Väkivallaton VAKE - Lähisuhdeväkivallan ehkäisy osana Perhekeskustoimintamallin kehittämistä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella
Toimintamalli sisältää mm. kaikille avoimen lähisuhdeväkivallan puheeksiottokoulutuksen, avainhenkilöverkoston, Välineitä väkivallan puheeksi ottamiseen-oppaan, Väkivallan vastaisen teemaviikon, materiaalipankin sekä nuorten ryhmämuotoisen psykoedukaation mallintamisen.
Väkivallan ehkäisy on osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Väkivallan tunnistaminen, puheeksi ottaminen ja palveluohjaus kuuluu kaikille kasvatus-, opetus-, sosiaali-, ja terveysalan ammattilaisille. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tavoitteena on luoda käytännön työhön pysyvästi integroituneet väkivallan ehkäisyn toimintamallit ja rakenteet tasalaatuisten palvelujen varmistamiseksi kaikille kuntalaisille. Kehittämistä on tehty tiivissä verkostoyhteistyössä, ja joka vaiheessa on palautetta on pyydetty myös kokemusasiantuntijoilta.
Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan asiantuntijaryhmä (GREVIO) arvioi vuonna 2019 julkaistussa raportissaan naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen (Istanbulin sopimus) täytäntöönpanoa Suomessa. GREVIO nosti useita asioita, jotka edellyttävät parannusta. Tällaisia olivat esimerkiksi ammattilaisten kouluttamiseen liittyvät seikat, joihin Väkivallaton VAKE - toimintamallissa on erityisesti panostettu.
Toisaalta mm. kouluterveyskyselyiden kautta on tiedossa erilaisen psyykkisen oireilun lisääntyminen nuorten keskuudessa sekä kiusaamisen- ja väkivallan yleistyminen etenkin viimeisen parin vuoden aikana. Nuorten vertaisryhmässä tapahtuvan kiusaamisen ja väkivallan jälkihoitoon ei ole olemassa mitään systemaattisesti käytössä olevaa mallia, vaikka sellaisen tarve on laajasti tunnistettu ja tunnustettu. Vantaalla pilotoitava kiusaamista ja väkivaltaa kokeneiden nuorten voimavara- ja ratkaisukeskeinen psykoedukaatio on räätälöity moniammatillisessa yhteistyössä vastaukseksi jälkihoitomallin ja palveluohjauksen tarpeeseen. Toimintamallin sisältöä ja eri toteutustapoja arvioidaan ja kehitetään yhdessä nuorten kanssa.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut ohjeet kunnille ja hyvinvointialueille lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiorakenteiden ja lähisuhdeväkivallan vastaisen toiminnan järjestämiseksi (2022) ja lähisuhdeväkivallan ehkäisy on myös yksi Perhekeskustoimintamallin kehittämiskärjistä. Tavoitteena on, että lähisuhdeväkivaltaan liittyvää tiedotusta, materiaalia, tapahtumia ja koulutusta tarjotaan tarvelähtöisesti myös suoraan kuntalaisille. Kehittämistyössä hyödynnetään säännöllisesti erilaisia kuntalaiskyselyjä ja muita osallistavia menetelmiä.
Väkivallan ehkäisy on tärkeä osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyötä. Väkivalta on ilmiönä laaja, poikkihallinnollinen ja aina ajankohtainen, mutta koulutus on ollut vähäistä ja koordinaatio-, kehittämis-, ja johtamisrakenteet jäsentymättömiä. Lisäksi sekä väkivallasta kysymisen että kertomisen kynnyksen on todettu olevan korkea. Vuonna 2020 tekemämme alkukartoituksen mukaan kasvatus-, opetus-, ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset olivat sitä mieltä, että väkivaltaongelmaa ei tunnisteta, siitä ei uskalleta puhua ja palveluohjaus on sattumanvarausta.
Kehittämistyössä ovat mukana laaja-alainen, esimiestasoinen "lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön kehittäjäryhmä", eri toimialojen työntekijöistä koostuva moniammatillinen "avainhenkilöverkosto" sekä kuntalais- ja asiakasnäkökulmaa edustamassa joukko kokemusasiantuntijoita. Molemmissa verkostoissa on mukana myös järjestöjen ja seurakuntien edustajia.
Toimijajoukkoa innostetaan ja sitoutetaan mukaan toimintaan tekemällä väkivallan ehkäisytyöstä kaikille kuuluva yhteinen asia korostamalla, että väkivallan ehkäisy on keskeinen osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Mukaan tulemisen kynnystä madalletaan tarjoamalla toimijoille valmiita, helposti omaksuttavia malleja ja materiaaleja väkivallan ehkäisytyöhön. Valmiita malleja ja materiaaleja voi jokainen ottaa suoraan osaksi omaa työtään tai halutessaan myös kehittää niitä itselleen ja omaan työhönsä paremmin sopiviksi.
Teemaviikon ohjelmaa suunnitellaan yhdessä kehittäjä- ja avainhenkilöverkostejen kanssa. Teemaviikon ohjelmassa olevilla työntekijöiden puheenvuoroilla ja muilla esiintymisillä pyritään vertaisinnostamiseen eli rohkaisemaan esimerkkien avulla kaikkia työntekijöitä luottamaan omaan asiantuntemukseensa ja ammattitaitoonsa myös väkivaltakysymyksiin liittyen. Laajalla työntekijöiden osallistamisella pyritään välttämään myös väkivallan ehkäisytyön henkilöityminen yhteen ihmiseen (koordinaattoriin).
Avainhenkilöverkostolla on merkittävä rooli työn jalkauttamisessa ja juurruttamisessa eri toimialoille ja palvelualueille. Avainhenkilöiden tehtävänkuvassa painottuukin informatiivisen ja konsultatiivisen roolin lisäksi myös kehittävä ote, eli avainhenkilöt eivät vain välitä tietoa ja tarjoa tukea vaan he myös aktiivisesti osallistuvat työyksiköidensä käytäntöjen kehittämiseen.
Tavoitteena on, että sekä väkivallasta kysymisen että väkivallasta kertomisen kynnys on mahdollisimman matala. Tavoitteena on samalla varmistaa, että sekä palvelun tarjoamisen että palvelun vastaanottamisen kynnys on mahdollisimman matala.
Tämän tavoitteen toteutumiseksi hankkeessa tarjotaan lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn liittyvää tietoa ja tukea yhtä lailla työntekijöille kuin kuntalaisillekin: tarvitaan mm. säännöllistä, kohderyhmittäin räätälöityä tiedotusta ja koulutusta kasvatus-, opetus-, sosiaali-, ja terveysalan ammattilaisille ja sen lisäksi myös tiedotusta, koulutusta ja psykoedukaatiota suoraan eri ikäisille kuntalaisille.
Lisäksi turvallisuuden edistämisen ja väkivallan ehkäisyn toimintamallit, prosessit ja palvelupolkut tulee kuvata ja integroida pysävästi olemassa oleviin käytäntöihin ja rakenteisiin ja niiden koordinaatio-, kehittämis-, ja johtamisvastuiden tulee olla selkeitä ja riittävästi resurssoituja.
Jotta tuen ja avun hakemista estävä väkivaltakokemuksiin liittyvä häpeän kulttuuri murtuu, lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön tulee saa mahdollisimman laajaa myönteistä näkyvyyttä. Tarvetta on siis myös esimerkiksi erilaisille julisteille sekä työntekijöille ja kuntalaisille jaettaville oppaille sekä muulle monikieliselle tiedotusmateriaalille.
Keväällä 2020 työntekijöille toteutettiin laaja haastattelu liittyen väkivallan tunnistamiseen, puheeksi ottamiseen ja palveluohjaukseen. Kyselyssä kartoitettiin myös työntekijöiden tarpeita liittyen väkivallan ehkäisyyn. Sama kysely on tarkoitus toistaa myöhemmin uudelleen ja katsoa, millainen muutos vastauksissa on tehtyjen toimenpiteiden (mm. puheeksiottokoulutusten, avainhenkilöverkoston ja teemaviikon ohjelmatarjonnan käynnistäminen) jälkeen tapahtunut. Jokaista toteutettua toimenpidettä on kuitenkin arvioitu myös erillisillä palautteilla.
Laajan alkukartoituksen perusteella tunnistettiin kaikille avoimen puheeksiottokoulutuksen ja avainhenkilöverkoston tarve ja näihin tarpeisiin vastattiinkin kehittämistyössä ensimmäisenä. Palaute sekä puheeksiottokoulutuksesta että avainhenkilöverkostosta on ollut todella hyvää. Onnistuminen näkyy käytännössä myös koulutusten kysynnän ja niiden osallistujamäärien jatkuva kasvuna sekä avainhenkilöiden sitoutumisena verkoston toimintaan.
Puheeksiottokoulutus-pilotista, johon osallistui vuonna 2020-2021 noin 500 työntekijää eri toimitaloilta, on myös tulossa palautekyselyyn perustuva tutkimus yhdessä Laurean kanssa (yamk-lopputyö). Puheeksiottokoulutusta saadun palautteen perusteella koulutusmateriaaleista tuotettiin Välineitä väkivallan puheeksi ottamiseen - opas, josta teetettiin sekä sähköinen että painettu versio. Opasta on kehuttu hyödylliseksi ja se on ollut laajasti käytössä eri toimialoilla.
Väkivallan vastaisen teemaviikon avulla on haluttu saada teemaa vahvemmin näkyviin myös julkisesti, koska tarkoituksena on tavoittaa suoraan myös eri ikäisiä kuntalaisia. Väkivallan vastaisen teemaviikon kuntalaisille suunnatun ohjelmatarjonnan arviointia on tehty kokemusasiantuntijaraatien avulla sekä keräämällä palautetta päiväkodeilta ja kouluilta, joissa aihe on tuotu ikätasoon soveltuvalla tavalla osaksi varhaiskasvatusta ja eri oppiaineiden opetusta. Myöhemmässä vaiheessa toteutetaan myös kuntalaiskysely, jossa tarkastellaan laajemmin Väkivallan vastaisen teemaviikon tunnettavuutta eri kohderyhmissä.
Nuorten osallisuuden lisäämisen kautta on tunnistettu erityisesti kiusaamista ja väkivaltaa kokeneiden nuorten tiedon ja tuen tarve. Nuorille suunnatun ryhmämuotoisen psykoedukaatiopilotin ensimmäisen vaiheen arvionti tapahtui pilotin yhteydessä toteutettavalla kyselyllä vuoden 2023 alkupuolella. Tarkoituksena on pilotoida nuorille suunnattua psykoedukaatiomallia sekä etätoteutuksella että myöhemmässä vaiheessa perusopetukseen jalkautuen ja sekä ryhmä- että yksilötapaamisissa. Palautteen perusteella arvioidaan ja kehitetään mallia edellen nuorten tarpeita ja toiveita paremmin vastaavaksi. Toimintamallin tarkoitus on myös auttaa tunnistamaan ne nuoret, jotka tarvitsevat asioidensa käsittelyyn syvempää traumaosaamista.
Tarjoamme mahdollisuuden omaksua lisää tietoa, oppia uusia taitoja, käsitellä kokemuksia ja tunteita sekä reflektoida omia asenteita ja toimintatapoja. Kohdistamme työmme kaikille eli yhtä lailla sekä väkivaltaa kokeneille että väkivaltaisesti käyttäytyneille kuin myös työntekijöille, jotka kohtaavat työssään väkivaltailmiötä.
Tavoitteen saavuttamiseksi koulutamme, tuotamme materiaalia sekä teemme vaikuttamistyötä uudella psykoedukatiivisella työotteella, jossa painopiste on toivon herättämisessä ja muutoksen mahdollistamisessa.
Materiaalipankki ammattilaisille sekä asiakkaille/kuntalaisille:
Väkivallan ehkäistyön materiaalipankki Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen www-sivuilla:
Väkivallan vastainen teemaviikko 2020-2022 | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (vakehyva.fi)
Väkivallan vastainen teemaviikko 2023 | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (vakehyva.fi)
Sivulle kerätään avoimesti kaikkien saataville paitsi tietoa lähisuhdeväkivallasta ja tarjolla olevista palveluista, myös väkivallan ehkäisytyöhön ja Väkivallan vastaiselle teemaviikolle eri vuosina tuotettua materiaalia. Tämä pitää sisällään myös suorat linkit Väkivallaton VAKE - YouTube-kanavalla sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen YouTube-kanavalla oleviin aiheeseen liittyviin videoihin, jotta ne olisi helpommin löydettävissä.
Lisäksi ammattilaisille tarjolla:
- Puheeksiottokoulutus osana kaikkien kasote-työntekijöiden perehdytystä (videotallenne)
- Avainhenkilöverkoston koulutus, toiminnan koordinointi ja työn kehittämisen tuki (jatkuva prosessi)
- Lyhyitä (n. 1-2 h) koulutuksia erityisteemoista kohderyhmien tarpeisiin räätälöitynä (tarvittaessa)
- Valmista monikanavaista materiaalia ammattilaisille varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toiselle asteelle väkivallan ehkäisytyön tueksi
- Vuosittain järjestettävä Väkivaltafoorumi osana Väkivallan vastaista teemaviikkoa. Väkivallan vastaisella teemaviikolla saadaan laajaa, alueellista näkyvyyttä väkivallan ehkäisytyölle sekä pystyään osallistamaan sekä työntekijöitä että eri ikäisiä kuntalaisia aiheen pariin. Teemaviikolla järjestettävä Väkivaltafoorumi toimii säännöllisesti toistuvana täydennyskoulutuspäivänä kaikille Vantaa-Kerava-alueen työntekijöille sekä järjestöyhteistyökumppaneille (koulutustallenteet vain työntekijöiden käyttöön.)
- ”Välineitä väkivallan puheeksi ottamiseen” - opas (maksuton, tilattavissa sekä ladattavissa sähköisenä versiona suomeksi ja ruotsiksi)
Lisäksi asiakkaille/kuntalaisille tarjolla:
- Matkaeväitä - kiusaamista ja väkivaltaa kokeneiden nuorten voimavara- ja ratkaisukeskeinen psykoedukaatiomenetelmä ja jälkihoitotoimintamalli. Tarkoituksena pilotoida erilaisia toteutusvaihtoehtoja ja valita niistä palautteen ja arvioinnin perusteella toimivimmat ja tarkoituksenmukaisimmat. Vaihtoehtoina ovat mm. ryhmämuotoinen etä- ja lähitoteutus sekä yksilötapaamiset.
-"Matkaeväitä - työkirja. Psykoedukatiiviseen Matkaeväitä - ryhmään liittyvä itsereflektioon ohjaava työkirja, jota voi käyttää ammattilaisen kanssa jatko-ohjauksen apuna.
-Vuosittain Väkivallan vastaisella teemaviikolla järjestettävä kaikille avoin kuntalaiswebinaari tai podcast, joka käsittelee jotain ajankohtaista lähisuhdeväkivaltaan liittyvää teemaa tai ilmiötä. Kuntalaiswebinaarien tallenteet sekä Podcastit löytyvät Väkivallaton Vake - Youtube-kanavalta. Tavoitteena on, että Väkivallan vastaisesta viikosta tulee yleisesti tunnettu teemaviikko, jonka kautta tavoitetaan vuosittain myös varhaiskasvatus- ja perusopetusikäiset sekä toisen asteen opiskelijat.
Kokemusasiantuntijoita on hyödynnetty sekä puheeksiottokoulutuksessa, avainhenkilöverkoston koulutuksessa että väkivallan vastaisen teemaviikon suunnittelussa ja toteutuksessa, joissa kokemusasiantuntijoiden ääni on haluttu kuuluviin mm. materiaaliin upotettujen aidoin sitaatein ja videoklipein sekä työryhmätyöskentelyyn osallistumisen ja heille varattujen puheenvuorojen avulla.
Kokemusasiantuntijoita on ollut myös mukana videoiden tuotantoprosessissa: työntekijöiden koulutuksessa käytössä olevat ns. kokemusasiantuntijavideot perustuvat kokemusasiantuntijoiden omiin tarinoihin ja palvelupolku-animaatiossa kokemusasiantuntijat ovat päässeet mukaan käsikirjoitusprosessiin ja heidän kommenttejaan on kuultu animaation toteutuksen eri vaiheissa.
Väkivallan vastaisen teemaviikon ohjelmaa on suunnattu suoraan kuntalaisille paitsi materiaalituotannon myös järjestettävän ohjelman osalta. Tämä konsepti on Vantaan ja Keravan alueella uusi, eikä tietääksemme tämänkaltaista ole toteutettu myöskään muualla Suomessa.
Teemaviikolla tarjottava ns. kuntalaiswebinaari on suunniteltu kuntalaiskyselyihin perustuen, joita on toteutettu Osallistuva Vantaa - sivuston kautta. Jo kuntalaiswebinaarien aihevalinnoissa (väkivallan ylisukupolvisen kierteen katkaiseminen vuonna 2021, lapsen väkivaltainen käyttäytyminen vuonna 2022 sekä pojat ja miehet väkivallan kokijoina vuonna 2023) on kuunneltu kuntalaisten toiveita.
Itse webinaareissa on pyritty vastaamaan kuntalaisten etukäteen esittämiin kysymyksiin, mutta heille on mahdollistettu myös suora osallistuminen keskusteluun chatin kautta. Tehtävään palkatut kokemusasiantuntijat osallistuvat kuntalaiswebinaarin arviointiin ja konseptin kehittämiseen.
Koska väkivalta-aihe on monille haastava, kuntalaiswebinaarin toteutuksessa on päädytty livestriimaukseen YouTube-kanavalla, jotta osallistuminen kynnys olisi mahdollisimman matala. Livestriimeihin on mahdollista osallistua anonyymisti ja tallenteita voi katsoa myös jälkikäteen. Myös Podcasteja ja Blogikirjoituksia on käytetty kuntalaisten tavoittamiseen.
Väkivallan vastaisen teemaviikon ohjelmaa on suunniteltu myös yhteistyössä koulujen ja oppilaiden kanssa osallistavia työpaja-menetelmiä käyttäen. Väkivallan vastaisen teemaviikon taustalla on ajatus "talkoista", joissa turvallisuuden edistäminen ja väkivallan vähentäminen kuuluu kaikille.
Lasten ja nuorten osallistamiseen tullaan panostamaan jatkossa niin, että teemaviikon käytännöt integroidaan koulujen opetusohjelmiin ja joka vuosi tietyille ikäluokille tarjotaan aiheeseen liittyvä ikätasolle sopiva koulutus sekä toteutetaan erilaisia nuorten ideoimia haastekampanjoita.
Kiusaamista ja väkivaltaa kokeneiden nuorten ja nuorten aikuisten psykoedukaatiota kehitetään pilotista saadun palautteen perusteella. Ensimmäisessä vaiheessa pilotti toteutetettiin nuorten psykososiaalisissa palveluissa ryhmämuotoisesti etätoteutuksella ja vahvasti voimavara- ja ratkaisukeskeisiä menetelmiä painottaen. Myöhemmässä vaiheessa tarkoituksena on pilotoida jalkautuvaa mallia sekä ryhmä- että yksilötoteutuksena myös peruskouluympäristössä. Tämä vaihe toteutetaan vuosien 2023-2025 aikana osana RRP-hanketta. Pilottia suunnitellaan yhteistyössä nuorten kanssa työskentelevien ja väkivaltaerityistä työtä tekevien ammattilaisten kanssa nuorten ajatuksia ja toiveita kuunnellen.
Mikäli nuorten palaute on myönteinen, "Matkaeväitä"-ryhmä otetaan tulevaisuudessa osaksi nuorten psykososiaalisten palvelujen palveluvalikoimaa sekä kootaan keskeisistä materiaaleista nuorille jaettava Matkaeväitä- menetelmäopas. Mikäli peruskouluihin jalkautuva malli todetaan toimivaksi, toteutuksesta voi tulevaisuudesta vastata myös oppilashuolto yhdessä avainhenkilöiden kanssa.