Terapiat etulinjaan -toimintamalli Varsinais-Suomen hyvinvointialueella

Varsinais-Suomessa Terapiat etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä Länsi-Suomen hyvinvointialueiden ja yliopistosairaalan kanssa. 

Toimintamallin nimi
Terapiat etulinjaan -toimintamalli Varsinais-Suomen hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Varsinais-Suomessa Terapiat etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä Länsi-Suomen hyvinvointialueiden ja yliopistosairaalan kanssa. 

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

03.08.2023

Viimeksi muokattu

22.08.2023
Ratkaisun perusidea

Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa konkreettisia ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kehittää psykososiaalisten hoitojen prosessia. Terapiat etulinjaan -toimintamallin keskeiset osa-alueet ovat palvelujen porrastaminen, digitaaliset ratkaisut sekä yhteiskehittäminen. Hyödynnämme aiemmilla hankekausilla kehitettyjä toimivia toimintamalleja ja menetelmäkoulutuksia. 

Toimintaympäristö

Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina. Psykososiaalisten hoitojen saatavuus on tällä hetkellä liian vähäistä suhteessa tarpeeseen. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä. Keskeistä olisi nopeuttaa psykososiaalisten hoitojen saatavuutta ja vaikuttavuutta siirtämällä painopistettä perustasolle. 

Vuosina 2021–2023 mielenterveysstrategian toimeenpanon painopiste on psykososiaalisten hoitojen ottaminen käyttöön perusterveydenhuollossa ja sitä tukevan perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja yliopistosairaalan yhteistyörakenteen luominen. Tätä koordinoidaan Tulevaisuuden sote-keskus ohjelman avulla kaikilla alueilla ja kaikille ikäryhmille.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Psykososiaalisten menetelmäkoulutusten pääasiallinen kohderyhmä ovat Varsinais-Suomen hyvinvointialueen perustason sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Psykososiaalisten menetelmien kohderyhmänä ovat lapset, nuoret, aikuiset ja ikääntyneet. 

Asiakasymmärrystä on kerrytetty kartoittamalla ammattilaisten osaamista, osaamistarpeita, resursseja sekä verkostoitumalla ja kokemusasiantuntijoita kuulemalla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Juurtumisen tukeminen: 

  • Eri psykososiaalisten menetelmien juurtumista käytännön työhön seurataan puolivuosittain implementaatiokyselyn avulla
  • Ammattilaisilta kerätään tietoa menetelmien käytettävyydestä ja kokemuksista ja tietoa hyödynnetään koulutusten suunnittelussa ja toteutuksessa
  • Seurataan miten paljon menetelmää käytetään sekä kerätään asiakkailta ja työntekijöiltä suoraa palautetta menetelmästä
  • Menetelmien käyttöönottoa tuetaan menetelmäohjausten avulla koulutusten ajan ja mentoroinnin, vertaistapaamisten ja tukitapaamisten avulla koulutusten aikana ja jälkeen
  • Esihenkilöiden tukeminen
  • Vaikuttavuuden ja käyttöönoton raportointi esihenkilöille ja työntekijöille

Prosessi: 

  • Terapiat etulinjaan -toimintamallin mukaisesti

Miten mallista tulee vakiintunut tapa: 

  • Organisaation johdon linjaus käyttöönotosta
  • Yhteistyö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen esihenkilöiden ja asiantuntijajohtajien kanssa
  • Koulutusten kohdentaminen tarkoituksenmukaiselle työntekijäryhmälle, esihenkilön tuen varmistaminen menetelmien käytössä
  • Riittävä määrä menetelmäohjaajia
  • Varmistetaan menetelmäuskollisuus
  • Laadukkaan koulutustoiminnan varmistaminen
  • Toiminnan keskitetty koordinointi (osaamiskeskusrakenne)
  • Kansallisen yhteistyön varmistaminen 
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin käyttöönoton jälkeen asiakkaat saavat vaikuttavaa ja/tai näyttöön perustuvaa hoitoa psykososiaalisiin haasteisiin oikea-aikaisesti perustason palveluista ilman pitkiä odotusaikoja.