Tietoturvan hallintamalli (ISO27001), Kymenlaakson HVA (RRP, P4, I4)

Hallintajärjestelmä luodaan kansainvälisen ja toimialariippumattoman ISO 27001 - standardin sisältämien vaatimusten mukaisesti.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Tietoturvan hallintamalli (ISO27001), Kymenlaakson HVA (RRP, P4, I4)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hallintajärjestelmä luodaan kansainvälisen ja toimialariippumattoman ISO 27001 - standardin sisältämien vaatimusten mukaisesti.

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tuula Joronen

Luotu

04.04.2023

Viimeksi muokattu

04.07.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä perustuu ISO 27001 standardiin. Organisaation malli sisältää standardin vaatimukset. 

Toimintaympäristö **

Kymenlaakson korkea palvelutarve ja haastava taloustilanne yhdistettynä koronaviruspandemian kasvattamaan sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan luovat tarpeen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamiselle ja kustannusvaikuttavuuden lisäämiselle. Kymenlaakso on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen näkökulmasta haastava, sillä alueen väestön palvelutarve on suuri, syntyvyys vähäistä ja ikääntyneiden osuus väestöstä on maan suurimpia.

Hyvinvointialue on julkisten palvelujen organisaatio, joka järjestää alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Suomessa on 21 hyvinvointialuetta, jotka muodostuvat pääosin maakuntajaon pohjalta. Valtio rahoittaa hyvinvointialueiden toiminnan.

Hyvinvointialueuudistus tarvitaan yhdenvertaisten palvelujen varmistamiseksi, kaventamaan hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitsemään kustannusten kasvua. Tavoitteena on siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon painopistettä peruspalveluihin ja ennalta ehkäiseviin toimenpiteisiin sekä parantaa hoitoon pääsyä. Pelastustoimen osalta tavoitteena on parantaa turvallisuutta, ja varmistaa valtakunnallisesti yhtenäinen ja häiriötön pelastustoimen järjestelmä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Tässä ei ole asiakkaita osallistettu, koska kyseessä on organisaation sisäinen prosessi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Tietohallinto järjestää koulutukset ja viestintäsuunnitelman aiheesta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yhdessä EKHVA:n kanssa kehitetty toimintamallia, kuitenkin niin, että molemmat suunnittelevat organisaation omiin tarpeisiin sopivan mallin.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Vaatii panostusta koulutuksiin ja viestintään.

Kansikuva
Tekoälyn luoma kuva

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä