Työjonointegraatio (Omaolo vrs takaisinsoittojärjestelmä)

Rakennamme integraation Omaolon ja takaisinsoittojärjestelmän työjonojen välille. Integraation tavoitteena on mahdollistaa Omaolon työjonolle saapuneista oirearvioista heräteviestin nouseminen takaisinsoittojärjestelmän työjonolle.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Työjonointegraatio (Omaolo vrs takaisinsoittojärjestelmä)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Rakennamme integraation Omaolon ja takaisinsoittojärjestelmän työjonojen välille. Integraation tavoitteena on mahdollistaa Omaolon työjonolle saapuneista oirearvioista heräteviestin nouseminen takaisinsoittojärjestelmän työjonolle.

Toteutuspaikka
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen sote-keskukset, joissa ko takaisinsoittojärjestelmä on käytössä.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Minna Tuuri

Luotu

03.03.2023

Viimeksi muokattu

17.11.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Kyseessä on Omaolon ja LeadDesk Solutionsin takaisinsoittojärjestelmän välinen integraatio, jossa Omaolon työjonolle saapuneesta asioinnista nousee heräte takaisinsoittojärjestelmän työjonolle. Herätteessä näkyy asioinnin aihe ja kiireellisyyskoodi sekä linkki Omaolon työjonolle asiakkaan asian käsittelemiseksi.

Toimintaympäristö **

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen toimintaympäristön haasteet nousevat usean tekijän yhteisvaikutuksesta. Alueen demografinen ja sosioekonominen tilanne on haastava, henkilöstökysymykset ajankohtaisia ja samanaikaisesti uudistuva lainsäädäntö edellyttää toiminnan voimakasta ja jatkuvaa kehittämistä. THL:n arviointiraportin (2021) mukaan Päijät-Hämeessä työttömyys on monimuotoista, ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on paljon. Mielenterveys- ja päihdeongelmat korostuvat, ja ylisukupolvinen huono-osaisuus on yleistä. Monimuotoisia haasteita on erityisesti Lahden alueella. Alueen tunnusmerkkejä ovat maan keskiarvoa heikompi huoltosuhde, matalampi koulutustaso, korkeampi työttömyys sekä heikompi yleinen terveystilanne. Arviossaan THL toteaa kuitenkin, että Päijät-Hämeessä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta on kehitetty onnistuneesti Päijät-Soten hyvinvointiyhtymän monivuotisen muutosohjelman myötä. Hankkeen tavoitteena on vastata alueen asukkaiden nykyisiin ja tuleviin haasteisiin, sekä varmistaa hyvinvointialueen asukkaiden yhdenvertaisuus levittämällä hyvinvointikuntayhtymän toimintamalleja koko hyvinvointialueen laajuisiksi. A

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Valtakunnallisissa Omaolon kehittämisverkostoissa saatu ymmärrystä ja tukea itsekerätyn asiakaspalautteen tueksi. Asiakkaita on osallistettu mahdollistamalla asiakkaille asiakaspalautteen anto Omaolon paikallisohjausteksteissä sekä asioinnin päättymiseen liittyvin tekstiviestipalauttein.

Asiakkailta saadun palautteen perusteella meille on syntynyt ymmärrys siitä, että asiakkaat odottavat ammattilaisilta nopeaa reagointia yhteydenottoon ja integraatio on yksi keino, jolla pyrimme tähän odotukseen vastaamaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Omaoloa käyttävät ammattilaiet koulutetaan valitsemaan takaisinsoittojärjestelmästä normaalin käsittelypaikan lisäksi Omaolo-käsittelypaikka, jotta herätteet nousevat näkyviin ammattilaisen näkymään.

Koulutuksesta tehdään tallenne ja kirjallinen ohje.

Ammattilaiset odottaneet integraatiota jo pidemmän aikaa, minkä vuoksi juurruttaminen on tavanomaista helpompaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ammattilaiset näkevät yhdeltä työjonolta sekä takaisinsoittojärjestelmään että Omaolon työjonolle tulleet asioinnit. Helpottaa ammattilaisten työskentelyä, kun seurattavana on vai yksi työjono aiemman kahden työjonon sijaan. Seurataan asiakkaan palvelutapahtumaan kuluvaa aikaa, jonka odotetaan pitkällä aikavälillä lyhenevän.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Integraatio on sovellettavissa muihin takaisinsoittojärjestelmiin. Erityisen helppoa käyttöönotto on silloin, kun siihen ei liity sanomavälityspalvelintöitä ja nyt kun tämä integraatio on kerran rakennettu, on sen toistaminen helppoa eri osapuolten tietäessä jo valmiiksi ratkaisut.

Toimintamallin suunnitteluun ja tarvittavien päätösten odotteluun kannattaa varata aikaa, jottei aikataulusta tule liian tiukka. Yllätyksiä tulee aina, vaikka ensivaikutelma olisi sellainen, että kyseessä on yksinkertainen ja helppo toteutus.

Kansikuva
Kolme puhelinasiakaspalvelun työntekijää työskentelee kuulokemikrofonit korvillaan avokonttorissa.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Aihealueet

Ilmiöt