Aikuisten psykososiaaliset menetelmät ja Terapiat etulinjaan -toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella

Aikuisten psykososiaalisia menetelmiä lisätään ja ammattilaisten osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä yhtenäisiin psykososiaalisiin menetelmiin ja ottamalla Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaisia muita palveluita käyttöön.

Toimintamallin nimi
Aikuisten psykososiaaliset menetelmät ja Terapiat etulinjaan -toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Aikuisten psykososiaalisia menetelmiä lisätään ja ammattilaisten osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä yhtenäisiin psykososiaalisiin menetelmiin ja ottamalla Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaisia muita palveluita käyttöön.

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

12.02.2024

Viimeksi muokattu

20.12.2024
Ratkaisun perusidea

Tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäiseviä palveluja, monipuolisia lähipalveluja sekä järjestää laadukkaita ja vaikuttavia palveluita, joissa asiakas on keskiössä.

Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa konkreettisia ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kehittää psykososiaalisten hoitojen prosessia. Terapiat etulinjaan -toimintamallin keskeiset osa-alueet ovat palvelujen porrastaminen, digitaaliset ratkaisut sekä yhteiskehittäminen. Terapiat etulinjaan -toimintamalliin kuuluvien matalan kynnyksen tuki- ja hoitomuotojen ja digiratkaisujen hyödyntäminen tukee porrasteisen palvelujärjestelmän rakentamista hyvinvointialueella.

Psykososiaalisen tuen yksikköön sekä päihdeklinikoille on luotu Psykososiaalisten hoitojen porrasteisuus. Kehitteillä on myös aikuisten psykososiaalisen tuen ja hoidon porrasteisuus Sata-alueella malli.

Terapiat etulinjaan -toimintamallin kautta koulutettavia menetelmiä Satakunnan hyvinvointialueella ovat:

- Terapianavigaattori ja ensijäsennys Psykososiaalisen tuen yksikössä sekä päihdeklinikoilla

- Ohjattu omahoito (OOH) laajasti miepä-yksiköissä sekä äitiyshuollon terveydenhoitajat

-Kognitiivinen lyhytterapia (KLT)  miepä-yksiköissä ja psykiatrian erikoissairaanhoidossa

-Riippuvuuksien psykososiaaliset menetelmät + ahdistuksen ja unettomuuden hoitomallit -koulutus miepä-yksiköissä

-Tunnekeskeinen pari-interventio -koulutus Psykososiaalisen tuen yksikön ammattilaisille

Riittävä valikoima hoitomenetelmiä lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden oireisiin vähentää pitkien ja intensiivisen hoitojen tarvetta myöhemmin.

Osana psykososiaalisten menetelmien lisäämistä, palvelujen porrastamista sekä hoitoon pääsyn yhdenvertaistamista ja parantamista hyvinvointialueella koulutettiin sote-ammattilaisia Käynti kerrallaan -mallin käyttöön. Käynti kerrallaan -malli täydentää ja tukee Terapiat etulinjaan -toimintamallia ja hoidon porrastamisessa se asettuu ensimmäiselle hoitoportaalle.

Käynti kerrallaan -mallissa keskeistä on pyrkiä vahvistamaan asiakkaan omaa toimijuutta, kykyjä ja vahvuuksia tilanteensa korjaamisessa.  Käynti kerrallaan -mallista tehtyjen tutkimusten mukaan yli puolet erilaisiin mielenterveyspalveluihin hakeutuvista on saanut toivomansa avun 1-3 tapaamisesta silloin, kun ne on toteutettu Käynti kerrallaan -mallin mukaisesti.

Tavoitteena on myös lisätä palvelun vaikuttavuuden tehostamiseksi asiakaslähtöisestä vaihtoehtoisia palveluja. Osassa miepä-palveluita on jo aikaisemmin ollut käytössä Neurosonic -tuoli. Asiakaspalaute Neurosonic-tuoleista on ollut positiivista kehollisesti jännittyneillä ja ahdistuksen, unettomuuden ja rentoutumisen haasteissa. Neurosonic-hoitoja lisättiin hankkimalla kolme tuolia lisää Psykososiaalisen tuen yksikköön.

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueet käynnistivät toimintansa 1.1.2023. Täydellinen organisaatiomuutos ja toistuvat hyvinvointialueen muutosneuvottelut ovat haastaneet työn tekemistä. Muutokset ovat toistuvia ja jatkuvia. Koronapandemian aikana syntynyt hoito-, kuntoutus- ja palveluvelka sekä pahoinvoinnin lisääntyminen ovat näkyneet Satakunnassa. Koronapandemia on vaikuttanut esimerkiksi nuorten aikuisten, ikäihmisten, mielenterveys- ja päihdeongelmaisten sekä pitkäaikaissairaiden ja muuten paljon palveluita käyttävien hyvinvointiin ja palvelutarpeeseen.

Kestävän kasvun ohjelman toimenpiteillä edistetään perustason hoitotakuun toteutumista, kavennetaan eriarvoisuutta, panostetaan ongelmien nykyistä varhaisempaan tunnistamiseen ja vaikuttavampaan ennaltaehkäisyyn sekä vahvistetaan palveluiden laatua ja kustannusvaikuttavuutta. (Suomen kestävän kasvun ohjelma)

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on satakuntalaiset aikuisikäiset asukkaat, jotka tarvitsevat apua ja tukea mielenterveys- ja päihdehaasteisiin sekä -oireisiin. Asiakasymmärrystä on kerrytetty asiakaspalautteiden avulla sekä interventioiden vaikuttavuusmittareilla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Juurtuminen vaatii

-johdon ja esihenkilöiden sitoutumista ja heidän tukeaan ammattilaisille

-ammattilaisten mahdollisuutta kouluttautua ja käyttää työaikaa koulutuksen eri osa-alueisiin

-ammattilaisten sitoutumista koulutuksiin ja varattava aikaa niille

-esihenkilöiden on mahdollistettava riittävä välineistö koulutuksiin 

Juurtumista tukee

-seurataan menetelmien käyttöä 

-kerätään tietoa ammattilaisilta ja asiakkailta menetelmien käytettävyydestä ja vaikuttavuudesta ja raportoidaan niistä ammattilaisille ja esihenkilöille/johdolle

 -implementaatiokyselyt ammattilaisille eri menetelmistä ja niiden käytöstä

-menetelmäohjaukset, taitopajat ja tukitapaamiset koulutusten aikana ja mentori- ja tukitapaamiset koulutusten jälkeen

-laadukkaan koulutustoiminnan varmistaminen ja niiden koordinointi systemaattisesti ja kohdennetusti

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Terapiat etulinjaan -toimintamallin kautta käyttöön otetuista menetelmistä ja palveluista on kerätty tietoa YTA-tasoisesti. 

Käynti kerrallaan -mallin juurtumisesta toteutettiin koulutuksen käyneille ammattilaisille webropol-kysely muutama kuukausi koulutuksen jälkeen. Puolet (50 %) vastaajista kertoi käyttävänsä mallia työssään ja vajaat 70 prosenttia koki mallin tukevan varhaista puuttumista. Enemmistö vastaajista ei ollut samaa, eikä eri mieltä siitä, että malli olisi yhdenvertaistanut ja parantanut hoitoon pääsyä tai vahvistanut asiakkaiden omaa toimijuutta tai kykyjä ja vahvuuksia tilanteensa korjaamisessa . Valtaosa vastaajista koki Käynti kerrallaan -mallin tukevan ja täydentävän Terapiat etulinjaan -mentelmiä. Palautekyselyn avoimissa vastauksissa nousi esille, että Käynti kerrallaan -malli toimii osalla asiakkaista, mutta ei kaikilla. Toimiessaan mallin käyttäminen on ollut asiakkaita voimaannuttavaa ja ammattilaiset ovat pystyneet reagoimaan avun tarpeeseen nopeammin. Mallin perusajatusta pidetään hyvänä ja sitä on käytetty omassa työssä myös soveltaen.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Terapiat etulinjaan -toimintamalli ja Käynti kerrallaan -malli ovat sovellettavissa eri kohde- ja ikäryhmille. Onnistunut soveltaminen vaatii johdon linjaukset ja lähijohdon tuen. Työkalujen ja menetelmien käyttöönotot vaatii systemaattista suunnittelua ja riittävästi aikaa kouluttautumiseen sekä riittävästi tukea ja ammattilaisten osallistamista aikataulusuunnitteluun. Tarvitaan myös tiedolla johtamista ja vaikuttavuuden seurantaa. Ammattilaisten on oltava motivoitunutta uuden menetelmän käyttöönottoon ja siihen kouluttautumiseen.