Terapiat etulinjaan - toimintamalli (lapset, nuoret ja perheet) Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella Terapiat Etulinjaan toimintamalli pohjautuu yleiseen Terapiat Etulinjaan toimintamalliin.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella Terapiat Etulinjaan toimintamalli pohjautuu yleiseen Terapiat Etulinjaan toimintamalliin.
Toimintamallin kuvaus
Terapiat Etulinjaan toimintamalli Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella:
Terapiat etulinjaan -toimintamalli pyrkii parantamaan perustason mielenterveyspalveluiden saavutettavuutta ja prosesseja tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Hanke käynnistyi HUS:n koordinoimana Etelä-Suomen yhteistyöalueella vuonna 2020 ja laajeni kansalliseksi toimintamalliksi vuonna 2022. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tämän toimintamallin käyttö perustuu yleiseen Terapiat Etulinjaan -toimintamalliin.
Terapiat etulinjaan -toimintamallissa tavoitteena on tarjota konkreettisia strategioita mielenterveyskriisien hallintaan ja systemaattista lähestymistapaa psykososiaalisten hoitojen prosessin kehittämiseen.
Toimintamallissa keskeisiä osa-alueita ovat palveluiden porrastaminen, digitaaliset ratkaisut, tiedolla johtaminen sekä yhteiskehittäminen. Toimintamalli pyrkii varmistamaan, että jokaisella etulinjan sote-ammattilaisella on tarvittavat työkalut mielenterveyden tukemiseen, jotta apua voidaan tarjota nopeasti, riippumatta siitä, missä asiakas hakeutuu avun piiriin.
Toimintamalli otettiin käyttöön Vantaalla ja Keravalla alueellisesti kaupunkikohtaisesti soveltaen syyskuussa 2022. Hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa on pyritty luomaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle yhteneväinen toimintamalli.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella Terapiat etulinjaan toimintamallin menetelmistä on otettu käyttöön Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa:
Lapset:
Pienten lasten ohjattu omahoito-ohjelma
Lasten ohjattu omahoito-ohjelma
Cool Kids*
Kognitiivinen lyhytterapia KLT lapsille (pilotti alkaa 06/24)
Nuoret:
Nuorten ohjattu omahoito-ohjelma
Interpersoonallinen ohjanta IPC
Cool Kids*
Kognitiivinen lyhytterapia KLT nuorille (alkaa 08/24)
Kokonaisuuden koordinointiin alueella liittyvät seuraavat osa-alueet:
-Menetelmäkohtaiset koulutukset
-Menetelmäkohtaiset mentoroinnit: IPC ja omahoito-ohjelmat, Cool Kidsin mentorointi toteutuu osana työntekijöiden tiimirakenteita
-Toimintamallin jalkauttaminen ja juurruttaminen
*Vuodesta 2024 lähtien Cool Kids- menetelmän kouluttajatahona toimii HUS