Pohjois-Pohjanmaa - Suomen kestävän kasvun ohjelma

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Suomen kestävän kasvun ohjelman hanke, POP-Digi Hoitotakuu - Digitaaliset palvelut hoitotakuun edistäjänä toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen ( 1.1.2022-31.12.2023 ) hankesuunnitelma ja loppuraportti löytyvät innokylästä. Toinen vaihe käynnistyi 1.1.2023. Neljännen vaiheen dokumentit löytyvät myös tämän koknaisuuden alta.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Kokonaisuuden nimi
Pohjois-Pohjanmaa - Suomen kestävän kasvun ohjelma
Lyhyt kuvaus

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Suomen kestävän kasvun ohjelman hanke, POP-Digi Hoitotakuu - Digitaaliset palvelut hoitotakuun edistäjänä toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen ( 1.1.2022-31.12.2023 ) hankesuunnitelma ja loppuraportti löytyvät innokylästä. Toinen vaihe käynnistyi 1.1.2023. Neljännen vaiheen dokumentit löytyvät myös tämän koknaisuuden alta.

Kokonaisuuden tarkoitus ja tavoitteet

Hankekokonaisuuden tavoitteena on parantaa hoitoon pääsyä ja palvelujen saatavuutta sekä purkaa koronavirustilanteen aiheuttamaa hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa. Edistää hoito-, palvelu- ja kuntoutusketjujen saumattomuutta, hoidon jatkuvuutta, monialaista yhteistyötä ja palveluiden yhteensovittamista eri toimijoiden välillä. Erityishuomiota on kiinnitetty kansalliseen ja YTA-tasoiseen yhteistyöhön eri palveluiden kehittämisessä. Hankkeessa vahvistetaan digitaalisten palveluiden katveeseen jääville asukkaille tarjottavia palveluita ja heitä tuetaan digitaalisten palveluiden käyttöönotossa. Digitaalisia palveluja kehittämällä ja käyttöön ottamalla edistetään fyysisten sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä hoitotakuun toteutumista. Vaikuttavien digitaalisten palveluiden käyttö vapauttaa henkilöresurssia potilas/asiakastyöhön ja lisää palveluiden tasavertaista saatavuutta. Tavoitteena on vahvistaa työkyvyn ja työllistymisen tukea etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa ja lisätä osatyökykyisten työllistymisen ja työssä pysymisen edellytyksiä, työ- ja toimintakykyä ja yhteiskunnallista osallisuutta sekä vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta.   

Kehitystyön kohderyhmänä ovat

 1) lapset, nuoret ja perheet, 2) ikääntyneet ja omaishoitajat, 3) mielenterveys- ja päihdeongelmat, 4) työttömät ja 
syrjäytymisvaarassa olevat, 5) monisairaat ja –ongelmaiset, 6) pitkäaikaissairaat. Toimenpiteitä kohdistetaan myös kehitysvammaisiin ja kohderyhmiin kuuluviin suun terveydenhuollon asiakkaisiin sekä kaikkiin ammattilaisiin. Asiakas-, potilas- ja muita sidosryhmiä (eri järjestöt)  sekä ammattilaisia osallistetaan toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Segmentointi ja priorisointi perustuu asiakkuussegmentointityöhön ja alueen demografiaan ja palvelu-
tarpeisiin.  

Työkyky ohjelman kehittämistyö kohdistuu 15–65-vuotiaisiin työkyvyn tuen asiakkaisiin ja eri alojen työpaikkoihin. Keskeisenä kohderyhmänä on laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen asiakkaat sosiaalihuollossa. Työkyvyn tuki- ja työkykykoodinaattori – koulutusten kohderyhmänä ovat työkyvyn tuen ammattilaiset alueen ja kuntien palveluista. Työkykykoordinaattorikouluttaja koulutusten kohderyhmänä ovat työkykykoordinaattorikoulutuksen käyneet.

Toimiaika

Ensimmäinen vaihe 1.1.2022-31.12.2023. Toinen vaihe Pilari 4 1.1.2023-31.12.2025. Työkykyohjelma 1.1.2022-31.12.2024.

Toimijat

Hankehallinnoijana toimi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri vuoden 2022 loppuun asti. Vuoden 2023 alusta hankehallinnointi siirtyy Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle.

Hankkeeseen osallistuvat vuoden 2022 aikana osatoteuttajina kaikki Pohjois-Pohjanmaan kunnat ja kuntayhtymät.

Hankkeeseen osallistetaan kehittämisen tueksi useita työryhmiä.  Hankkeessa tehdään yhteistyötä DigiFinlandin ja Terveyskylän sekä yrityskumppaneiden kanssa, kuntien, TE-keskuksen, Kelan, oppilaistosten ja muiden hyvinvointialuiden kanssa. 

Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hankekokonaisuudessa on mukana Kansallinen HTA (Health Technology Assessment) - koordinaatioyksikkö (FinCCHTA):n hankekokonaisuuden koordinoimat Suomen kestävän kasvun ohjelman hankkeet Kustannusvaikuttavuus osaksi suosituksia & Mobiilisovellusten ja digitaalisten palveluiden arviointimalli.

 

Rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Yhteyshenkilön nimi
Riikka Hirvasniemi
Yhteyshenkilön organisaatio
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
riikka.hirvasniemi@pohde.fi

Luotu

27.06.2022

Viimeksi muokattu

20.08.2024