisuudessa olisi kiinnitettävä huomiota oikeanlaiseen asiakasohjautuvuuteen. Vammaisten henkilöiden työtoiminnassa on asiakkaita, joilla ei ole tavoitteena työelämä, joten tarvittaisiin vaihtoehtoinen palvelu heille, jotka eivät halua edetä työtoiminnasta. 

Kuntouttavaan työtoimintaan ohjautuu myös henkilöitä, joilla ei ole tavoitteena työelämä. Asiakkaiden eteenpäin ohajutuminen tulee olla tehokkaampaa. Työhönvalmennus tulisi myös ottaa osaksi kuntouttavaa työtoimintaa.